VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Lidia Guţu. Femeia care aşteaptă schimbarea

Lidia Guţu. Femeia care aşteaptă schimbarea

Comentează

deputat în Parlament, economist

Vârstă:  51 de ani
Data, locul naşterii: 10 august, 1954, Verejeni, Ocniţa
Zodie: Leu
Studii: Facultatea Economie a Universităţii Tehnice, studii speciale în macroeconomie la Institutul Internaţional al FMI cu sediul în Austria
Stare civilă, copii:  un fecior
Premii, performanţă în carieră:  viceministru al Finanţelor, deputat în două legislative, vicepreşedinte „Alianţa Braghiş”, vicepreşedinte „Alianţa Social-Democrată”
Pasiuni, hobby:  literatura, înotul
Principiu de viaţă: „Dacă nu poţi ajuta, nu-i încurca celui care o poate face”

Cu o forţă pe care o simt chiar şi peste masa de discuţii, dna Guţu nu s-a gândit niciodată să se lanseze în politică. Nu a avut relaţii în această sferă, nu a avut rude, pile, reuşind să obţină singură totul.

“Nu s-a întâmplat nimic deosebit în viaţa mea. A fost o viaţă obişnuită a unei fete de la ţară, crescută într-o familie de ţărani. Mama a fost cea care a insistat să merg la studii, ca să devin cineva şi să reuşesc în viaţă. Am ales economia, sperând că mă voi putea întoarce în satul meu natal. Am crescut într-un sat mic şi frumos, pe malul Nistrului. Mama însă nu a apucat să mă vadă cu diplomă de studii superioare…. A decedat pe când eram în ultimul an de studii” – aşa a început discuţia mea cu deputatul Lidia Guţu.

Prin ‘90, când R. Moldova se afla într-o perioadă foarte dificilă, activa la Ministerul Finanţelor. „Era nevoie de oameni tineri, cu alte viziuni, cu alte valori, specialişti care urmau să elaboreze şi să implementeze noile reguli de joc, care să asigure activitatea statului bazat pe nişte principii noi”, îşi aminteşte ea. Era perioada când toţi îşi doreau o schimbare şi ea s-a produs. Chiar şi în viaţa doamnei ex-viceministru. Valorile ei au devenit altele, dar a înţeles că nimeni nu pierde niciodată. „Orice succes implică şi anumite dezavantaje. Câştigi profesional, dar există riscul de a ceda din timpul pe care trebuie să-l acorzi familiei. Totul se limitează la timpul de care dispui. Dacă nu-l ai, atunci pierzi cu siguranţă. Şi în politică e la fel. Nu e murdară politica, e o luptă  continuă de interese”, afirmă dna Guţu. Nu are afaceri, nu are mulţi bani, duce un mod de viaţă decent şi îi plac oamenii care ştiu ce vor, ştiu cum să-şi atingă obiectivele şi ştiu să repartizeze sarcinile şi oamenii conform principiului „omul potrivit la locul potrivit”. Cu un caracter de leoaică, ştie că o femeie trebuie să arate întotdeauna bine. „Nu trebuie să îmi fac griji referitor la cum arăt, important e să mă simt confortabil. După ce am trăit o jumătate de secol, îmi vine destul de greu să spun ce contează mai mult. Aş pune pe primul loc familia şi copiii...”

Vrea să aibă nepoţi, măcar doi – un nepoţel şi o nepoţică care, odată ajunşi maturi, să vorbească despre ţara lor cu dragostea cu care vorbesc americanii despre America. Nu-i plac bârfele şi, dacă a pierdut, recunoaşte că a pierdut. „Dar dacă am câştigat, îi oblig pe ceilalţi să recunoască”,  conchide, zâmbind, doamna Guţu. (ileana rusu)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău