VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Elena Strâmbeanu. Neuitata

Elena Strâmbeanu. Neuitata

Comentează

Crainic la TV Moldova între anii 1963-1976

Vârstă: 65 de ani
Data şi locul naşterii: 17 noiembrie 1940, Plopi, Donduşeni
Zodie: Scorpion
Studii: Universitatea de Stat din Moldova

Elena Strâmbeanu a spart clişeele existente la televiziune în anii stagnării. Foarte studioasă, se impunea printr-o inteligenţă acaparantă. Zi de zi şi seară de seară toată Moldova îi asculta excelentele-i lecţii de română, silabisind şi rotunjind după ea cuvintele, pătrunzându-se de frumuseţea limbii materne. Ziariştii nu se supărau când le descoperea vreo gafă. Din contra, erau flataţi să discute şi să conlucreze cu însăşi Elena Strâmbeanu!

La prima vedere, Elena Strâmbeanu  e de negăsit. Eroare. Celebritatea de altădată  a televiziunii de la Chişinău poate fi descoperită de oricine frecventează cu regularitate evenimentele mondene. Fosta crainică a audiovizualului naţional comunică şi astăzi cu cei pe care îi respectă şi îi iubeşte. O basarabeancă cu suflet şi ţinută de lady, pare nu se ştie cum rătăcită într-o lume care, deşi n-o mai vede la micul ecran de aproape trei decenii, se încăpăţânează să n-o uite. Pentru câteva generaţii Elena Strâmbeanu rămâne steaua numărul unu a televiziunii naţionale. Cum se face că neuitarea n-o afectează, iar nivelul de profesionism la care s-a ridicat sub teroarea cenzurii comuniste,  nu-l poate depăşi nimeni de atunci încoace chiar în plină libertate? Descendentă dintr-o familie de ţărani luminaţi, profesoară de limbă şi literatură prin formaţie, absolventă a Universităţii de Stat, Elena Strâmbeanu a vorbit la TV o română perfectă. Era respins tot ce părea autentic românesc.

Crainicul din acei ani, Valeriu Frumusachi, îşi aminteşte, cum împreună cu Elena Strâmbeanu au fost siliţi de câteva ori să reia la repetiţie lecturarea ştirilor pe motiv că în loc de “Bună sara” spuneau “Bună seara”. “Elena Strâmbeanu a făcut pentru promovarea limbii materne mai mult decât toţi scriitorii luaţi împreună”, avea să spună ulterior Andrei Lupan. Poate că la mijloc e o exagerare care, orice s-ar zice,  atestă, totuşi,  un mare  adevăr. Nu avea de gând să devină crainic TV. Lucra la Uniunea Teatrală. Era căsătorită cu scriitorul Andrei Strâmbeanu. Întâmplarea a făcut să-l întâlnească în stradă pe regizorul TV Valeriu Ursu. Acesta era în căutarea unei prezentatoare. Elena Strâmbeanu era eleganţa şi inteligenţa întruchipată! Acceptase să vină a doua zi la testare. Conducerea televiziunii în frunte cu  Leonid Culiuc, o urmărea cu atenţie din sala de emisie. Când boşii de atunci au văzut-o la ecran, au rămas efectiv  frapaţi. În câteva zile, Elena Strâmbeanu s-a pomenit vedetă. Fusese trimisă la Moscova, să evolueze într-o emisiune din partea Moldovei cu  participarea primilor cosmonauţi sovietici: Gagarin, Tereşkova, Nikolaev. În emisiune, s-au perindat mai multe personalităţi. La apariţia Elenei Strâmbeanu, cosmonauţii s-au ridicat în picioare şi au aplaudat-o frenetic. A fost preferata şi admirata serii. La Chişinău, emisiunea era urmărită cu respiraţia întretăiată. Un expert francez avea să exclame: “Uniunea Sovietică are o prezentatoare de care nu are parte Franţa”.

Doamnele din întreaga Moldovă îşi coseau bluze şi rochii a la Elena Strâmbeanu. Îşi inventa singură hainele, singură se machia. Se îmbrăca ca un top-model, în fiecare emisiune apărea în altă vestimentaţie. Avea un camion de haine. Un fenomen incredibil într-o ţară perfect izolată de moda occidentală.  Om deştept şi palpitant la ecran într-un sistem încrâncenat. Ţăranii, participanţii la emisiunea “Cine din 42?”, în semn de admiraţie i-au dăruit un plug. Mult timp acesta s-a păstrat în biroul regizorilor. Devenise un simbol al televiziunii.  Popularitatea n-o afectase. Nici timpul. Astăzi, cei care au lucrat cu Elena Strâmbeanu şi au cunoscut-o îndeaproape zic că ea nu s-a schimbat. E femeia captivantă de altădată. E o legenda  care rămâne mereu vie. (viorica cucereanu)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Ne este foarte-foarte dor de Elena Strambeanu!
Valentina   -  
20 Iulie 2012, 08:37
Sus ↑
Asi vrea foarte mult s-o vedem pe distinsa dna Elena Strambeanu pe ecranele televiziunii din Moldova. Ne-ar aduce o parte din tineretea noastra!
Galina   -  
07 Decembrie 2013, 19:48
Sus ↑
Don't you people remember that she killed her husband and left her only child orphaan and traumatized to the end of her life!?
allt   -  
24 Noiembrie 2014, 04:51
Sus ↑
Celebra doamna Strambeanu...si astazi este la fel de eleganta!!!!
ADI   -  
23 Martie 2015, 17:47
Sus ↑
O doamna cu litera mare... M-as bucura enorm sa urmaresc "O seara perfecta" cu Domnia Sa.
Sofia   -  
27 Aprilie 2015, 18:42
Sus ↑
da as vrea sa vad concertul condus de elena strimbeanu si stefan culea la palatul sindicatelor 1976 1977 ceva de neuitat foarte mult va rog
oleandra ludmila   -  
02 Decembrie 2015, 11:20
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău