VIP Magazin
25 Noiembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Marianna Petrenko. Fashion e destinul meu
Mai 2006, Nr. 25

Marianna Petrenko. Fashion e destinul meu

Comentează   |   Cuprins

A apărut  aşa, din senin, şi ne-a încântat. Prin felul de a vedea moda şi atitudinea ei faţă de tot ce se întâmplă în acest domeniu frumos şi capricios. Mariannei Petrenko, fashion designer, fashion stylist şi beauty expert, îi place să spună că îmbogăţeşte frumosul din Republica Moldova. Este printre puţinii fashion stylişti de la noi. De curând a devenit colega noastră, fashion editor al revistei „VIP magazin”.

Ambiţii. Da!!! Dacă nu le aveam, nu eram să fiu ceea ce sunt astăzi. Ele îmi permit să visez şi să obţin.

Bun-gust. Când ştii cine eşti, felul în care gândeşti, stilul vestimentar pe care îl preferi şi conduita în societate – perfect îmbinate, toate acestea te reprezintă aşa cum eşti – SUPERBĂ!

Carieră. Pentru mine e foarte important ceea ce fac. Aceasta îmi oferă un echilibru în viaţă, o satisfacţie deosebită, plăcerea de a crea din nou şi mai nou. Muncesc mult, îmi pare rău că nu-mi ajung ore în zile şi nopţi. Pot lucra non-stop 4-5 zile şi nopţi la rând. Sebastian, soţul meu, se miră de entuziasmul şi rezistenţa mea.

Designerii preferaţi.
Mă inspiră Hollywood-ul anilor ’30-’40, epoca pe care eu o consider cea mai elegantă, feminină, rafinată şi cu mult sex-appeal. Coco Chanel - clasic-veritabil, a cărei creaţii exprimau comoditate şi eleganţă. Christobal Balenciaga - un inovator adevărat, care a stat la baza Haute Couture, mereu actual: „Couturier-ul trebuie să fie un arhitect al Croielii, un pictor al Culorii, sculptor al Formei, un muzician al Armoniei şi filosof al Stilului”. Astăzi admir creaţiile Versace, Valentino şi Elie Saab.

Eleganţă. O femeie este elegantă atunci când ştie să se pună în valoare, să şocheze inteligent şi să selecteze din tendinţele actuale doar ceea ce i se potriveşte. Un stil în funcţie de personalitatea fiecăruia poate fi mereu elegant. A fi elegant înseamnă a folosi materie de bună calitate. Eleganţa este o atitudine. Elegant nu este neapărat ceea ce porţi, ci felul în care o faci.

Fashion Stylist. Este persoana care pregăteşte o şedinţă foto sau video, un spot de la concept până la realizare. Sunt gândite toate detaliile: personajul, vestimentaţia, încălţămintea, accesoriile, make-up-ul, coafura, locaţia. E persoana care pune punctele şi accentele.

Glamour. Jennifer Lopez - actriţă, interpretă, dansatoare, creatoare de modă şi parfum(uri). Femeia mulţumită de sine. Femeia–Glamour. În cinstea ei sunt create pălării cu cristale, rochii de mătase şi mantouri de blană. Pentru că este sinceră cu sine şi în tot ce face - aceasta este reţeta succesului ei. Ei nu-i este ruşine de sine!

Haute Couture. Un spectacol grandios, fascinant şi foarte amuzant! Colecţiile Haute Couture sunt create pentru a ne impresiona, a şoca şi a lăsa amprente palpitante în sufletul femeilor. Din păcate, sunt foarte puţine persoane care ar putea purta ceva extrem de creativ şi special. Nu orice femeie îndrăzneşte. Nu oricine doreşte să iasă în evidenţă.

“Istoria modei” de Didier Grumbach. Haute Couture reprezintă singura autoritate în materie de gust vestimentar, dictând moda lumii întregi. Cartea este un eseu ce relatează naşterea modei Haute Couture, a evoluţiei şi cultivării de către marii creatori de modă, inclusiv a apariţiei Pret-a-porter - industriei de confecţii.

Jolie Angelina. O ador, pentru că este talentată, frumoasă, deosebită. Îi apreciez sufletul mărinimos, ea fiind una dintre cele mai cunoscute Ambasadoare al Bunăvoinţei din partea ONU, donând un sfert din tot ce câştigă celor care au nevoie într-adevăr de bani.

Kenzo. A fost primul creator „star”. După o pregătire profesională eficientă şi rapidă, talentul lui a ţâşnit cu puterea unui izvor, răsfrângându-se doar asupra sa, spre deosebire de predecesorii săi, a căror personalitate s-a estompat în favoarea mărcilor pentru care lucrează. A ajuns la o recunoaştere imediată. Exemplul lui mă încurajează  mult şi ştiu sigur că în curând va veni timpul când marca Marianna Petrenko va fi cunoscută în toată lumea.

Libelulă. Este un simbol al meu, care vorbeşte despre eleganţă, rafinament, mister şi senzualitate. Toate acestea încerc să le transmit creaţiilor mele.

Moştenirea. Darul de a crea ţinute cred că vine de la străbunica Tinika, care era pe timpuri o modistă foarte vestită în regiunea Dunării de Jos: Galaţi, Odessa, Reni, Ismail, Bolgrad. Crea rochii pentru mirese, pentru ocazii speciale. Primea pe ascuns reviste şi ziare de modă de la Paris şi „implementa” ultimele tendinţe de Haute-Couture pe meleagurile noastre. Ea a fost prima în regiune care a introdus pliseurile în vestimentaţia doamnelor în detrimentul fustelor largi în multe straturi şi a corsajelor. Obiectele la care lucra - maşina de cusut, fierul de călcat, “sandâcul” – se păstrează astăzi la un  muzeu. Ca să realizez această şedinţă foto, am beneficiat din plin de rudenia cu Marea Creatoare de Modă Tinika.

Non-conformistă. Sunt critică. Uneori radicală. Când toţi în jur pot să laude, eu pot să reneg. Important e să fiu sinceră, să-mi expun părerea cât mai aproape de ceea ce cu adevărat cred. Să mă scuze cei pe care vreodată i-au supărat spusele mele, nu o fac intenţionat, ci sincer.

Optimistă. Zâmbesc mereu, sunt fericită că trăiesc, iubesc, creez, cred în succesul meu!

Părinţii. Sunt cei mai scumpi pentru mine, cei care mă susţin şi mă încurajează mereu. Exemplul lor mă ghidează în toate, mă ajută să trec mai uşor prin mai multe situaţii dificile, să răspund cu bine la rău.

Romantică. Cred în Dragoste! Adevărată, pură, veşnică şi unică! Sună naiv? Nu şi pentru mine!

Studii.
Sunt importante atunci când este vorba de cultivarea talentului, atunci când se simte setea de a mai absoarbe cunoştinţe noi. Sunt foarte fericită ca am reuşit să devin participanta Proiectului Marshall Plan în Moldova, organizat de ARIA-CPC, cu sprijinul Guvernului R. Moldova, graţie căruia am avut posibilitatea să studiez managementul caselor de modă din Europa: Paris, Strasbourg, Kopenhaga, Frankfurt, Berlin, Praga.

Talent. Simt că am ceva de la străbunica Tinika. De mică visam rochii, apoi le desenam pe pereţii din odaia mea, pe dulapuri, mese. Părinţii mă certau des, până când, într-o zi, le-am spus cu lacrimi în ochi: „Sunt talentată, nu vedeţi? Vreau la Pictură!”. Apoi, fiind deja la Facultatea de Design Vestimentar, visam colecţii întregi. În adolescenţă am avut un vis straniu: în noapte - o lună purpurie imensă; în deşert - multă zăpadă; o tipă înaltă, frumoasă, cu păr negru lung, nudă, „îmbrăcată” doar în bijuterii şi cu pantofi cu tocuri înalte; o privire arzătoare... Acum ştiu ce înseamnă visul acela - specializarea în calitate de fashion stylist şi… rubrica din „VIP magazin” – „Dezgolite frumos”.

„Un veac de singurătate”, Gabriel  Garcia Marquez.  În afară de faptul că a scris o carte admirabilă, Marquez a reuşit să se ia la întrecere, de la egal la egal, cu realitatea însăşi, să încorporeze romanului tot ceea ce există în comportamentul, memoria, fantezia sau coşmarurile oamenilor, să facă din naraţiune un obiect verbal care să reflecte lumea aşa cum este ea: multiplă şi oceanică. M-a impresionat foarte mult. L-am citit de nenumărate ori. Cred că fiecare poate cu uşurinţă să se regăsească în personajele romanului.

Visul. Să ajung bună prietenă cu Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Charlize Theron, Madonna, care,  la decernarea premiilor Oscar, să poarte creaţiile semnate Marianna Petrenko. Dar nu e tot. Visăm cu Sebastian să avem patru copilaşi, unul după altul. Vreau să trăiesc sâmbetele în care să fim cu toţii împreună la bucătărie şi să pregătim ceva gustos. Şi printre norii de făină şi cocoloşii de aluat să simţim fericirea.

Fotograf: Roman Rîbaliov
Make-up: Aliona Burac (Micuşa-Stil)
Coafură: Ion Ţurcan (Micuşa-Stil)


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău