VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Dormitorul modern
Septembrie 2006, Nr. 29

Dormitorul modern

Comentează   |   Cuprins

După bucătărie, dormitorul este a doua odaie ca importanţă a domiciliului nostru, în care petrecem o treime din viaţă şi a cărui energie ne influenţează din plin.

Să începem de la amplasarea dormitorului în locuinţă. De regulă, pentru această încăpere este rezervată camera situată cel mai departe de zona activă a locuinţei (hol, bucătărie, salon) şi mai aproape de grupul sanitar.

Acesta relevă cel mai clar trăsăturile psihico-spirituale ale omului şi patul îşi are rolul principal în această odaie, care necesită o deosebită atenţie în amplasarea lui. Spre exemplu, este exclus ca el să stea în dreptul uşii şi să dormi cu picioarele spre ea. El poate fi amplasat într-o parte sau alta a uşii sau pe o linie de unghi. E de dorit să stea cu căpătâiul la perete şi nu în colţ, pentru a asigura dependenţa de un perete, şi nu de doi, inclusiv accesul prin părţile lui. Trezindu-te, trebuie să vezi ceva plăcut privirii: o poliţă cu ceva drag inimii sau un tablou. Razele de lumină să cadă dintr-o parte sau alta a patului. Oglinda, necesară pentru toaleta de dimineaţă, se depărtează de pat ca să nu se reflecte în ea. Totuşi, are un rol intim care nu necesită repetare sau sustragere de atenţie ci siguranţă, refugiu şi intimitate.

Cromatica dormitorului variază potrivit gusturilor, tendinţelor şi stilului. Cele mai indicate  nuanţe sunt cele naturale, calde, pastelate, dar nu sunt de neglijat nici cele intense şi chiar cele „electrizante”, folosite, desigur, alternativ. Se recomandă o gamă caldă cu nuanţe reci pentru a păstra spaţiul încăperii (crem, bej, roz). Roşul, bunăoară, este dinamic şi debordează de energie (aceasta este considerată cea mai „pasională” culoare şi, deci, indicată în dormitor; prezent însă pe toţi pereţii, roşul poate fi deprimant), în timp ce verdele, dimpotrivă, invită la repaus şi echilibru, fiind cea mai odihnitoare culoare şi asortându-se cel mai bine cu maroul mobilei. Albastrul în nuanţe de azur induce calmitate şi linişte interioară. Nuanţele de galben aduc înviorare şi optimism, predispunând la comunicare. În tonuri stridente, însă, poate fi obositor. Negrul, bineînţeles, este contraindicat pe suprafeţe mari, constituind, însă, ca şi albul, un excelent „vecin” cu alte culori pe care are capacitatea de a le amplifica.

Spaţiul dormitorului contează anume prin amenajarea pereţilor, amplasarea mobilei, raportul de nuanţe şi dintre materiale, suprafeţe, deoarece este zona de recreaţie, odihnă, iar atenţia nu trebuie să-ţi fie sustrasă  intenţionat. În dormitor este foarte important să te simţi liber şi liniştit (este îndeajuns haosul şi aglomeraţia din oraş). Toate acestea le vedem în imaginea dată, un stil pentru amatori, dar care respectă multe principii şi, de ce nu?, este el însuşi un tablou ce trezeşte admiraţie şi entuziasm.  

Sfaturi utile

Deseori omul nu-şi poate imagina interiorul casei sale într-o nouă ipostază. Ideea iniţială ar fi să te concentrezi asupra unui detaliu anumit, care reprezintă pentru tine ceva, îţi place, te avantajează. Acesta ar putea fi un obiect de interior (mobilă, textură, articol de decor, culoare, formă sau ceva ce ţine de partea psihologică sau fizică). Astfel, interiorul poate fi privit/închipuit precum un tablou, care redă tot ce ai dori să vezi în întreg şi armonie. Acesta nu îmbină mai mult de trei culori, centru de atenţie, planuri, trăsături ş.a. Pentru primul pas e destul de simplu: să înţelegi ce doreşti, iar apoi să îţi imaginezi cum ar fi!   

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău