VIP Magazin
20 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2007-2008
Popasul Dacilor
Locul 61

Popasul Dacilor

Comentează

Cifra

60
de angajaţi muncesc la restaurantul „Popasul Dacilor”Liliana Pavalachi

Patroana restaurantului „Popasul Dacilor”

S-a născut pe 3 septembrie în
s. Costeşti, r-nul Ialoveni. Restaurator de profesie. Este căsătorită şi are doi copii.

Este una dintre cărţile de vizită ale ţării, uimind turiştii străini prin originalitatea îmbinată cu tradiţii. Nu-i lasă indiferenţi nici pe băştinaşi, devenind în timp un adevărat brand. Restaurantul ,,Popasul Dacilor” este o chemare de a ne aduna la vetrele neamului, la un colţ de masă, cu bucate alese din belşug, stropite de vinul casei.

Localizat la periferia de est a capitalei, „Popasul Dacilor” şi-a deschis pentru prima dată uşile în iunie 2008, reprezentând o cetate-restaurant care, datorită stilului antic abordat, se deosebeşte radical de alte localuri din oraş.  Este o construcţie de trei niveluri cu capacitatea de 150 de locuri, cu două terase antice a câte 50 de locuri, care înfăţişează o panoramă de pădure şi grădini, armonizată cu mici cabane de odihnă. Timp de cinci ani, afacerea s-a extins cu câteva terase şi căsuţe, inclusiv un restaurant în miniatură în curte.  „Popasul Dacilor” este spaţiul ce te ancorează în istorie şi tradiţie, pentru că, păşindu-i pragul, vizitezi trecutul neamului nostru de la rădăcini. Pentru buna funcţionare a resturantului şi pentru confortul vizitatorilor, alături de proprietarii Liliana şi Iurie Pavalachi muncesc 60 de angajaţi.  

Istorie
Restaurantul „Popasul Dacilor” este parte din viaţa familiei Pavalachi, creatorii localului şi cei care s-au implicat la alegerea fiecărui detaliu şi la construirea piatră cu piatră a acestuia. Acum 19 ani absolviseră ambii Politehnica, facultăţi pe care i le-au ales părinţii şi credeau că cineva va avea grijă şi mai departe de viitorul lor, dar anii de după independenţă le-au arătat că viaţa e grea şi, pentru a reuşi, s-au implicat în afaceri. Prin „Popasul Dacilor”, soţii Păvălache au iniţiat o afacere de succes şi şi-au împlinit un vis.  În prezent, aceştia perfectează actele pentru certificatul ISO, care confirmă la nivel internaţional calitatea serviciilor şi mâncării. Cu acest certificat, la „Popasul Dacilor” poate lua masa chiar şi preşedintele Obama.

De ce Popasul Dacilor?
„Popasul Dacilor” a fost gândit nu numai ca un simplu restaurant al bucătăriei moldoveneşti, ci ca un simbol al strămoşilor sau chiar ca un castel. Într-o construcţie similară, posibil că a trăit cândva cel mai mare rege al dacilor – Decebal, cunoscut nu doar prin victoriile sale glorioase, dar şi prin dragostea faţă de mobilierul de lux, de lucruri scumpe şi bucate alese. Prin urmare, proprietarii, fiind pasionaţi de cercetarea istoriei neamului, au dezvoltat iniţiativa de a construi un templu istoric pentru a reînvia tradiţiile strămoşilor. Ideea denumirii localului a fost inspirată de naşterea fiului lor, Decebal.

Simboluri definitorii
Simbolul esenţial al restaurantului reprezintă coloana din faţa localului pe care este amplasată statuia unui lup. Este cea mai înaltă coloană din Moldova şi reprezintă elementul de legătură între conceptul restaurantului şi lumea dacilor. Lupul este înfăţişat şi pe logotipul „Popasul Dacilor”. În rest, fiecare element din local, vasele de lut, armele de vânătoare, pieile de animale, mobila sunt, la rândul lor, un simbol.

Specificul restaurantului
Pentru a se evidenţia pe o piaţă diversă de restaurante, „Popasul Dacilor” a ales exclusivitatea drept atu: lemn neprelucrat, piatră cu urme de vechime (de la 40.000 - 100.000 de ani), impregnată de izul victoriilor purtate de daci, clădită manual de meşteri populari, care îmbracă forma unei cascade, a unui  havuz şi a unui şemineu aidoma vetrelor dacilor, blănuri naturale ce răscolesc amintiri ale timpurilor sălbatice şi barbare, o colecţie de obiecte de anticariat de la lume adunate (inclusiv de pe meleagurile unde au locuit dacii, în exemplare unice), feţe de masă brodate manual, un fundal muzical relaxant sau muzică populară live, reţete de bucate tradiţionale.

O parte din restaurant este construită în formă de cetate, iar restul îmbracă forma unei case de lemn. Căldura lemnului natural se armonizează cu răceala pietrei, tablouri ce redau scene din istorie şi trofee vânătoreşti se întrec cu flăcările din şemineu, iar colecţiile de obiecte din ceramică sunt râvnite de orice muzeu.

Săli
Restaurantul include trei săli tematice: sala de cămin, sala de vânătoare şi sala de banchet. Fiecare dintre ele este destinată pentru organizarea şi petrecerea diferitor evenimente – de la întrevederi zilnice cu prietenii şi partenerii, la sărbătorirea zilelor de naştere, jubileelor, banchetelor, întrevederilor corporative. Sălile aduc aminte de odăile pentru oaspeţi ale dacilor, respectând stilul vechi. Fiecare sală se diferenţiază prin mobilierul scump, iar pe pereţi sunt amplasate tablouri cu scene de luptă şi capturi de vânătoare.

Bucătăria
Ospeţe regeşti, mese îmbelşugate cu gustări din jambon de casă, tobă ţărănească, brânză de oi, murături ca la bunica, peşte afumat şi multe alte aperitive ornamentate sărbătoreşte, iar ca feluri de bază, restaurantul ,,Popasul Dacilor” uimeşte cu specialităţi pregătite după reţete strămoşeşti: raţă umplută cu sarmale, tochitură cu ursuleţi din mămăliguţă, curcan cu gutui, picior de porc cu mirodenii, iepuraş copt la cuptor şi lista poate continua.

Promovarea brandului
Proprietarii restaurantului consideră că orice lucru de calitate se promovează singur, iar părerile vizitatorilor sunt cel mai bun mesaj publicitar. De aceea mizează mai mult pe reputaţie decât pe campanii publicitare. Cu toate acestea, „Popasul Dacilor” a recurs şi la publicitatea online, TV, dar şi în revistele autohtone.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău