VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2007-2008
Zorile
Locul 82

Zorile

Comentează

Cifra

800
de angajaţi lucrează la compania „Zorile”Fiodor Iacovlenco

Director general

S-a născut la 10 iulie 1958 în s. Pituşca, r. Călăraşi. După absolvirea şcolii medii, în 1975, se angajează ca muncitor la „Zorile”, fiind apoi maistru, şef de schimb, şef de secţie şi director general adjunct. În 1986 a absolvit Institutul Tehnologic de Industrie Uşoară din Vitebsk,
Bielorusia. Din 1994 este director general al companiei. Deţine distincţiile de stat „Gloria Muncii” şi „Ordinul Republicii”.

Brandul autohton „Zorile” a revenit spectaculos în atenţia publicului cu câteva colecţii noi, în colaborare cu producători străini, promovate prin intermediul unei campanii ample. În paralel, au fost dechise câteva magazine de firmă în diferite zone ale oraşului.

Sortimentul de la „Zorile” include încălţăminte casual şi clasică, pentru femei, bărbaţi şi copii. Materia primă e selectată din toată lumea, începând cu Italia până în Brazilia. În prezent, „Zorile” produce încălţăminte şi pentru partenerii din Italia şi Germania, care poate fi găsită şi în magazinele de firmă din Moldova. Tot acolo, se vinde şi încălţămintea brandurilor „Rieker” din Germania şi „Fly Flot” din Italia. Recent, compania a început o colaborare cu studioul italian de design de încălţăminte „Studio Model”, care a elaborat designul colecţiei pentru copii şi bărbaţi.

Istoria brandului
Fabrica producătoare de încălţăminte a fost fondată în 1945 şi avea, în acel moment, în jur de 10 muncitori. Peste un an, în 1946, a primit denumirea „Zorile”. Din păcate, nu se mai ştie azi de ce s-a ales această denumire.

În 2008, statul a vândut cota lui de 60,3% de acţiuni ale fabricii „Zorile” fondului american de investiţii „Done Investment Limited”. În 2009 s-a lansat noul program de  dezvoltare a fabricii, care punea accent nu doar pe prestarea de servicii companiilor europene, ci şi pe dezvoltarea retailului pe piaţa internă. A urmat o nouă strategie de marketing, care presupunea dezvoltarea brandului „Zorile” pe piaţa Moldovei.

Rebranding
Pentru că brandul „Zorile” a fost întotdeauna asociat cu încălţămintea din piele de calitate fabricată în Moldova, managerii au decis să-i păstreze denumirea şi să-l transforme într-un brand naţional de succes. În 2009, acesta a fost supus unui restyling pentru a-i demonstra dinamica. Pentru logotip s-a renunţat la literele rotunjite în favoarea celor mai ascuţite. Drept culori de bază au fost alese clasicele alb şi negru, pentru a accentua statutul  întreprinderii şi istoricul acesteia, completate de culoarea roşie, care pune în valoare dinamica brandului. În procesul de rebranding a fost elaborat un nou slogan al companiei – „Preţ şi calitate” – cu mesajul că „Zorile” oferă un produs de calitate europeană la un preț corect.

Promovare
Din 2010, „Zorile” a fost activ promovat practic prin toate canalele media. În 2011 firma a participat la campania de promovare a brandurilor autohtone din domeniul îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii DIN INIMĂ, organizată cu ajutorul proiectului CEED, USAID.

Premii
Brandul „Zorile” a luat premiul „Mercuriul de aur” în 2004, 2005, 2006 şi 2010, la diferite categorii şi nominalizări. În 2007 a fost numită „Cel mai bun contribuabil al anului” şi a devenit laureat de gradul II al premiului de stat pentru realizări în domeniul calităţii, productivităţii şi competitivităţii. În 2011 a luat premiul „Marca Comercială a Anului” la categoria „Patrimoniul republicii”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Multumim pentru calitate !
Mihai   -  
14 Iunie 2013, 22:50
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău