VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Trei politicieni care-şi pierd capul de Ziua Victoriei
Mai 2014, Nr. 120

Trei politicieni care-şi pierd capul de Ziua Victoriei

Comentează   |   Cuprins

Nike din Samothrace reprezintă, probabil, una dintre cele mai cunoscute statui din lume. Sculptura datează din perioada elenistică (aproximativ secolul VII î. Hr.) şi se află acum la muzeul Luvru, din Paris. Nike reprezenta victoria la grecii antici, echivalentul zeiţei Victoria la romani. Statuia a fost descoperită abia în secolul al XIX-lea, de către Champoiseau. Capul statuii nu este descoperit nici până acum şi probabil că nu va fi găsit niciodată.

În această ediţie de „Artefuck” vom analiza influenţa Victoriei din Samothrace asupra politicienilor care de 9 Mai sărbătoresc victoria asupra fascismului. Atenţie mare, un top cu 3 politicieni care-şi pierd capul de Ziua Victoriei şi riscă să nu-l mai găsească niciodată.
1. Vladimir Voronin
Fostul preşedinte comunist are probleme psihice grave de Ziua Victoriei, care uneori ajung până la schizofrenie şi halucinaţii. An de an, de 9 Mai, Voronin începe a vedea fascişti români şi tancuri nemţeşti prin toată ţara. Chişinăul îi pare un fel de Stalingrad  fostului preşedinte, iar limba română pe care o aude în jur (uneori chiar de la ortacii săi, care îi spun moldovenească, ca nu cumva să deranjeze şi mai tare psihicul lui Voronin) îi arde urechile precum fierul încins. Se spune că în cele 24 de ore, cât durează ziua de 9 Mai, lui Vladimir îi sună maniacal în cap melodia „deutschland soldaten nicht kapitulieren”.


2. Vladimir Putin
Napoleon-ul, Hitler-ul şi Ginghiz Han-ul Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin îşi pierde capul de 9 Mai de câţiva ani buni încoace. Manifestaţiile care se petrec în Rusia de 9 Mai pot fi comparate cu un circ du soleil propagandistic. Toţi au de câştigat din aceste manifestaţii, mai puţin veteranii. Conform unor statistici, un veteran de război în Rusia primeşte o pensie de maxim 1000 de dolari. În Germania (ţară pe care victorioşii tot pornesc s-o recucerească lipind inscripţia „na Berlin!” pe Mercedesul cumpărat de la fiare vechi) un veteran de război primeşte între 1000 şi 8000 de euro. Oricum nu contează asta, contează că ai mult circ pentru popor şi puţină pâine. I-aş recomanda lui VVP să nu-şi mai piardă capul şi, în loc să organizeze manifestaţii costisitoare, mai bine le-ar oferi veteranilor pensii normale. Au mai rămas puţini, după unele estimări – vreo 900 de mii.


3. Igor Dodon
Igor Dodon este atât de împătimit de 9 Mai, încât ai spune că a luptat în primele rânduri la asediul Berlinului. Marele soluţionist statalist se lansează în nişte mesaje deocheate în această perioadă, care mai degrabă seamănă cu diaree verbală. Şi în loc să cheltuiască banii pe campanii tâmpite, Igor mai bine le-ar oferi ceva bani puţinilor veterani de război de la noi – celor care chiar merită această sărbătoare. Totuşi, sper că Igor va fi îndeajuns de înţelept şi nu va lansa de 9 Mai campania Veteran – Veterănesc – Veterăneşte.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău