VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Ala Mândâcanu. Creatoarea de stări

Ala Mândâcanu. Creatoarea de stări

Comentează

Directorul Departamentului Jurnalism şi Comunicare Publică, ULIM, doctor în ştiinţe economice, jurnalist, expert ONU în probleme de gen, politolog

Vârstă: 51 de ani
Data, locul naşterii: 14 decembrie 1954, Balatina, Glodeni
Zodie: Săgetător
Studii: Facultatea Jurnalism (1972-1977, USM), masterat în Relaţii Externe,(Academia  de Administrare Publică, 1994-1997), doctorat în management (Academia de Studii Economice, 1997-2000)
Stare civilă: căsătorită, două fete, doi nepoţi
performanţă în carieră: directorul ştiinţific al Centrului lingvistic “ABCdava”, (1989-1994), deputat în Parlament (1994-1998, 1998-2001), redactor-şef al săptămânalului “Democraţia”, (2001-2004), şef de catedră, apoi director al Departamentului de Jurnalism şi Comunicare Publică, ULIM (2004-prezent)
Pasiuni, hobby: muzică, lecturi, psihoterapie
Principiu de viaţă: atitudinea pozitivă faţă de propria persoană şi faţă de oameni

O dată cu plecarea ei din PSL, formaţiunea a cedat din greutate şi s-a pierdut prin avalanşa de partide oarecum şterse. Cuvântul Alei Mândâcanu, pe cât de dur, pe atât de adevărat şi lipsit de interese meschine încă mult timp va marca clasa politică de la noi.

Ala Mândâcanu este femeia care le poate face pe toate: să cânte, să danseze, să discute amabil, să îţi zâmbească chiar şi atunci când e vorba de un discurs politic, să organizeze “cuconade”, să iubescă. Într-un cuvânt, să îşi trăiască viaţa aşa cum ştie doar ea. Nici cele două mandate de deputat, nici posturile deţinute, nu i-au redus din simplitate şi din cumsecădenie. Uneori, creează impresia că le ştie pe toate şi că ar fi cel mai bun dascăl la capitolul “femeie”.

Nu o veţi vedea niciodată fără coafură sau prost dispusă. Nu am avut fericita ocazie să mă aflu în sânul familiei sale, dar am aflat că e gata oricând să asculte muzică rock cu nepotul cel mai mare şi să îi cânte un “nani-na” celui mai mic. Evenimentul major al vieţii dnei Mândâcanu este soţul şi familia sa. “Emil, soţul, este şi va fi pentru mine cel mai bun prieten, soţul perfect şi confidentul numărul unu, numărul doi fiind copiii”, ne spune ea. Pentru această femeie, cariera constituie o cale de afirmare şi de valorificare a potenţialului dat de Dumnezeu şi perfecţionat de-a lungul anilor. Este convinsă că expresia “scopul scuză mijloacele” a fost inventată de personaje lipsite de scrupule şi capabile de trădare. Dacă ar avea de ales între carieră şi familie, sau dintre carieră şi reputaţie, nu ar opta pentru carieră în nici un caz.

Mai ales că, mai susţine doamna Mândâcanu, succesul este o valoare trecătoare. O familie unită, copii sănătoşi, o poziţie socială pe măsura talentului, un echilibru perfect dintre lumea interioară şi cea exterioară – iată un adevărat succes pe care îl poţi atinge doar odată  cu trecerea anilor. În rest – posturile, banii – toate sunt trecătoare şi neimportante.

Cum a împăcat familia cu profesia? Bine, chiar foarte bine. Cu soţul, au fost colegi de facultate, împreună au acceptat marile provocări ale timpului (perestroika, mişcarea de eliberare naţională, politica, studiile în domenii noi etc). Viaţa familiei Mândâcanu decurge în limitele decenţei. Cu un caracter uşor de suportat, ca şi toţi săgetătorii, activă, iertătoare, pentru Ala Mândâcanu cel mai mult în viaţă contează familia, profesionalismul, prietenii, loialitatea. Are vise frumoase, aidoma sufletului şi caracterului său, în care ea este creatorul de evenimente, şi nu executorul voinţei cuiva. Îi place tot ce este frumos. Detestă minciuna, egoismul exagerat, trădarea, corupţia, prostia, lăcomia, negativismul, încăpăţânarea, mitocănia şi lipsa de dragoste de neam. (ileana rusu)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Odata cu plecarea ei din PSL Ala Mandacanu a devenit o anonima.
Renata   -  
03 Martie 2010, 10:58
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău