VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Sus paharul.
Mai 2012, Nr. 97

Sus paharul.

Comentează   |   Cuprins

Sus paharul.

de Viorel POSMOTREL-MARDARE

Stimaţi meseni!

Daţi, vă rog, muzica mai încet. Stimaţi meseni. În această zi frumoasă de primăvară, permiteţi-mi. Stimaţi meseni! Vă rog, oleacă de atenţie. Borea, dă muzica mai încet.

Toastul meu va fi scurt. Domnul cu cravata în salată. Linişte, vă rog.

Carevasăzică, în această zi frumoasă de primăvară, revista „VIP magazin” adaugă a opta petală la trandafirul vieţii. Îi mult? Îi puţin? N-are importanţă; zic şi eu, pentru că aşa zic toţi când vorbesc despre vârste: „e mult, e puţin?” E opt. Cifra opt este norocoasă, pentru că eu am trăit aproape treizeci de ani la etajul opt.

Îâââî. Toastul meu va fi scurt. Fetelor, duceţi-vă înapoi, la masă. Mai încolo.

Carevasăzică, în această zi frumoasă de primăvară vreau să vă spun următoarele, dar nu vă speriaţi de următoarele. Eu am servit oleacă şi de asta următoarele cuvinte ar putea părea cuvinte mari. Dar noi toţi am servit oleacă, pentru că revista „VIP magazin” adaugă a opta steluţă pe cerul, tak-skazati, eternităţii.

Toastul meu va fi scurt.

Rodica, Sergiu! Felicitări. Pentru curaj. Eu am servit oleacă şi de asta următoarele cuvinte ar putea părea cuvinte mari. Dar cred că sunteţi oameni curajoşi. Pentru că nu v-aţi temut, acum opt ani, să lansaţi o revistă lucioasă în limba română. E ceva eroic în asta. Cam cum a acoperit Ion Soltâs ambrazura cu pieptul. Aşa aţi acoperit şi voi cu piepturile. Nu ştiu ce anume, dar aţi acoperit.

Până la voi, glamurul era teritoriu rusesc. Tot ce are mai de preţ neamul nostru: mega-tusovcile, ăxcliuzivnâie prezentaţii şi modnâie vecerinki — toate erau ruseşti. Voi aţi adus un iz nou, de fân proaspăt cosit, de brânză de oi, de doină ciobănească, în sălile bine luminate ale îmbulzelii de lume bună.
Simion, Cătălina, Irina. Toastul meu va fi scurt. De ce iese toată lumea la fumat? Mai staţi oleacă.

Toastul meu va fi scurt, promit.

Mulţumesc pentru ţâţe. Ele vor salva lumea. Asta avea în vedere domnul Dostoievski, vorbind despre „frumuseţe”. Ţâţele vor salva lumea. Nu zic nu — ar putea fi mai dezbrăcate, ale voastre „dezbrăcate frumos”. Dar şi aşa, sunt o rază de lumină în întunericul ortodox moldovenesc, cele câteva pagini de fete goale; într-o ţară în care reclamele cu femei în ştrampi îs răul capital şi cauza Sfârşitului Lumii.

Marcel, Rodica, Lenuţa.
Nu-i ascultaţi pe proşti. Şi treziţi-l pe domnul din colţ. Va fi un toast scurt. Vreau atenţie.
Proştii vă vor spune că personajele pe care le băgaţi în revistă nu merită eternizare prin intermediul tehnicii tipografice. Ei vă vor spune că ţara asta este plină de oameni talentaţi, de cântăreţi geniali, de gânditori cu straşnice minţi, de creatori ca nicăieri în lume, de scriitori prolifici, inventatori deosebiţi şi sportivi înzestraţi.

Nu-i ascultaţi. Să fi fost adevărat, eram o ţară plină de oameni talentaţi, de cântăreţi geniali, de gânditori cu straşnice minţi, de creatori ca nicăieri în lume, de scriitori prolifici, inventatori deosebiţi şi sportivi înzestraţi.

Eu zic să ne mulţumim cu ce avem. Oamenii din revista voastră, a noastră, mai bine zis — sunt simpatici. De-ai noştri. Fără Nobel, Pulitzer sau Booker, fără aur la Londra, fără Grammy şi Oscar — sunt drăguţi. Cu nas, cu ochi, zâmbăreţi. Şi atâta timp cât revista noastră are fotografii frumoase ca în America şi texte corecte ca în România, eu zic că ne facem treaba tare-tare bine.

Oameni să fim. Măcar şi fără Nobel, Pulitzer sau Booker, fără aur la Londra, fără Grammy şi Oscar.

Pace, sănătate şi voie bună. Sus paharul.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău