VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Iurie Roşca, Vitalie Nagacevschi, Tudor Tătaru, Valeriu Gumă, Adrian Ursu, Liviu Ştirbu şi Constantin Tănase îi scriu răvaşe lui Moş Crăciun
Decembrie 2006, Nr. 32

Iurie Roşca, Vitalie Nagacevschi, Tudor Tătaru, Valeriu Gumă, Adrian Ursu, Liviu Ştirbu şi Constantin Tănase îi scriu răvaşe lui Moş Crăciun

Comentează   |   Cuprins

Adrian Ursu
interpret


Dragă Moş Crăciun!
Îţi scrie Ursu. Da, da, Adrian Ursu. Mata ştii că mi-a mers bine în 2006: în sfârşit, am realizat ceea ce-mi doream de ceva timp – două concerte solo, în patru stiluri diferite, cu două orchestre în spate, sută la sută live. A fost greu, uneori insuportabil, dar, cu multă muncă, am reuşit. Am lansat un DVD care conţine una din serile de concert. Am cântat la multe concerte, petreceri şi nunţi. Ştii că-mi place să cânt. Dacă vorbim de datorii, am mai dat bani cu împrumut, dar încă nu mi-au fost restituiţi toţi. Cineva a uitat să-mi mulţumească pentru o piesă foarte bună, compusă într-un timp record.

Vreau să-mi cer iertare de la mama, pentru că m-a aşteptat multe nopţi şi adormea abia în zori, când eu, interpretul Adrian Ursu, ajungeam acasă. Îmi cer scuze şi de la tatăl meu, pentru că nu i-am cumpărat  un „Jeep”. Nu că i-aş fi promis, dar i-ar fi plăcut un asemenea cadou. Nu uit nici de bunii mei profesori de la Academia de Arte şi recunosc că nu sunt nici pe departe un student exemplar.

Pentru anul care bate la uşă, nu mi-aş dori tare multe. Vreau doar să nu fie mai rău ca 2006. Proiectele pe care le am (ce ţin de muzică, evident),  să le realizez cu succes. Şi, dacă ar fi ca în 2007 să mă însor, te rog, moşule, ai grijă ca mai târziu să nu-mi pară rău de pasul făcut.

Acum vreau să te rog ceva, căci eşti mesagerul nostru în timpul sărbătorilor de iarnă. Am şi eu două fane tare, tare înrăite, care, în ciuda faptului că la ele în casă muzica răsună mereu, ascultă doar muzica mea şi devin nervoase şi chiar fac scandal atunci când nu mă aud. Este vorba de Lori şi Betty, fetiţele de aproape doi anişori ale Aurei. Transmite-le, din partea mea, câte un ursuleţ, dar să fie identici, ca să nu se supere cumva, şi primul exemplar al DVD-ului  cu concertul meu, pe care l-am păstrat special pentru ele. Se vor bucura mult, ştiu asta.

Promit că o să fiu cuminte, ascultător, ordonat, punctual, mai puţin leneş şi la timp acasă. Asta aşa, ca să fii mata sigur şi să-mi îndeplineşti dorinţele.

Cu mult drag, Adrian Ursu

Iurie Roşca
vicepreşedinte al Parlamentului, preşedinte PPCD


Dragă Moş Crăciun,
Iată că se apropie momentul când toţi copiii lumii, fiind în aşteptarea miraculoaselor sărbători de iarnă, se grăbesc să se lanseze în genul epistolar şi să îţi raporteze cât de harnici şi cuminţi au fost peste an. În schimbul purtării exemplare picii aşteaptă cadouri.

Deoarece am primit amabila invitaţie să cădem şi noi, politicienii, în mintea copiilor şi să ne lăudăm cu isprăvile noastre la acest ceas de bilanţ, ce ar fi să scoată în relief din multitudinea de întâmplări unul ca mine drept fapte demne de aprecierea lui Moş Crăciun?  Poate,  înainte de toate, ar fi să spun că am pus umărul la înlocuirea confruntării violente între Putere şi Opoziţie, care urmărea anihilarea totală a adversarului, cu spiritul de cooperare bazat pe acceptarea diferenţelor. În ultimul an, ne-am auzit mai des unii pe alţii chiar şi atunci când vorbeam în contradictoriu şi nu găseam abordări şi soluţii pe placul tuturor actorilor politici. De la logica acţiunii ÎMPOTRIVA cuiva sau  A CEVA am reuşit să evoluăm spre logica angajării în comun PENTRU cineva (societatea în ansamblu) şi PENTRU ceva (integrarea europeană şi reforma).

Eu însumi parcă am devenit mai reţinut, am învăţat să fac pauze, să privesc lucrurile pozitiv şi constructiv. Am trecut de la maniera de a influenţa actul decizional prin presiune la maniera de dialog, insistenţe graţioase şi aranjamente. Asta fără a pierde din vedere obiectivele.

Am mai acumulat şi nişte datorii personale, pentru că întotdeauna apar nişte cheltuieli imprevizibile. Mi-ar plăcea să sper că la sfârşit de an cei cărora le datorez ceva să manifeste generozitate şi să renunţe la aceste lucruri neînsemnate. Dar fiindcă bănuiesc că nu prea am şanse să mă bucur de astfel de cadouri, îi anunţ şi pe această cale pe toţi cei cărora le datorez ceva că le voi restitui datoriile.

Vezi şi mata, dragă Moş Crăciun, că unii ca noi au pierdut farmecul şi prospeţimea de copil şi tot despre lucruri plictisitoare vorbim.
Te rog, moşule, să îmi trimiţi şi mătăluţă pe post de cadou ia nişte rezultate electorale cât mai bune pentru PPCD în alegerile locale din 2007, sănătate familiei şi prietenilor mei, minte şi eşecuri electorale oponenţilor mei.

Iurie Roşca

Liviu Ştirbu   
compozitor


Dragă Moş Crăciun,
Vino pe la noi cu sania şi căluţii tăi fermecaţi şi ne du măcar pentru o vacanţă în fermecata ţară Lamoria, unde toţi se înţeleg dintr-o privire, iar dragostea şi muzica domnesc la minunatul bal al fericirii.
Te aşteptăm cu drag, Livia, Angelica şi Liviu Ştirbu

Valeriu Guma
deputat PDMPreafrumosule, prealăudatule, preaiubitule şi preabunule Bunic, cu drag dorit şi de cei mici, dar şi de cei mari, anul care pleacă a avut simbolul Câinelui de rasă. Chiar şi câinii străzii tot în preamărire au fost onoraţi cu justă curtenire. Fără de sfială, e plăcut să-ţi spun, şi-un Căţel de-l lauzi, e un lucru bun. Tot preaînălţând potăile în slavă, am ajuns la ideea că şi cele mai plăcute lucruri din lume au trei cusururi: ori sunt imorale, ori sunt ilegale, ori îngraşă... Şi am mai observat, venerabile Înţelept, că Viaţa fuge atât de repede, de parcă s-ar plictisi cu noi...

Intuitiv, mă încearcă ideea că sunt captivul unor comune nelinişti, care, după cât mi-e dat să înţeleg, Bunul meu Bătrân un pic îi dezechilibrează cuiva ireproşabila judecată. Desigur oameni buni sunt mai mulţi, doar că îi întâlnim mai rar. Şi mai vreau, Moşulică drag, să-mi cer iertare de la nişte uşi grele, pe care le-am trântit prea tare la părăsirea unor oficii, naiv crezând că izbitura o va suporta mutra celui de la birou, dar, din păcate, suferea dureri doar uşa.
În Anul Mistreţului-Îndrăzneţului aş îndrăzni să atenţionez mioritica societate, tentată de visuri măreţe, să mizeze mult-mult pe vechiul proverb cu „Cine se scoală mai dimineaţă...”, fiindcă a dormi peste măsură e totuşi o pierdere de vreme şi cu siguranţă vei pierde în intensitate ceea ce cu greu se câştigă în extensiune. Pentru a vă trezi mai uşor dimineaţa, instalaţi pe deşteptător o cursă de prins şoareci.

Toate sunt în mâinile Domnului. Lucrurile micşorate pentru ochi se măresc pentru gândire. Fiecare zi s-o împărţim în părţi egale şi să preţuim acest spaţiu de timp ca pe singurul real şi să ni-l facem pe cât se poate de plăcut. Şi te mai rog, darnicule Moş Crăciun, să ai grijă de prinţesele tatii – Gabriela, Valeria şi Daniela – de preafrumoasa soţie Victoria, de mămica Irina şi de toţi cei dragi inimii mele. La mulţi, mulţi ani!

Cu dragoste şi împătimită visare, Valeriu Guma

Vitalie Nagacevschi
avocat


Îmi doresc ca, în anul care vine, organizaţia pe care o conduc să rămână fără de lucru – să nu mai fie violate drepturile omului. Având în vedere că e dorinţă utopică, aş vrea ca la Strasbourg să fie examinate toate cazurile înregistrate la Curte. De asemenea, ar fi bine ca în anul viitor să fie instituit un regim de transparenţă maximă a actului de guvernare şi a activităţii puterii judecătoreşti, precum şi să fie creat un institut al responsabilităţii personale pentru actul de guvernare şi actul de justiţie.

În plan personal, îmi doresc sănătate, pace şi bunăstare în familie, ca feciorul mai mare să-şi cumpere o locuinţă, cel mai mic – să însuşească franceza la nivelul englezei, soţia – să se realizeze şi mai mult în domeniul artelor frumoase, iar eu să construiesc o casă (pentru familie).

În calitatea mea de alegător, consider că guvernarea are datoria şi obligaţia de a asigura independenţa reală a puterii judecătoreşti şi a Companiei Publice a Audiovizualului „Teleradio-Moldova”.
Am o restanţă foarte mare faţă de familie şi faţă de tatăl meu, deoarece nu le acord atenţia cuvenită. Sunt mereu absent. Chiar dacă sunt acasă, gândul îmi este la dosarele pe care le instrumentez. Pe această cale, aş vrea să-mi cer scuze de la cei apropiaţi şi, înainte de toate, de la soţia mea, pentru lipsa permanentă de acasă, pentru lipsa atenţiei şi pentru toate greşelile – reale şi imaginare – pe care le-am (le-aş fi ) comis.  

Vitalie Nagacevschi

Tudor Tătaru
maestru în arte


Ştii ceva, moşulică? Băieţii aceştia de la redacţie s-au lăudat că se au de bine cu tine, iar eu nu pot să nu le dau crezare, pentru că sunt a doua oară bunel şi, ca să am bună înţelegere în casă, trebuie să cred în ceea ce cred nepoţeii mei. De aceea te poftesc să joci în locul meu rolul lui Moş Crăciun la sărbătorile de iarnă în spectacolele de la „Buciumul” cu datini din strămoşi, artişti vestiţi şi oaspeţi poftiţi la mese cu bucate şi vinuri de toate. Nu pentru bogdaproste, ci în schimbul darurilor cu care te-oi încărca să le împarţi copiilor de azi, de ieri şi de mai alaltăieri.

În anul care vine începem reconstrucţia care ne va face activitatea mai fructuoasă şi sărbătorile încă mai frumoase, cum îi stă bine  Centrului  naţional de creaţie “Satul moldovenesc BUCIUMUL”. Dacă nu crezi, vino şi vezi… la anul şi la mulţi ani, toţi cu sănătate, ca să putem face ce ne-am pus în gând. Atâta am vrut să-ţi scriu, dar dacă se cuvine să cer şi un dar, nu uita să aduci leafa lucrătorilor de la „Buciumul”, care au văzut-o numai o dată, astă vară, şi tare ar fi bucuroşi s-o primească toată măcar de Anul Nou. Iar mie mi-aş dori să învăţ a vorbi în vreo două limbi, pe care mi se pare că încă nu le cunosc, şi a cânta la două instrumente muzicale, la care încă nu pot.  

Constantin Tănase
ziarist


În noaptea de Moş Ajun, bântuită de epifaniile născute din rugăciunea de sfinţire a firii apelor, când toate dorinţele se împlinesc, un glas mă trezeşte din somn. Sunt eu, zice glasul, Îngerul tău păzitor. De ce m-ai chemat? Ce s-a întâmplat, că demult, foarte demult nu mă mai chemi? Când erai copil,  mă chemai în fiecare seară, înainte de somn.
Îţi aminteşti cum mă rugai?
Înger, îngeraşul meu,
Roagă-te lui Dumnezeu,
Roagă-te şi zi, şi noapte
Pân’ la ceasul meu de moarte…

Îmi amintesc, zic. Cum să uit pernuţa ceea cu floricele pe care mi-o punea mama sub cap, pe care închipuiam semnul crucii, apoi spuneam această rugăciune? Nu am uitat, dar nu te-am chemat, zic, pentru că crezusem că m-ai părăsit, că ţi-ai luat în pază alt copil sau chiar că vei fi murit…Îngerul se miră: Cum să te părăsesc dacă Dumnezeu m-a pus pază lângă tine până la ceasul tău de moarte? Şi apoi noi, îngerii păzitori, nu murim nici după moartea voastră. Când voi muriţi, Dumnezeu ne dă un mic concediu. Atât. Când revenim din concediu, Dumnezeu ne dă în pază alţi copii. Uite aşa, de la facerea  Lumii – îl luăm pe un copil în primire de la naştere, îl trecem prin Viaţă, iar când îi vine ceasul lui de moarte, Dumnezeu ne dă un scurt concediu… Dar de ce m-ai chemat, căci m-ai chemat?

Stau mut în faţa Îngerului şi nu ştiu ce să zic. Poate, într-adevăr, l-am chemat?  Dar de ce l-am chemat? Îngerul îmi ghiceşte întrebarea şi-mi zice: Hai, nu te munci cu întrebările, roagă-mă ceva. E noaptea de Moş Ajun, pe cer răsare Steaua şi se aud cântările magilor, e noaptea solstiţiului de iarnă, început de Lume nouă, când se împlinesc toate dorinţele. Am o dorinţă tainică, îi zic, dar ceea ce vreau eu nu se poate cere. Îngerul se miră: De ce nu se poate, totul se poate în noaptea de Moş Ajun…

Nu vreau însă să fiu obraznic. Atâta timp cât Taina se săvârşeşte, Pruncul se naşte, Moş Ajun îmi trece pragul şi Îngerul meu nu pleacă în concediu ce alte lucruri mi-aş mai putea dori?  Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Esti în dificultate financiara?
Ai nevoie de un împrumut cu rata dobânzii cât mai mici de 3%?
Esti confrunta cu dificultati aplica pentru un credit online?
A lua legatura cu agentia de împrumut de la fereastra
[email protected]

Rev Bill Wallace
Rev Bill Wallace   -  
15 Ianuarie 2011, 14:02
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău