VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Angela Aramă. Femeia care nu regretă nimic

Angela Aramă. Femeia care nu regretă nimic

Comentează

Deputat PPCD, jurnalist

Vârstă: 43 de ani
Data, locul naşterii: 9 ianuarie 1963, Corneşti, Ungheni
Zodie: Capricorn
Studii: Facultatea de Jurnalistică, USM
Stare civilă: căsătorită, doi copii
Premii: Cel mai popular jurnalist în audiovizual (2000), „Antena de aur” (cinci ani consecutiv), câteva premii VIP
Principiu de viaţă: oamenii împrejmuiţi cu garduri devin nişte... oi

A marcat-o Mircea Eliade. A fugit de idei patinate şi a încercat să facă dialoguri culturale într-o abordare mai puţin frecventă. Angela Aramă a fost întotdeauna o jurnalistă cu idei, tratând în emisiunile sale de la TV Moldova-1, mai întâi „Asterisc”, apoi „TV Magazin” subiecte importante. Astăzi, odată ridicată „mănuşa politică”, încearcă să facă faţă noilor provocări din viaţa ei.

Politica a luat-o prin surprindere. Era absorbită de protestele de la televiziune, urcând în fiecare zi pe baricadele apărării libertăţii cuvântului, dorindu-şi un singur lucru – să muncească în condiţii normale. Angela Aramă recunoaşte că cea mai spectaculoasă schimbare în viaţa ei s-a produs atunci când a fost nevoită să plece din televiziune şi să-şi asume o carieră politică. Crede că toate persoanele, lucrurile, evenimentele care marchează viaţa omului „întâmplându-i-se” sunt instrumentele Domnului prin care El te îndrumă prin labirintul destinului. Ceea ce contează este să-l urmezi (destinul) cu demnitate şi să faci totul (uneori imposibilul!) ca să nu laşi crucea să te strivească. „Nu regret nimic, n-are rost. Regretele produc durere şi slăbiciune a sufletului. Trebuie să le evităm, dar să nu uităm în acelaşi timp să tragem concluzii şi învăţăminte.” Se va vedea în timp dacă se va integra în politică aşa cum a făcut-o în jurnalism. Politica e o meserie dură, în care trebuie să ştii să rezişti (mai ales pentru cei care o acceptă nu doar din interes personal). „Din afară, politica pare a fi altfel – ne luăm după aparenţe şi capacităţi oratorice. Pentru a înţelege însă ce se ascunde după discursuri trebuie să ştii de unde vin finanţările şi ce interese primează.

Trebuie să fii abil pentru a te apăra de eventuale lovituri, dar şi pentru a le aplica la momentul oportun. Politica e o lume care din afară nu se vede decât ca un vârf de aisberg”. Dar i-a prins bine. Şi-a schimbat imaginea, şi-a perfecţionat engleza şi este o prezenţă mai mult decât agreabilă în parlament. Abordează problemele cu insistenţă. Totuşi, jurnalistica rămâne dragostea ei dintâi. Îşi aduce aminte că la absolvire, ca orice eminent, nu ştia la ce facultate să dea. Noroc că mama ei a insistat să facă jurnalistică şi gata. În decembrie 1983, a trecut concursul pentru suplinirea unui post vacant şi a fost angajată în calitate de crainic la televiziune. După câteva luni, şi-a început activitatea în emisie directă, invitând micuţii la povestea de seară.  La prima emisiune a avut trac: „Îl visez şi astăzi în cele mai sinistre coşmaruri. Munca în televiziune, cu toată lupta pentru libertatea de a fi tu însuţi, a fost cea mai fericită perioadă din viaţa mea şi sper să revin cândva la ea, într-un fel sau altul”.

Este pasionată de literatură. Îi plac pietrele şi crede în încărcătura lor energetică. Scrie poezii. Ascultă muzica rock. Din casa ei nu ai vrea să pleci niciodată – atât de interesant şi captivant este totul, şi rafturile cu cărţi, şi picturile, şi decorurile. Universul Angelei Aramă are multe a spune. „Cel mai mult în viaţă contează echilibrul interior. E valoarea cea mai de preţ. Pierzând-o, pierdem tot”. (rodica trofimov)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

sînteîi superbă
elena   -  
26 Iunie 2014, 15:35
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău