VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Lidia Bobână. O istorie adevărată

Lidia Bobână. O istorie adevărată

Comentează

jurnalist, prezentator radio

Varstă:  58 de ani
Data, locul naşterii: 18 martie 1947, Chişinău
Zodie: Peşte
Studii: Universitatea de Stat, Facultatea de Filologie, studii superioare de jurnalism, Moscova, 1977
Stare civilă: căsătorită, patru copii
Premii: Premiul pentru întreaga activitate (2000), Medalia “Mihai Eminescu”, premiul special al Comisiei de Etică a Uniunii Jurnaliştilor
Pasiuni, hobby: colecţionară de icoane, istoria, geografia, politica
Principiu de viaţă: “Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”

Dacă mâine Lidia Bobână ar candida pentru funcţia de preşedinte de ţară, ar fi votată de 70 la sută din populaţie. Este jurnalista radio cu cea mai mare audienţă din toate timpurile.

Mică de statură, plinuţă, cu o coafură băieţească, îmi aminteşte de mama pe care nu am mai văzut-o demult. Trebuie să vă spun că întreaga mea copilărie a fost marcată de Lidia Bobână. Când îşi începea ea emisiunea, se aşternea o linişte imensă peste întreaga noastră gospodărie. Apoi, ziua întreagă depănau istoriile auzite de la ziarista cea mai iubită din casa noastră. Nu a ştiut nimeni, până acum, că Lidia Bobână a ajuns ziaristă dintr-o întâmplare. Imaginaţi-vă o proaspătă absolventă, cu limba spaniolă în portofoliu, trimisă într-un sat din sudul Moldovei, şi alungată acasă de directorul instituţiei! Încotro s-o apuce, fără recomandarea singurului partid existent pe atunci? S-a framântat până la nunta unui văr bun de-al său, când au venit la ei în vizită mai multe rude. Ea spăla podelele, când a văzut-o Ludmila Cemârtan, redactor-şef al Secţiei propagandă radio. 32 de ani a activat Lidia la Radioul Naţional, prezentând emisiuni pe diferite teme. Lumea însă a aflat despre ea când a lansat pe post emisiunea “Enciclopedia familiei”. Din toate colţurile ţării veneau scrisori, iar într-o zi, i-au bătut la uşă o ceată de copii, care au plecat de-acasă pentru că nu se împăcau cu părinţii. În urmă cu şapte ani, dna Bobână a prins a spune poveşti la microfon. Poveşti adevărate, bazate pe întâmplări reale, cu oameni vii, cu destine veritabile, poveşti care şi-au găsit locul în sufletul ascultătorilor pentru mult timp înainte. Lumea de peste tot o aştepta cu urechile lipite de aparatul de radio.

Odată, pe când era în concediu, a ajuns până la sud zvonul că Lidia Bobână a murit. Într-un sat, oamenii au adunat bani mână de la mână şi i-au făcut la biserică un parastas de cinste. “Au dat chiar şi de pomană. Când am reapărut la serviciu, am şi fost telefonată şi informată despre slujba înălţată de sufletul meu. I-am chemat să le restitui datoriile”, zâmbeşte ea. “Întâmplarea care m-a marcat cel mai mult? Istoria unui bărbat orb de prin părţile Bălţilor, care s-a căsătorit cu cea mai frumoasă fată din localitate şi au avut împreună patru copii. Copiii pe care el nu i-a văzut niciodată...”, îşi aminteşte ea. Labirinturile vieţii au dus-o şi la Moscova. Şi cum nimic nu are loc întâmplător, acolo şi-a întâlnit viitorul soţ. Nunta a fost una simplă, a doua zi după eveniment rămânând iar săraci, pentru că au trebuit să restituie banii pe care i-au câştigat în contul datoriilor. “Săracă, ca acum şi ca întotdeauna nu am fost niciodată”, zicea dna Bobână.

Cel mai mare vis al ei a fost să devină băiat, pentru că vroia ca tatăl ei, scriitorul Vasile Vasilache, să o iubească mai mult decât pe cei doi fraţi ai săi. Nu-i plac persoanele care văd viaţa în alb-negru şi crede că succesul este o necesitate. Se acuză că prea mult stă pe gânduri atunci când urmează să ia o decizie şi crede că cel mai important lucru este elementul de magie în relaţiile dintre oameni. (ileana rusu)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Doamna lidiea am o istorie care va poate interesa cum pot sa va contactezi va rog din suflet.
svetlana   -  
14 August 2013, 23:08
Sus ↑
D-na Lidia ,sunteti un om cu suflet mare,va doresc sanatate si putere .Mereu v,am ascultat si acuma caut articolele d-stre.Multumim mult pentru tot.
Ana   -  
03 Ianuarie 2015, 18:00
Sus ↑
De la bun inceput,de cind au aparut Povesti adevarate la radiou national,ascultam cu CEA mai mare atentie toate istoriile povestite cu suflet,de dumitale d-na Lidia si nici prin anticamera creerului nu-mi trecea,ca si viata mea va putea face parte din aceste povesti adevarate...Dar cred, ca povestea mea,nu are nici PE aproape asemanare povestpovestelor povestite,intregii carieri a D-stre.Este vorba de un destin crud,care rind PE rind mi-a mistuit existenta de AFI copil,sotie,mama si chiar o simpla fiinta,dediccindu-mi toata viata celor dragi si apropiati.Cu respect Maria
Maria   -  
30 Ianuarie 2015, 23:59
Sus ↑
sunt foarte bucuroasa ca v,am gasit prin internet,acuma sint departe de casa,dar multi ani inapoi sa stiti . ca ma treziam cu vocia dvs. care o ascultam cu placere, apoi mergiam la serviciu, sanatate si toate bune
raisa   -  
01 Iulie 2015, 00:15
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău