VIP Magazin
21 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Noul Model Mazda 3 te cucereşte!
August 2009, Nr. 64-65

Noul Model Mazda 3 te cucereşte!

Comentează   |   Cuprins

Cînd am aflat că maşina pe care urmează s-o testăm – noua „Mazda 3” - are un motor 2,0 (faţă de 1,6 al modelului precedent) am decis instant că trebuie să mergem în afara oraşului. Cum altfel ne-am fi putut convinge de capacităţile ei reale fără a da bineţe vreunui agent de circulaţie rutieră şi fără a ne trezi cu un proces verbal de toată frumuseţea pentru depăşirea vitezei regulamentare? Am ales şoseaua care duce spre vama Leuşeni – poate pentru că e unul dintre cele mai noi şi cele mai bune drumuri din ţară, sau pentru că visam, în taină, să ajungem cu această maşinuţă în cele mai frumoase locuri din Europa...

Imediat cum te aşezi la volan, te convingi că „Mazda 3” este o maşină cu personalitate, dar şi foarte cuminte în acelaşi timp, care ştie să-şi asculte şoferul şi să se plieze pe caracterul şi temperamentul acestuia. Probabil că îi este destul de greu să respecte limita de viteză de 50 km/h pentru localităţi, la cei 150 de cai putere pe care îi ascunde sub capotă, dar se simte foarte confortabil la traseu, unde 120 km/h e joacă de copii pentru ea. Şi cînd te gîndeşti că această felină consumă doar 6 litri de benzină la 100 km la traseu şi pînă la 11 litri în oraş!

Cu siguranţă e o maşină în care poţi avea încredere, care are un echilibru perfect pe şosea şi cu care nu rişti să te răstorni dacă intri într-o curbă cu o viteză un pic mai mare decît ar trebui. Şi ştie şi să frîneze suficient de rapid ca să se oprească la timp, dar nu atît de brusc încît să ajungi cu nasul în parbriz, dacă nu ţi-ai cuplat centura. Da, am uitat, nu ai cum să nu-ţi cuplezi centura, pentru că este o maşină deşteaptă, care are grijă de siguranţa ta şi îţi aminteşte subtil ce trebuie să faci. Este cu cîţiva centimetri mai lungă decît predecesoarea ei, dar e mai uşor de manevrat datorită volanului cu electromotor care se adaptează vitezei şi se reglează pe înălţime aşa cum ai nevoie ca să te simţi în apele tale.

Apropo de confort – e mult mai moale decît modelul anterior, astfel încît nu simţi o bună parte din gropile cu care aproape că ne-am obişnuit. Este foarte silenţioasă şi are o aerodinamică perfectă – dacă nu ar trebui să te concentrezi la drum, ai putea chiar să adormi la volan de atîta bine!

După ce a condus o „Mazda 3” din generaţia precedentă timp de doi ani, Elena Volcovschi, directorul comercial al revistei „VIP magazin”, a simţit diferenţa imediat ce a urcat la volan: „Este mai moale, mai stabilă şi mai silenţioasă. Habitaclul este mai spaţios şi mai confortabil. La vîrful degetelor ai  toate controalele - cum ar fi cele audio şi afişajul multi-informaţional,  inclusiv sistemul „cruisse control” şi posibilitatea de a instala un sistem GPRS. Fotoliile se încălzesc, detaliu pe care cu siguranţă îl apreciezi la maxim în timpul iernii. Este o maşină mai  sigură ca niciodată, cu un design sportiv-elegant,  pe care mi-o doresc deja!”

Între timp, Nicolae Camerzan, directorul salonului „Mazda” ne-a povestit că performanţele noului model „Mazda 3” rezultă din eforturile echipelor de ingineri din Japonia, America de Nord şi Europa. Maşina a fost testată în 11 ţări, în peste 20 de locaţii şi la temperaturi foarte diferite. În nordul Japoniei a făcut cunoştinţă cu vremea rece şi cu temperaturile scăzute, de pînă la -25°C, iar în statul American Nevada – cu canicula şi temperaturile de peste 40°C. Astfel, automobilul poate promite cu încredere performanţe dinamice pe care poţi conta (şi aer condiţionat eficient) în toate condiţiile de condus pe care ţi le poţi imagina.

Dacă decideţi că meritaţi un astfel de automobil, puteţi alege dintre motoare pe benzină de 1,6 sau 2,0 litri sau diesel de 1,6 sau 2,2 litri, acompaniate fiecare de transmisie rapidă şi precisă - manuală în 5 sau 6 trepte şi automată în 5 trepte. (Irina Tribusean)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+18°