VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Maria Bieşu. O soprană fără egal

Maria Bieşu. O soprană fără egal

Comentează

preşedintele Uniunii Muzicienilor din RM, soprană

Vârstă: 70 de ani
Data şi locul naşterii: 3 august 1935, Volintiri,  jud.Cetatea Albă
Zodie: Leu
Studii: Conservatorul  „Gavriil Musicescu” din Chişinău
Stare civilă: necăsătorită
Premii: Cele mai înalte decoraţii din URSS şi RM, cea mai bună Cio-Cio-San din lume, primadona Operei Naţionale

A fost admisă la Conservator fără studii muzicale primare. Nu cunoştea limba rusă. Nu înţelegea marxism-leninismul. O supăra ateismul. Ştia doar să cânte.

Vine pe lume la 3 august 1935, din dragostea Titianei şi a lui Luca Bieşu, ţărani din Volintiri, r-nul Ştefan Vodă. După 7 clase, se înscrie la Tehnicumul Silvic şi de Ameliorare din Tighina. Peste doi ani instituţia este transferată la Copcui, r. Leova. Maria ia parte la toate manifestările culturale, e inclusă în toate programele concertistice ale colectivelor de amatori. Evoluează prin sate şi chiar în câmp. Şi-atunci când veni un grup de specialişti de la Ministerul Culturii, în frunte cu ministrul Artiom Lazarev, pentru a selecta participanţi la Olimpiada republicană, evident că printre primii aleşi a fost Maria. Mai mult, ministrul îi face o invitaţie aparte, de a cânta la Teatrul Academic „Puşkin” (azi „Mihai Eminescu”) în concertul festiv dedicat „Marelui Octombrie”. Maria a cântat cântecul popular „Leana”. A avut un succes fulminant: aplauze, flori etc. Ministrul, încântat de această descoperire, îi propune să înveţe la conservator. A fost admisă fără studii muzicale primare. Nu cunoştea limba rusă. Nu înţelegea marxism-leninismul. O supăra ateismul. Dar nu-şi cruţa timpul să înveţe solfegiul şi armonia pentru a fi în rând cu colegii. În rest, cânta. După primul an de conservator, devine laureată a Festivalului republican al tineretului şi studenţilor şi reprezintă Moldova la Festivalul tineretului, ediţia a VII-a , la Moscova. În anul IV e deja angajată solistă a Orchestrei de Muzică Populară „Fluieraş”, condusă de proaspătul absolvent al conservatorului, Serghei Lunchevici. Toată lumea vorbea că, iată,  a apărut o cântăreaţă care va urma calea Tamarei Ciobanu. În decada culturii moldoveneşti la Moscova, Maria este decorată cu Ordinul „Insigna de Onoare”. Şi totuşi, în 1961, ea se angajează la Teatrul de Operă şi Balet. După un an fără roluri, veni şi ziua debutului. I se propuse rolul Floriei Tosca. Era în ziua de 28 aprilie 1961, un ceas bun pentru Maria Bieşu. În 1964 i se conferă titlul de artistă emerită din Moldova, iar în 1965 Ministerul Culturii din URSS o trimite la stagiune la cunoscutul teatru „La Scala” din Milano, Italia. În 1967 participă la prima ediţie a Concursului internaţional „Madame Butterfly” de la Tokio, în memoria interpretei japoneze Miura Tamaky. În acest context, Maria Bieşu este declarată „Cea mai bună Cio-Cio-San din lume”.

În 1970 i se conferă titlul de artistă a poporului din URSS. În 1973 cântă la Teatrul „Metropolitan” din New York, pentru 3800 de spectatori. Participă la multiple concerte, concursuri, jurizări. Este implicată în viaţa obştească a ţării. Devine membru al Comisiei Sovietului Suprem al URSS pentru afacerile externe, deputat în Sovietul Suprem al URSS, membru al Sfatului Femeilor din Moldova. Este decorată cu ordine şi  medalii: „Steaua de Aur a Muncii”, „Ştefan cel Mare”, distincţie supremă a Republici Moldova.  De 11 ani, la Chişinău se desfăşoară Festivalul „Invită Maria Bieşu”, la care participă stele ale muzicii de operă şi trupe de balet din întreaga lume. La dubla aniversare a primadonei (45 de ani de activitate artistică şi o vârstă respectabilă pe care chipul n-o trădează), preşedintele ţării, Vladimir Voronin, i-a înmânat cheile unei „Skoda” albă, astfel exprimând recunoştinţa poporului pentru talentul şi munca ei. (ion borş)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

ffffffff
fffff   -  
20 Mai 2015, 22:05
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău