VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Vacanţă de Florii la Villa DOR
Mai 2012, Nr. 97

Vacanţă de Florii la Villa DOR

Comentează   |   Cuprins

După doar câteva zile de gândire, într-o dimineaţă de joi am urcat în maşini şi ne-am pornit la DOR, două vile de vacanţă construite în Bukovel  (Ucraina) de Galina Rotaru, o moldoveancă de excepţie, cu o energie creatoare molipsitoare. Ne-am închis telefoanele, am transmis pe mâini de nădejde munca de birou, livrările, contractele şi afacerile şi ne-am lăsat în voia programului la care s-a gândit cu dragoste  gazda noastră.

Dar cei mai fericiţi de escapadă au fost cei trei copii care urmau să lipsească de la şcoală tocmai două zile! Care erau surprizele călătoriei? Dintre cele mai diverse! Un prânz delicios la Cernăuţi cu câteva ore de hoinăreală pe străzile pline de soare, culoare şi personalitate. Plăcinţelele fierbinţi care ne aşteptau spre seară la DOR. O zi pe pârtiile de schi. Alta la târgul din Yaremcha. O coconadă în ii naţionale. Muzică folc cu Vica Demici şi confidenţe în fapt de seară pe vârf de munte.

Cernăuţiul este capitala Bucovinei, a unei Bucovine împărţite azi de două state. Aici vorba românească e la ea acasă, iar pe clădirile vechi mai poţi întâlni şi câte o inscripţie cu grafie latină. Luăm prânzul la restaurantul Sorbona, pe unde cică a trecut şi premierul Vlad Filat recent. Interiorul e plin de statui despre care noi vrem să credem că seamănă cu Eminescu şi Micle. Un ghid ne arată Universitatea din Cernăuţi, impresionantă, mergem în sala în care s-a semnat actul Unirii, ne privim în uriaşele oglinzi veneţiene despre care se spune că ne arată exact aşa cum suntem şi mergem mai departe. Centrul istoric, destul de mare, este excepţional. Nicio clădire nu seamănă una cu alta. Tot ce s-a construit aici de români sau austro-ungari pare să fie veşnic, graţie evreilor care nu au permis să se distrugă nimic din ce nu era sovietic. Curţi vechi, ca din filme, străzi pavate şi mult soare, tineri îmbrăcaţi îndrăzneţ.

Ajungem la monumentul lui Mihai Eminescu. Ghida ne spune sincer „Zdesi mî vse oceni liubim i uvajaem Eminescu”. Lângă o clădire pe care scrie „Societatea  pentru Cultură Românescă” ne întâlnim accidental cu un domn respectabil care se prezintă drept Dumitru Gorşcovschi, autorul statuii lui Eminescu, foarte reuşită, de altfel… Acolo, în plină stradă, ne recită un poem de Eminescu.

Cu orice preţ vrem să ajungem la biserica „Sf. Nicolae”, pe care cernăuţenii o numesc „Pianaia tserkovi”. Suntem foarte obosite de mult mers pe jos, dar fericite că am ajuns. Drumul spre Dumnezeu este întotdeauna foarte greu…

…E trecut de opt seara, însă ultimele raze ale soarelui mai alintă încă leneşe curtea şi acoperişul Vilei DOR, situată pe unul din vârfurile Carpaţilor Ucrainei. Violeta şi Angela din Rezina, care au grijă ca la DOR să fie totul ca acasă, ne întâmpină cu zeamă de găină crescută de gospodinele din Moldova. Preferăm să luăm cina afară. Este un aer fantastic, iar vinul dens de Moldova nu ne lasă să îngheţăm.

De dimineaţă mergem pe pârtiile de schi, ne plimbăm prin zăpadă, după care revenim la DOR şi ne bronzăm la piscină. Da, este uimitor. Zăpadă şi „plajă” în aceeaşi zi, în acelaşi loc. Când soarele se ascunde iarăşi după munţi, dăm startul coconadei, o şezătoare pentru care ne punem toate câte o ie. Vica Demici, cantautoarea, scoate chitara şi seara cu muzică folc la foc de cămin şi plăcinţele se desfăşoară pe nota maximă.

Nu stăm prea mult pe loc. Preferăm odihna activă. Aşa că în a treia zi urcăm în maşini şi mergem la Yaremcha. Nu e departe de DOR, cam la 20 de kilometri. Timpul s-a stricat, plouă, dar ne place. Aici mergem la parcul naţional, vedem târgul meşteşugăresc plasat chiar pe cascada Prutului. Prutul nostru! Este zbuciumat, supărat şi… puternic nu ştiu cum… Revenim la maşini cu feţe de masă croşetate, coşuri împletite, ii brodate în cruciuliţă şi cercei pictaţi cu ozoare naţionale. Luăm prânzul la restaurantul „Guţulişcina”. Aici, borşul roşu ucrainesc este pur şi simplu delicios.  

Ploaia este frumoasă. Casele muntenilor din Ucraina sunt vesele, mov, albastre, roz, galbene, aşa cum moldovenii nu ar avea curajul să şi le facă pe ale lor. La DOR e cald. Sauna  e gata. Sarmalele date la cuptor…. Abia acum realizăm că în cele trei zile nici nu am pornit televizorul.  Cărţile au rămas necitite, scoase şi puse înapoi în valiză…

La întoarcere trecem iarăşi prin Cernăuţi. Aici este o cafenea vieneză care ne place mult. Tocmai se filmează celebra lor emisiune – „Revizor” şi, fără voia noastră, ajungem protagonişti  ai acestui reality-show…  Este cea mai frumoasă şi relaxantă vacanţă improvizată înainte de Paşti.  

Contacte la tel.: 0 691 29322; +380673767045.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău