VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Maria Postoico. Cea mai influentă femeie din Parlament

Maria Postoico. Cea mai influentă femeie din Parlament

Comentează

Vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova

Vârstă: 55 de ani
Data, locul naşterii: 4 aprilie 1950, Horodişte, Donduşeni
Zodie: Berbec
Studii: Facultatea de Drept (USM)
Stare civilă: căsătorită, o fiică

Urcând pe scara ierarhică, Maria Postoico a devenit în 2005 vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Candidatura ei a fost susţinută de marea majoritate a deputaţilor. Este o judecătoare de temut şi o persoană foarte influentă în domeniul jurisprudenţei. În prezent, îşi valorifică spiritul de iniţiativă în politică.

Maria Postoico şi-a început activitatea profesională în 1970, în calitate de inspector la Ministerul Afacerilor Interne. “Carieră” este cuvântul care o caracterizează. Dincolo de înfăţişarea-i delicată, se ascunde o fire puternică, un caracter. Tinereţea şi curiozitatea profesională a proaspetei absolvente au plasat-o întotdeauna în frunte. Maria Postoico perseverează în domeniul său şi până în 1983 deţine funcţia de şef al secţiei juridice la Întreprinderea Republicană „Moldhoztorg”.  Numirea ei în calitate de arbitru de stat, iar mai târziu – membru al Colegiului Arbitrajului de Stat (1989) doar i-au consolidat numele. În perioada respectivă este membru al Prezidiului Judecătoriei Economice al Republicii Moldova.

Succesele ei pe plan profesional determină conducerea Partidului Comuniştilor, al cărui membru este, să o promoveze pe scară ierarhică. Astfel, devine deputat al grupului parlamentar al PCRM. Între anii 1998-2000, 2001-2005  este vicepreşedinte al Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, apoi preşedinte al Comisiei pentru securitatea statului şi asigurarea ordinii publice (2000-2001). Colegii ei de parlament spun că dna Postoico îşi cunoaşte foarte bine meseria şi este un jurist cu experienţă. Este abilă în rezolvarea diferitelor situaţii. E sigură de ea, datorită profesionalismului.

Este realeasă deputat pe lista PCRM în 2005. Candidatura ei la postul de vicepreşedinte al Parlamentului a fost votată cu 79 din 96 de deputaţi prezenţi. Decizia privind propunerea ei la postul de vicepreşedinte a fost luată în cadrul Plenarei Comitetului central a PCRM, o dovadă în plus că Maria Postoico se bucură de mare încredere din partea preşedintelui Vladimir Voronin. Deşi nu se implică foarte activ în şedinţele parlamentului, dna vicespeaker are întotdeauna opinia proprie asupra problemelor puse în discuţie.  Presupunem că succesul ei se datorează unei firi întreprinzătoare componentele căreia constau din profesionalism şi abnegaţie. (rodica trofimov)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău