VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Cele mai căutate maşini în Moldova
Noiembrie 2006, Nr. 31

Cele mai căutate maşini în Moldova

Comentează   |   Cuprins

Bancul spune că un moldovean adevărat trebuie să vorbească la telefonul mobil, neapărat, de marca “Nokia” şi să rupă “surcica” unui “Opel”. Dacă nu ăstuia, unui automobil german, cu siguranţă. În ceea ce ţine de maşini – se mai schimbă şi oamenii noştri. De piaţa “neagră” nu răspundem, iar un studiu privind  vânzările dealer-ilor oficiali din republică, în primul semestru al anului 2006, indică clar – mărcile germane nu sunt printre primele. Cum comparaţia este importantă în aprecierea evoluţiei oricărei companii, vom descrie evoluţia pieţei comparativ cu perioada similară a anului 2005. Oricum, lucrurile par să meargă din ce în ce mai bine pentru importatorii de maşini din republică: în prima jumătate a anului 2006, ÎS “Registru” a atestat 2826 de automobile noi faţă de perioada similară a anului 1996.

Cele mai cumpărate maşini scoase de pe conveier sunt cele de producţie rusă, română şi cehă: “VAZ”, “Dacia” şi “Skoda” – rezultat explicabil şi previzibil, ţinând cont de raportul calitate-cost al vehiculelor şi capacitatea de cumpărare a majorităţii populaţiei. Criteriul “ieftin, bun şi mult în kilă”, important la moldoveni, funcţionează şi în cazul automobilelor, mai ales dacă îi luăm în calcul pe cumpărătorii corporativi, cei care au şi influenţat categoric această balanţă.

Să nu credeţi, însă, că maşinile mai “serioase” nu sunt băgate în seamă: “Chevrolet”, spre exemplu, a sărit spectaculos de pe locul 18 (anul trecut) pe poziţia a cincea, iar “Land Rover”, abia intrat pe piaţă, este pe locul 16. Nu stau rău nici “nemţii”, de la care am pornit ideea articolului: “BMW” este pe locul nouă cu 70 maşini vândute (un plus de 55,6 la sută), iar Volkswagen, cu o creştere de 145 la sută, este pe poziţia a 13-ea (54 maşini). A căzut simţitor în rating doar “Mercedes” – de pe 12 pe 19. Paradoxal, dar nimic grav pentru reprezentanţii concernului german în Moldova – în prima jumătate a anului curent, s-au vândut 38 de maşini (cu 52 la sută mai multe faţă de perioada similară a anului trecut) – aceeaşi meticulozitate şi aceeaşi pedanterie, ca la nemţi: încet, dar sigur. Poziţiile oarecum retrase ale celor doi producători de maşini de lux din Germania sunt “mincinoase” – indicii obţinuţi la vânzări denotă o popularitate constantă a maşinilor deloc ieftine. (M.T.)

10 cele mai bine vândute mărci de maşini în primele şase luni ale anului 2006

[1] “VAZ” - 627*

Modelele “VAZ”-ului continuă să conducă în topul celor mai vândute maşini, deşi este vizibilă o “cădere liberă” destul de dureroasă (este printre puţinele mărci care au înregistrat scăderi de vânzări, chiar simţitoare). “Kalina” ajunge repede la uşa consumatorului (77 unităţi vândute), iar liderul modelelor celui mai cunoscut producător auto din Rusia este „110” cu numeroasele sale modificări (241 unităţi).

[2] “Dacia” - 559*

Producătorul român s-a apropiat “periculos” de prima poziţie a topului celor mai vândute maşini în Moldova, iar prognozele pentru perioada următoare sunt dintre cele mai optimiste. “Logan” este modelul lider al producătorului („Dacia” a vândut în Moldova exclusiv „Logan”-uri). În atenţia cumpărătorilor autohtoni: la autosalonul de la Paris a fost deja prezentat noul „Dacia Logan Break” MCV, adică “Multi Convivial Vehicle” – o maşină pentru familie, pentru şapte persoane, cu o lungime de 4,45 metri.

[3] “Skoda” - 140*

O ascensiune de o poziţie cu un plus de 59 la sută faţă de primul semestru al anului trecut pentru această maşină din Cehia. „Fabia” şi „Octavia” sunt modele cele mai vândute, dar la uşa cumpărătorului moldovean bate insistent „Roomster” – care va intra pe piaţă până la finele anului curent.

[4] “Toyota” - 139*

Vânzările concernului nipon au depăşit cu doar şapte unităţi rezultatele anului trecut (139), fapt ce a determinat căderea cu două poziţii în topul nostru. La fel de bine ca în 2005 se vinde “animalul” Prado (27 unităţi) – dovadă că numărul persoanelor puternice şi cu mulţi bani nu a scăzut deloc în Moldova. Şi-a luat un start reuşit noul RAV-4 (18 maşini). Aproximativ în aceleaşi ritmuri s-au vândut modelele „Avensis”, „Corolla” şi noul „Yaris”.

[5] “Chevrolet” - 100*

Chiar dacă marca este prezentă oficial pe piaţă de numai un an, rezultatele i-au permis producătorului americano-coreean cea mai spectaculoasă ascensiune – de pe poziţia 18 pe locul 5. Partea leului cât priveşte vânzările “Chevrolet” o deţine modelul Aveo (51 unităţi). Tot aici vorbim despre „Chevy Niva”, vândută la începutul anului 2006 de reprezentanţii “VAZ”-ului, iar de ceva timp încoace – de către dealer-ii “Chevrolet”.
 
[6] “Daewoo” - 99*

“Războiul” intern coreean dintre “Hyundai” şi “Daewoo” pe piaţa noastră este câştigat, deocamdată, de aceştia din urmă: urcare de două poziţii (de pe opt pe şase) cu 99 maşini vândute, adică cu 78,2 la sută mai mult decât în primul semestru al anului 2005. Cele mai vândute modele au fost „Nexia” (48) şi „Matiz” (37).

[7] “Hyundai” - 88*

“Cădere de formă” de două poziţii faţă de anul trecut pentru celălalt concurent coreean pe piaţa auto de la noi. Rezultatele obţinute au fost asigurate în mare parte de vânzările modelului „Gets” (57 unităţi), dar şi de “barosanul” „Santa Fe”, abia apărut pe piaţă.

[8] „Reanault” - 77*

Cu 25 de maşini vândute mai mult faţă de anul trecut, “Renault” a sărit de pe locul nouă pe opt. De remarcat creşterea considerabilă a vânzărilor în a doua jumătate a anului trecut. Cel mai bine s-au vândut „Sedan”-urile „Clio Symbol” (35 maşini). “Automobilul anului 2006 în Europa” – „Clio” III – se poate găsi şi el la reprezentanţii oficiali ai concernului.

[9] BMW - 70*

Să vinzi 70 de maşini prestigioase şi scumpe cum e BMW nu e o glumă şi este un indice solid. Faţă de 45 de automobile comercializate anul trecut, concernul german s-a mutat de pe locul 11 pe locul nouă. Dintre modele conduce maşina de teren X5 (23), care în curând va fi renovat.

[10] „Nissan” - 69*

Încheie Top 10 al celor mai vândute maşini în Moldova „Nissan”, care a căzut simţitor faţă de primele şase luni ale anului 2005 (locul şase), înregistrând vânzări cu o maşină în minus (70). Cel mai mult le-au picat pe gustul moldovenilor modelele „Almera” şi „X-Trail” – câte 24 unităţi.

* - maşini vândute

Notă: Datele au fost înregistrate în a doua jumătate a anului 2005 şi în prima jumătate a anului 2006.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

da ce numai o masina?
minzatu dumitru   -  
27 Octombrie 2010, 17:55
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău