VIP Magazin
19 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Lecţie despre beton  în drum spre oraşul de mâine
Octombrie 2015, Nr. 135

Lecţie despre beton în drum spre oraşul de mâine

Comentează   |   Cuprins

Vorbind despre un gigant al industriei de ciment, cunoscut în lume pentru dezvoltarea betoanelor performante, ai fi tentat să te documentezi serios.

Totuși, între opţiunea de a testa o betonieră imensă și cea de a căuta pe internet obârșiile antice ale materialului pe care oamenii îl foloseau la construcţia caselor rudimentare sau a digurilor împotriva valurilor, noi am ales… a treia variantă: să-l întrebăm direct pe unul dintre oamenii beton din această industrie grea, Nicolas Valdinoci, directorul general al Lafarge Moldova – membru al Grupului LafargeHolcim, care este lider mondial în industria materialelor de construcţii. Făcând parte din marea echipă a acestui grup încă din 2007 și călătorind în scop de serviciu în Asia, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, el și-a clădit o experienţă bogată dezvoltând pieţe de pofil, lansând alături de companie noi produse şi îmbunătăţind serviciile pentru clienţi. Iar reprezentanţa moldovenească, pe care el o conduce din martie 2014, susţine dezvoltarea tehnologiilor noi pentru construcţia drumurilor şi a clădirilor din ţara noastră. Cu alte cuvinte, investește în viitorul urbanistic și infrastructural al Republicii Moldova.

Cum vi se părea Moldova până a veni în această ţară şi ce s-a schimbat după ce aţi cunoscut-o?

E păcat că Moldova nu este o ţară foarte cunoscută. Când am venit aici, am fost impresionat de natura din Moldova. De asemenea, a fost o plăcere să descopăr că locuitorii din Moldova vorbesc limbi străine (inclusiv franceza), iar acest lucru simplifică mult comunicarea. Acum am ajuns să înţeleg și încerc să vorbesc limba locală – m-am simţit întotdeauna bine-venit și cred că ospitalitatea moldovenească este un avantaj real al acestei ţări.

Misiunea dvs. aici fiind pentru un anumit termen, reuşeşte oare un manager, oricât de bun ar fi, să îndeplinească toate sarcinile într-un timp relativ scurt? Ce avantaje oferă companiilor mari aceste migrări ale reprezentanţilor în diverse ţări?

A gestiona activitatea unei întreprinderi industriale este o responsabilitate foarte mare, iar pentru a o gestiona cu succes, managerul trebuie să aibă două calităţi importante: cea de a anticipa permanent – multe situaţii pot evolua foarte repede – și a fi capabil să identifici noi oportunităţi sau să gândești planuri de rezervă este, cu siguranţă, o atitudine foarte utilă; cea de-a doua calitate este de a fi foarte exigent în ceea ce privește securitatea, ea jucând rolul esenţial pentru a face posibil progresul într-un mediu industrial.

În companiile mari, misiunile de detașare înseamnă aducerea bunelor practici dintr-o ţară în alta, beneficiind de experienţa şi diversitatea acestora.

Construcţia oraşelor de mâine – acesta e sloganul companiei. Cum arată oraşul de mâine, ce perspective oferă?

Locuinţe accesibile tuturor, infrastructuri care trec testul timpului şi respectă mediul înconjurător, poduri, drumuri şi aeroporturi care conectează oraşe şi oameni. Materialele, serviciile şi sistemele de construcţii inovatoare pe care le propunem contribuie la clădirea unor oraşe mai primitoare, mai compacte, mai durabile, mai bine conectate şi mai frumoase. Într-un cuvânt, oraşe mai bune!

Care sunt reuşitele oraşelor din Republica Moldova pe acest drum spre „oraşul de mâine”?

Lafarge Moldova propune produse de calitate superioară şi aduce în ţară tehnologii şi soluţii inovative pentru construcţia unor drumuri şi oraşe mai bune.

Pe lângă produsele și serviciile sale, Lafarge Moldova a dezvoltat un parteneriat activ cu arhitecţii locali, pentru a creşte colaborarea şi dezvoltarea soluţiilor inovative pentru construcţia oraşelor de mâine. Suplimentar la aceasta, compania susţine dezvoltarea în Moldova a betoanelor cu performanţe înalte şi a tehnologiilor noi pentru construcţia drumurilor şi a clădirilor.

Ce înseamnă astăzi Lafarge pentru Moldova?

Lafarge Moldova este un actor major în viaţa economică a ţării, din momentul sosirii sale în 1999 compania investind în jur de 60 de mil. de euro în diverse proiecte de modernizare; lider pe piaţa cimentului din RM, aducând pe piaţă produse inovative, aliniate la standardele europene de calitate; un angajator de top, oferind angajaţilor săi posibilităţi mari de dezvoltare; un bun vecin, generând locuri de muncă directe şi indirecte pentru comunităţile învecinate şi contribuind la dezvoltarea socială şi economică a acestora; un partener de încredere pentru partenerii locali şi internaţionali.

Dincolo de faptul că reprezentaţi o companie-lider, ce atuuri fac diferenţa între Lafarge Moldova şi alte companii?

Lafarge Moldova doreşte ca produsele sale să se diferenţieze prin performanţa generală şi calitatea lor. Iată de ce compania a stabilit un dialog permanent cu clienţii săi pentru a-şi intensifica eforturile de creare a unor soluţii şi servicii noi, adaptate la nevoile acestora. Iar cimenturile noastre oferă posibilitatea de a alege produsul special creat pentru fiecare lucrare specifică, de care consumatorul are nevoie.

Am stabilit un proces sistematic şi riguros de monitorizare a calităţii: pe lângă testele ordinare, executate de laboratorul uzinei, noi verificăm periodic calitatea cimentului şi a betonului produs din materialele noastre în Centrul de Încercări a Betoanelor din or. Chişinău. Aici analizăm produsele noastre în raport cu cele disponibile pe piaţă şi suntem mândri de faptul că rezultatele acestor analize sunt chiar peste aşteptările clienţilor noştri. În afară de aceasta, produsele companiei sunt verificate şi certificate anual de către instituţii de specialitate internaţionale.

Cea mai recentă inovaţie emisă de Lafarge Moldova este participarea companiei la construcţia primului drum din ţară, produs prin aplicarea betonului vibrocilindrat. Cum s-a ajuns la acest rezultat și în ce constă respectiva tehnologie?

Cu noul nostru produs, propunem o nouă soluţie tehnică în domeniul construcţiei drumurilor ca alternativă economică pentru asfalt. Metoda de vibrocompactare este larg răspândită în cele mai dezvoltate ţări din lume, pentru Moldova fiind o tehnologie absolut nouă.

Spre deosebire de tehnologia clasică, compactarea betonului cu role constă în faptul că un strat de beton special este compactat cu ajutorul unei role convenţionale de asfalt vibratoare. Eficienţa operaţiunilor în construcţia de drumuri cu beton vibrocompactat este echivalentă cu lucrările cu asfalt. Betonul compactat cu role este gata pentru circulaţia vehiculelor în două-trei zile de la aplicare, ceea ce este foate rapid pentru betoanele clasice și pentru betonul asfaltic obișnuit. În plus, durabilitatea acestuia depășeste asfaltul de multe ori. Dar cel mai important este faptul că betonul compactat cu role este mai ieftin decât asfaltul.

Ce alte proiecte curente dezvoltaţi?

În 2015 am lansat încă două oferte noi: blocurile „Lafarge” – blocuri de beton destinate construcţiilor de locuinţe / spaţii comerciale și betonul „Artevia” – o colecţie de betoane decorative pentru lucrări de interior şi exterior. Iar produsele noastre pentru construcţia drumurilor (Roadmix, Filler) devin tot mai populare printre specialiştii de ramură, fiind utilizate cu succes în câteva proiecte naţionale.

Care este cea mai importantă reuşită a companiei Lafarge Moldova?

Lafarge Moldova propune produse de calitate şi aduce în ţară tehnologii performante pentru construcţia clădirilor şi a drumurilor. Şi, în acest context, merită să subliniez că toate produsele Lafarge Moldova sunt fabricate în Moldova, de către specialişti moldoveni, din materii prime locale. Prin urmare, ele sunt adevărate produse autohtone

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău