VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Ala Nemerenco. Inteligenţa înainte de toate

Ala Nemerenco. Inteligenţa înainte de toate

Comentează

medic-şef, IMSP Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară a USMF „N. Testemiţanu”

Vârstă: 46 de ani
Data, locul naşterii: 21 august 1959, Domulgeni, Floreşti
Zodie: Leu
Studii: USMF „N. Testemiţanu”, stagieri la Universitatea de Medicină Virginia de Est, SUA; Şcoala de Management în Sănătatea Publică (Bratislava, Slovacia)
Stare civilă: căsătorită, doi copii
Premii: nominalizată în 2005 la Premiul Nobel pentru Pace din partea Organizaţiei elveţiene „1000 femei pentru pace”; medalia comemorativă „Pentru excelenţă” a Gărzii Naţionale, Carolina de Nord (SUA); Premiul VIP în Medicină (2005)
Pasiuni: literatură, muzică, călătorii
Principiu de viaţă: scurta durată a vieţii este totuşi destul de lungă, de aceea trebuie să încercăm să facem ceva

În 2005, Ala Nemerenco a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru pace de către Organizaţia elveţiană „1000 de femei pentru pace”. De o inteligenţă sclipitoare, spirit inovativ, fire democrată şi înţeleaptă, dna doctor merită pe deplin orice premiu din lume.

Este o femeie de rară inteligenţă şi înţelepciune aristotelică, căreia ai putea încredinţa conducerea unui minister sau a unei armate chiar. Fără entuziasmul ei şi talentul de a da viaţă lucrurilor nu ar exista astăzi Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară, una dintre cele mai moderne instituţii medicale din republică. Are un simţ extraordinar al strategiilor şi al planurilor de perspectivă şi în lupta ei pe liniile vieţii a reuşit să identifice întotdeauna „necunoscutele”. Este o sursă inepuizabilă de optimism, exemplu viu de curaj şi de cultură. Numele ei se bucură de mare respect în lumea medicinii, mai ales după ce a pus pe roate Clinica Universitară, o instituţie creată după model american, în parteneriat cu Şcoala de Medicină Virginia de Est – Norfolk, Portsmouth. „Mă bucur să văd rodul muncii mele de mai mulţi ani. Clinica ocupă astăzi locul său bine meritat în sistemul medical al ţării, fiind una dintre cele mai performante, inclusiv prin calitatea înaltă a serviciilor medicale oferite”. Pentru ea cariera nu înseamnă o funcţie, ci doar muncă, muncă şi iar muncă, uneori peste puteri.

Muncă nu pentru beneficiul ei, ci al altora. „Încă filosofii antici au remarcat faptul că adevărata distracţie a vieţii este munca, anume prin satisfacţia care ţi-o poate oferi. Dar cu condiţia să pui suflet în ea, altfel se preface în sclavie”, surâde dna Nemerenco. Medicina a fost ca o haină special cusută pentru ea, nu a trebuit să se gândească dacă-i vine bine. „Cred că am fost influenţată de bunicul meu, care a absolvit încă în 1914 Şcoala Militară Medicală din Kiev, dedicându-şi viaţa medicinii. În copilărie însă visam pe ascuns să fiu balerină, dansul m-a vrăjit din totdeauna”. Astăzi poate spune că a fost marcată cel mai mult de educaţia părinţilor şi de cărţile pe care le-a citit cu nemiluita. „Desigur, pe parcurs am fost influenţată şi de diferite întâmplări, căci, vorba lui Herodot, „întâmplările conduc oamenii”. Crede că oamenii de succes nu sunt acei care nu se confruntă cu probleme, ci acei care ştiu cum să le rezolve. „Pentru a atinge ceva, trebuie să nu renunţi şi să dai tot ce ai mai bun”. Secretul reuşitei ei e simplu: în viaţă contează valorile. Ele sunt temelia pe care se poate construi orice. Contează oamenii dragi, prietenii, colegii, sentimentele şi aspiraţiile. Contează cele bune şi cele rele, deoarece te călesc şi te învaţă. Contează să ştii să te bucuri de cele care îţi sunt date şi le ai, dar să nu te întristezi de cele care îţi lipsesc.

Are o familie unită şi doi copii deosebiţi – Ion şi Daniela (ambii se află în SUA). S-a străduit să  împace familia şi serviciul din start: „Am dat prioritate ba uneia, ba alteia. E ca şi cum ai circula pe un drum intens, cu multe semafoare... Nu accept să jertfesc din contul uneia pentru cealaltă - o simbioză reuşită mă face să mă simt împlinită şi fericită. Astfel, astăzi m-am pomenit că am şi copii de care mă pot mândri, iar în acelaşi timp sunt realizată pe plan profesional”. (rodica trofimov)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

o Doamna foarte inteligenta, care dispune de o arta oratorica de invidiat, avem multe de invatat de la Dumneaei...
respect   -  
25 Iulie 2012, 15:47
Sus ↑
Pe langa inteligenta dispune de un profesionalism de apreciat. Dar si curaj de a spune lucrurilor pe nume. Mi-a fost profesor si a citit cele mai interesante lectii!
Mister   -  
25 Noiembrie 2015, 01:15
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău