VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Lidia Bejenaru. Boonika bate doba

Lidia Bejenaru. Boonika bate doba

Comentează

interpretă de folclor

Vârstă: 52 de ani
Data, locul naşterii: 21 august 1953, Văleni, Cahul
Zodie: Leu
Studii: ”cele două hectare de pământ de acasă”
Starea civilă: căsătorită, trei copii: Nicolae, Gicu, Maricica
Premii: premiul TV Moldova 1
Pasiuni, hobby: muzica populară, tricotatul

Englezii i-au zis „lady who smiled slightly more” (doamna care zâmbeşte puţin), care gravitează în jurul tobei sale extraordinare. Lidia Bejenaru are o demnitate de o frumuseţe tânguitoare. Celebritatea i-a fost pusă la picioare şi marele ei noroc s-a numit „Zdob şi Zdub”.

Dacă nu exista această tobă minunată şi dacă nu era nici „Zdob şi Zdub”, Europa nu era să afle niciodată despre bunica Lidia Bejenaru de la Văleni, alias Boonika international! O găselniţă? Admitem. Un simbol? Se prea poate. În timpul spectacolului de la „Eurovision” mă temeam ca bunica să nu cadă pe scena glamuroasă de la Kiev, să nu să se împiedice în horboţica de la fuste, să nu crape toba aia mare, Doamne fereşte, să nu leşine cumva acolo de emoţii şi adio... locul şase la „Eurovision”! Boonika a fost tare de tot, de parcă toată viaţa ei ar fi cântat pe la Karnegie Hall sau Madisson Square – spate drept, privire cochetă, învârtecuşuri profesioniste... Numai nea Tudorică poate să ne spună cu câte kilograme a slăbit soţia lui de când în viaţa ei au apărut noţiuni precum concerte, filmări şi interviuri.

Mătuşa Lidia nu a visat să ajungă nici la Kiev, nici la Bucureşti, dar nici noi - să admirăm o femeie simplă de la ţară, care poate fi cool, charming şi driver! Dar am trăit-o şi pe asta. Simplă până la felul cum îşi leagă baticul şi cum se îmbracă, cum vorbeşte cu socoteală şi roşeşte ori de câte ori o întrebi ceva, Lidia Bejenaru a devenit o celebritate. Totul s-a întâmplat pe neaşteptate. În 2002, în căutarea instrumentului cu pricina, Roma, Mihai şi Victor ajung la Văleni unde familia Bejenaru este cunoscută drept păstrătoare de tradiţii. Băieţii au rămas impresionaţi de bunica ce bătea toba mai ceva ca Ovidiu Lipan Ţăndărică. S-au gândit că toată creaţia lor nu face nici două parale comparând-o cu comoara folclorică deţinută de soţii Bejenaru. Aşa a apărut piesa „Grandmamma is beating da drum-a”, iar mai apoi tandemul Zdubii&Boonika (la prima ei venire la Chişinău le-a adus băieţilor vin fermecat de casă şi o duzină de ouă proaspete).  

... Am găsit-o pe mătuşa Lidia torcând nişte lână – le promiseseră nepoţeilor câte o pereche de ciorapi. Tocmai strânsese masa, pregătise un mîjilic (friptură de căpriţă). Departe de tumultul metropolelor, boonika a revenit la grijile sale de soţie şi gospodină. Ne spune că i-a plăcut întotdeauna muzica. Ea este solistă, bateristă, şi instrumentistă în ansamblul familiei, „Dinastia Bejenaru”. Numai că nu a îndrăznit niciodată să viseze la o carieră muzicală. „Nu aveam timp de vise”, îşi aduce aminte, „părinţii noştri aveau tutun şi lucram toată ziua pe deal. Vroiam să vină mai repede duminica, ca să ne odihnim şi să mergem la horă”. Aşa i-a trecut viaţa, între dealurile de la Văleni şi cântecele moştenite din moşi-strămoşi. Îi învaţă şi pe nepoţi să fie iubitori de frumos, de cântec, de pământ natal. Aceasta este formula succesului Lidiei Bejenaru. Şi chiar dacă colaborarea cu „Zbubii” a fost de scurtă durată, sănătate să fie, că voie bună se găseşte întotdeauna. (rodica trofimov)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

SA TRAIASCA OAMENII CU INIMA MARE!!!!!!!!
ECHIM GHEORGHE   -  
24 Februarie 2011, 12:33
Sus ↑
bunica bate toba este super mai alesc ca e din satul meu o ador ca femeie!!!!!!!!!!!
maria   -  
03 Iunie 2011, 22:10
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău