VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Standardele eticii moldoveneşti
Iunie 2011, Nr. 86

Standardele eticii moldoveneşti

Comentează   |   Cuprins

Business versiune de Iurie Badicu

Este dificil să afirmi astăzi că oamenii de afaceri moldoveni ţin cont de standardele eticii. Mai degrabă, cei mai mulţi dintre ei abuzează de statutul lor sau îşi impun propriile standarde. Dacă în editorialele precedente am expus formulele de adresare şi formele de salut în cultura afacerilor, cum ar fi prezentarea, strângerea de mână etc., iar mai apoi am vorbit despre parfum, coafură, cercei şi accesoriile doamnelor în afaceri, în această ediţie veţi afla cum se iau deciziile în afaceri.

Care decizii se consideră etice? Căror standarde trebuie supuse deciziile înainte de a fi expuse şi înainte de a cere îndeplinirea lor?
1. Utilitatea deciziei. Dacă o decizie a fost luată în aşa mod încât consecinţele ei pozitive satisfac un grup foarte restrâns de oameni sau, mai grav, mulţumesc doar un singur om, atunci această decizie este lipsită de utilitate. Multe din astfel de decizii sunt luate de businessmenii moldoveni, inclusiv şi de managerii companiilor cu capital public (de stat). Regula ar fi alta: mai mult bine pentru un număr cât mai mare de oameni!

2. Decizia ca normă universală de comportament. Acest standard al deciziei ţine de caracterul ei justiţiar. Rezultatul final al acestei decizii nu are legătură cu elementele normativ-juridice din care se compune ea. Dacă acţiunea întreprinsă nu este considerată lege, normă sau regulă de comportament universal, atunci ea nu este agreată şi, în final, nu se realizează, devenind inutilă. În reglementarea juridică a circuitului economic tttdin Republica Moldova avem sute de astfel de decizii.
3. Individualitatea deciziei. Orice decizie trebuie să aibă la baza sa libertatea conştiinţei, asigurată de libertatea individuală. Este greu de imaginat, mai ales în cadrul companiilor private, dar este un standard al eticii, care are o reflectare doar pozitivă asupra tuturor. Faptul este altul: lipsa precedentelor şi greutatea cu care conştientizăm că acest lucru este unicul corect! Transparenţa afacerilor şi libertatea cuvântului completează acest standard, făcându-l universal. Totodată, anume libertatea presupune limite, margini, hotare. Un angajat al unei firme private nu poate dezbate public secretele comerciale ale acestei întreprinderi, invocând că o face fiindcă are dreptul la libera exprimare. Individualitatea deciziei bazată pe libertate presupune maximum de responsabilitate.

4. Decizia ca „viraj” biblic. Acest standard ţine de regula de aur a eticii decizionale, care constă în a trata pe cineva în modul în care ai vrea să fii tu tratat. Este unul dintre cele mai dificile standarde, deoarece presupune că „tu eşti eu şi-mi vine greu”. Pilda biblică ce ne învaţă să ne iubim aproapele ca pe noi înşine şi-a găsit loc destoinic în cultura afacerilor.

5. Profesionalismul deciziei. Dacă decizia luată nu este apreciată drept adecvată de către majoritatea colegilor (dezinteresaţi) cu aceeaşi profesie, atunci această decizie este una neprofesionistă. Avem şi de acestea multe.

6. Decizia ca acţiune publică şi interactivă. Acest standard este unul ce ţine de contemporaneitate şi tehnologii informaţionale. Conform lui,  atunci când ia o decizie, managerul trebuie să-şi imagineze că o face în direct la toate posturile de radio, tv, internet. Lumea îl vede, îl aude. Managerul enunţă decizia şi explică necesitatea acesteia. În acelaşi timp, oamenii îi adresează întrebări, replici, aprobă sau neagă decizia. Dacă acest manager poate simula testul public şi interactiv şi conştientizează utilitatea şi raţionamentul acestei decizii, atunci, ulterior, decizia poate fi luată.

Argument de compromis: chiar dacă o decizie va fi luată în strictă conformitate cu aceste şase standarde etice, oricum această decizie nu va satisface la maximum toate părţile cointeresate, precum nu va fi considerată ideală de către toţi şi, până la urmă, nu va fi convenabilă tuturor. Însă, respectând aceste standarde, poţi avea rezultate optime, ai marea certitudine să fii considerat corect. În plus, poţi aduce oricând argumente veridice şi unora, şi altora, rămânând, până la urmă, un manager care vrea, ştie, poate şi ia decizii etice.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

uuuuuuuuuuuuu
B.Catalina   -  
12 Martie 2012, 16:05
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău