VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Butuceni, refugiul în copilărie
Iunie 2012, Nr. 98

Butuceni, refugiul în copilărie

Comentează   |   Cuprins

Pe aici a ajuns, luna trecută, chiar şi o echipă de jurnalişti de la Discovery Channel, care, fără interesul de a flata cu orice preţ, au recunoscut că nu au mai văzut nicăieri în lume ceea ce au găsit la Orheiul Vechi şi Pensiunea Agroturistică „Butuceni”. Ce i-a impresionat atât de mult, vom afla curând pe Discovery, deocamdată însă, despre minunile şi senzaţiile pe care le puteţi întâlni şi trăi la Butucenii Orheiului, citiţi în „VIP magazin”.

Text: Rodica Ciorănică, Doina Popa.
Foto: fotoroom.md

Recunosc. M-am îndrăgostit de cele două mahalale ale Butuceniului, o localitate cu 200 de case cu prispă, ca la bunica mea. Am fost aici în fiecare weekend din mai. Fie că voiam un borş acrişor cu varză sau, pur şi simplu, ca să mai stau la taclale cu gospodarii pensiunii „Butuceni”. Galina şi Anatol Botnaru şi dulceaţa lor de copilă Lenuţa, care promite să aibă grijă de gospodărie când părinţii nu-s acasă.

Ca o scurtă incursiune în povestea locului, vă spun că pensiunea se află  la doar  47 km de Chişinău şi la 18 km de  Orhei, pe dealuri stâncoase şi lunci de un verde crud mărginite de apa râului Răut. Aici cântecul păsărilor face parte din peisaj pe orice timp, iar iarba ne aminteşte de copilărie. Aici n-o să găsiţi garduri de fier sau porţi ferecate. Aici parcă timpul s-a oprit în loc, ca noi să revenim la tradiţie şi istorie.

În timpurile în care încă mai optăm pentru turismul spre destinaţii exotice sau capitale europene culturale, „Agropensiunea Butuceni” este un motiv sigur şi convingător pentru dezvoltarea turismului rural în Republica Moldova, reprezentând o atracţie atât pentru străinii care doresc să cunoască tradiţiile şi specificul poporului basarabean, cât şi pentru băştinaşii cărora le este dor de casa mare a bunicii, de covoarele moldoveneşti înflorate, de aerul proaspăt şi mirosul de iarbă verde, de plăcintele ţărăneşti şi mămăliguţa cu friptură.

Săpăturile arheologice demonstrează că acest loc pitoresc a fost populat cu mii de ani în urmă. În combinaţie perfectă cu atmosfera satului medieval în care mai sunt vii tradiţiile poporului nostru, gospodarii de la pensiune şi-au propus să restaureze gospodăriile ţărăneşti şi să păstreze un design tradiţional cu garduri din nuiele şi butuci, cu „lejancă”, covoare şi ţoluri ţesute de bunici, icoane şi prosoape moldoveneşti la unghere, bucate pregătite în cuptor cu miros de lemn şi afumătură, vin din strugurii podgoriilor Moldovei, trecut prin butoaie de lemn şi teasc. Oaspeţii pot asista şi participa la prepararea bucatelor tradiţionale. Aici vor savura aroma fructelor şi legumelor proaspete pe care le pot culege personal din grădină şi tot aici pot să admire sau să hrănească animalele şi păsările domestice.

În timp ce gospodarul, dl Anatol, se mândreşte cu vinurile din beci şi animalele din ocol, mândria gospodinei, dna Galina, o constituie bucătăria tradiţională, care este gata să vă uimească cu mâncăruri dintre cele  mai alese, cu specific moldovenesc: sarmale, zeamă din găină crescută în ocolul pensiunii şi tăieţei de casă, peşte prăjit, friptură din muşchi de porc cu mămăliguţă şi brânză de oi, plăcinte la cuptor, bucate la grătar, fructe şi legume proaspete, tocăniţă sau berbec la proţap.

Deşi promovează un interior tradiţional, „Agropensiunea Butuceni” are şi aspecte moderne, fiind la curent cu inovaţiile tehnologice, dar îmbinându-le cu atâta măiestrie, încât ai senzaţia că pierzi dimensiunea temporală. Datorită acestui fapt, Pensiunea Butuceni este calificată cu *** stele.

Prin urmare, pensiunea oferă cazare în odăi confortabile dotate cu climatizoare, televizor, baie, WC, uscător de păr, paturi moderne, dar şi cu „lejancă”, gastronomie tradiţională, terapie antistres în mijlocul naturii, saună, piscină, grătar, loc de joacă pentru copii, parcare pentru maşini, acces la bucătăria complet utilată şi dotată, apă caldă non-stop, terase rustice acoperite sau sub cerul liber, lac pentru pescuit, zonă de agreement, sală pentru petreceri, conferinţe şi seminare.

Deşi activează doar de câţiva ani, pensiunea i-a avut în calitate de oaspeţi pe Înalt Preasfinţia Sa, părintele Vladimir, Mitropolitul Modovei, scriitorul Ion Druţă, oaspeţi din Franţa, Suedia, Austria, România, Rusia, Ucraina, Japonia, China, SUA.

La Butuceni aveţi ocazia să exploraţi un bogat trecut istoric, acest loc păstrează vestigiile culturale începând cu 30 de mii de ani în urmă. Puteţi vizita ruinele cetăţii geto-dacice, mănăstirea rupestră, rezervaţia Trebujeni. În muzeul complexului Orheiul Vechi veţi descoperi elemente ale culturii tracilor, geto-dacilor, goţilor, hunilor, găsite în urma săpăturilor arheologice din localitate.

Iar după ce aţi obosit frumos după o zi în care aţi colindat împrejurimile, veţi fi întâlniţi de Galina, Lenuţa şi Anatol  cu o lumină incredibilă în ochi, cu o stare de a discuta cu fiecare,  la orice oră a zilei. Mă întreb doar dacă oamenii ăştia sinceri şi calzi au vreo duminică doar pentru ei.  Galina îmi confirmă îndoiala:  „Chiar azi dimineaţă le-am zis alor mei să mergem şi noi  undeva, să stăm întinşi la soare şi să nu facem nimic...” „Dar nu putem noi pleca, râde Anatol. Cum să lăsăm aşa gospodărie fără stăpâni?”. Iată, când va mai creşte Lenuţa…

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău