VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Now we-re cooking on Gas
Martie 2011, Nr. 83

Now we-re cooking on Gas

Comentează   |   Cuprins

CUM AR TREBUI SĂ ALEGEM UN ARHITECT SAU UN DESIGNER DE ÎNCREDERE DIN MULŢIMEA DE PERSOANE CARE ÎŞI PROPUN SERVICIILE? EU UNA AM MAI MULTĂ ÎNCREDERE ÎNTR-O PERSOANĂ CU MAI MULTĂ EXPERIENŢĂ, DAR CARE SĂ NU FIE, TOTUŞI, PREA ÎN VÂRSTĂ. ŞI DACĂ A CRESCUT ÎNTR-O FAMILIE DE ARHITECŢI, APOI A FĂCUT ŞI STUDII DE SPECIALITATE, ATUNCI ŞANSELE DE A MĂ „CUCERI” SUNT ŞI MAI MARI. VICTOR GROSU, ARHITECT AL „GROSUARTSTUDIO” ŞI SECRETAR AL UNIUNII DESIGNERILOR DIN MOLDOVA, ESTE UN EXEMPLU ÎN ACEST SENS. M-AU IMPRESIONAT LUCRĂRILE PE CARE LE-AM VĂZUT PE SITE-UL COMPANIEI - WWW.GAS.MD. IAR ÎN CELE 60 DE MINUTE CÂT AM STAT DE VORBĂ, VICTOR M-A CONVINS CĂ ÎI PLACE LA NEBUNIE CEEA CE FACE ŞI ÎŞI CUNOAŞTE FOARTE BINE MESERIA. (IRINA TRIBUSEAN)

Arthitec1Are o experienţă de muncă de 10 ani, timp în care a reuşit să realizeze mai multe proiecte de succes şi să-şi asigure un nume pe piaţă. A realizat proiecte în Chişinău, Moscova, Bucureşti, iar acum şi pentru clienţi din Germania şi Italia. Spectrul de servicii pe care îl oferă include tot ce înseamnă arhitectură şi design. Dacă lucrările publice semnate de GAS sunt vizibile „cu ochiul liber” („Cocos Privé”, „Popasul Dacilor”, „Famous”, „Sensi Bar & Cafe” şi altele), atunci apartamentele şi casele de care s-au ocupat au rămas cam în umbră, pentru că majoritatea clienţilor au preferat să-şi păstreze anonimatul. Dar nu e o problemă pentru GAS. „La noi majoritatea clienţilor vin prin recomandări, după ce au văzut sau au auzit despre ceea ce am făcut. Doar unul din zece clienţi vine din publicitate”, explică Victor Grosu. Odată ce aţi intrat în oficiul lor, veţi găsi o atmosferă plăcută, degajată şi specialişti în domeniul lor de activitate, care vă vor oferi o soluţie total neaşteptată, dar foarte potrivită.

Relaţia cu clientul este foarte importantă, pentru că realizarea unui proiect poate dura de la câteva luni la câţiva ani, în funcţie de gradul de complexitate şi de numărul schimbărilor care pot să apară pe parcurs. Arhitectul şi designerul lucrează cot la cot cu clientul, iar pentru ca rezultatul să fie cel aşteptat, ei trebuie să se înţeleagă perfect, să fie pe aceeaşi undă. „Noi nu încercăm să ne impunem părerea şi nu pretindem că toţi clienţii sunt ai noştri, explică Victor. Clientul trebuie să ne înţeleagă, să avem viziuni comune şi să aibă încredere în noi. Dacă nu există încredere, nu vom obţine nici un rezultat”.

Victor GrosuOricât de incredibil ar părea, GAS nu are clienţi nemulţumiţi. Procesul de lucru e structurat pe etape respectate cu stricteţe, pentru a evita posibilele greşeli şi neînţelegeri. La finalul etapei de proiectare, după încheierea discuţiilor, clientul primeşte un pachet de acte cu descrierea proiectului până în cele mai mici detalii, până la forma şi culoarea mobilierului, materialele care se vor folosi, iluminarea ş. a. Lucrul de realizare a proiectului începe abia după ce clientul îl aprobă. Arhitecţii şi designerii urmăresc procesul pentru a se asigura că rezultatul corespunde ideii iniţiale şi scopului propus. „Există modificări care se fac pe parcurs, din iniţiativa clientului, dar numai în cazul în care acestea nu dăunează proiectului şi nu schimbă ideea de la care s-a pornit”, explică Victor. Alegerea echipei de constructori care va realiza proiectul este la fel de importantă ca şi proiectul în sine. „Din păcate, de multe ori se apelează la echipe neprofesioniste, care nici măcar nu ştiu a citi desenele tehnice. Stau 15 constructori cu proiectul în mână şi materialele necesare în faţă şi nu ştiu ce să facă”, spune Victor, dându-ne şi o soluţie: „Pentru a evita astfel de situaţii, este bine să organizaţi un mini-tender şi să cereţi mai multor companii o ofertă completă şi un calcul pentru realizarea lucrărilor, apoi să cereţi părerea arhitectului care a făcut proiectul înainte de a face alegerea”.

arhitect1Fiecare proiect pe care îl realizează Victor Grosu şi colegii săi de la GAS este diferit, individual. Un proiect reuşit trebuie să răspundă tuturor necesităţilor clientului. Când este vorba despre o familie, fiecare membru are preferinţe şi necesităţi diferite, dar trebuie să se simtă bine în acelaşi spaţiu. Soluţia cea mai bună trebuie s-o găsească arhitectul. „Noi privim lucrurile diferit. Un interior nu înseamnă doar materiale şi culori. Contează ambianţa, atmosfera. Întrebările cu adevărat importante sunt „Cum te trezeşti dimineaţa? Vrei să te trezeşti odată cu răsăritul soarelui sau vrei să mai dormi un pic? Ce faci imediat după ce te ridici din pat – mergi la baie sau la bucătărie?”. Noi punem întrebările diferit, punem accent pe viaţă. Materialele trebuie să răspundă necesităţilor. Pentru cineva, 26 de grade e frig, pentru altcineva e foarte cald. Meseria noastră e să găsim soluţia pentru a-i face pe ambii să se simtă bine în aceeaşi încăpere”, spune Victor Grosu, subliniind că pentru ei contează bunăstarea clientului. Iată de ce ei nu acceptă proiecte în afara cadrului legal. Orice construcţie nouă trarhitect3ebuie să corespundă tuturor standardelor de securitate, iar proiectele de reconstrucţie trebuie să fie sigure şi să nu pună în pericol viaţa oamenilor. Dacă cineva încearcă să reconstruiască o casă avariată, care, de fapt, trebuie demolată, răspunsul celor de la GAS este categoric: „Noi avem obligaţia să ne asigurăm că locuinţa este stabilă, sigură, pentru că există riscuri foarte mari. Noi vrem să fim cu conştiinţa curată.” Pentru a evita astfel de situaţii, cel mai bine ar fi să cereţi sfatul unui arhitect înainte de a procura un apartament, o casă sau chiar un lot de pământ. În acest fel, veţi şti cu siguranţă dacă locuinţa corespunde tuturor cerinţelor de securitate şi dacă lucrările de reconstrucţie pe care vi le doriţi pot fi realizate.

Victor Grosu mi-a mai povestit un pic şi despre „casa pasivă”, care, datorită amplasării corecte în spaţiu, a izolării corect efectuate şi a termopanelor alese corect, consumă de 5 ori mai puţină energie şi căldură decât o casă obişnuită. Dar despre asta vorbim data viitoare.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

They are the best ever!
Natalia   -  
11 Aprilie 2011, 14:47
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău