VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Catinca Mardarovici. Luptătoarea

Catinca Mardarovici. Luptătoarea

Comentează

 preşedintele Fundaţiei “Agapedia”, preşedintele Clubului Politic al Femeilor “50/50”

Vârstă: 50 de ani
Data, locul naşterii: 23 august 1956, Criuleni
Zodie: Fecioară
Studii: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Matematică şi Cibernetică, Academia de Administrare Publică
Stare civilă: căsătorită, doi copii
Premii, performanţe în carieră: deputat în Parlamentul R. Moldova, anii 1998-2001, Comisia protecţie socială, Comisia specială pentru adoptarea bugetului, Comisia pentru supraveghearea activităţii SIS
Pasiuni, hobby: teatrul, poezia, împletitul şi, mai nou, brodatul
Principiu de viaţă: corectitudinea

Catinca Mardarovici este una dintre cele mai aprinse luptătoare pentru drepturile omului şi, în special, pentru egalitatea de drepturi, responsabilităţi şi oportunităţi între femei şi bărbaţi. Fundaţia “Agapedia”, al cărei preşedinte este, a deschis un Centru de plasament pentru copii, acesta fiind, potrivit Catincăi, cea mai nobilă realizare a  ei.

În ziua în care am realizat interviul, Catinca, pentru că aşa preferă să i se spună, era derutată de faptul că Parlamentul, în loc să adopte o lege sănătoasă privind egalitatea de gender, a lansat o perversiune a actului normativ. O întreb care sunt opţiunile ei în acest sens şi îmi spune că pledează pentru participarea echilibrată a femeilor şi a bărbaţilor la viaţa publică, la luarea deciziilor.  Astăzi, îmi povesteşte Catinca, femeile noastre asigură existenţa familiilor, nedorind, în mare, să lupte pentru drepturile lor. „Nu am nimic cu bărbaţii, am crescut cu trei fraţi împreună, sunt căsătorită de 26 de ani, am amici buni printre bărbaţi. Am fost însă pusă şi în situaţia când m-am simţit jenată de discuţiile obscene, lansate de bărbaţi, vorbe care, din păcate, se poartă nu doar la fermă”, explică ea starea de veşnică luptătoare. A luptat dintotdeauna, atât pentru dreptul cuiva, cât şi pentru drepturile sale. Cele două fiice au fost educate în acelaşi spirit – de a nu permite nimănui să le umilească.

În viaţă a avut mai multe modele, care au ajutat-o în anumite momente. Reuşesc să-i desprind de pe chipul senin blândeţea şi energia pe care o emană. Bunătatea îi luminează ideile, motiv din care a ajuns să fie mama la încă şapte copii, pe care i-a găzduit în Centrul de Plasament „Agapia”. „Nu fac niciodată concesii, iar munca la fundaţie îmi aduce satisfacţie, pentru că aici promovăm drepturile copilului”.

Cu o frizură băieţească, gălăgioasă, spontană, cu o şuviţă blondă care îi cade rebel pe frunte (când era domnişoară, purta şi cosiţă), recunoaşte că de două ori în viaţă era cât pe ce să se ia la harţă – o dată cu un coleg din parlament, iar altă dată, cu o femeie. În copilărie, se complexa din cauza ochilor mari şi a gâtului lung. Se acuză de lipsă de pragmatism  şi crede că un om bun poate fi şi puternic. Având soţ un om de afaceri, nivelul de viaţă al Catincăi este unul cât se poate de decent. Şi-au vândut apartamentul şi au construit o casă. „Acesta a fost visul soţului meu”, zâmbeşte ea. Clubul de elită, unde se simte perfect, este propriul cămin, alături de soţ şi de fiice. Când fata mai mare era elevă în clasa a II-a, profesorul ei de engleză, un domn înţelept, le-a spus, la o şedinţă cu părinţii, că femeile noastre sâmbetele şi duminicile, în loc să meargă cu copiii la film sau teatru, fac sarmale şi cumpără covoare. „ A fost cea mai bună lecţie pe care nu am s-o uit niciodată”, afirmă ea, continuând ideea că admiră şi este gata să ajute femeile care încearcă să facă ceva. Nu a insultat niciodată şi cel mai mult o deranjează persoanele care mint, privindu-te în ochi. „Nu pot sta calmă, când în prezenţa mea au loc scene care mă deranjează, mai ales când este agresată vreo femeie”, zice Catinca, ştiind bine că din cauza caracterului său „băieţos”, a avut şi de pierdut, şi de câştigat. (ileana rusu)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

"Chapeau bas" pentru aceasta Doamna!!! Ma multi ca aceasta Doamna si lumea va fi mai buna (de vazut RM)!!!
hedgehog   -  
14 Decembrie 2010, 15:40
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău