VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Sergiu Bezniţchi vs Alexandru cel Bun
 Descarcă
Decembrie 2011, Nr. 92

Sergiu Bezniţchi vs Alexandru cel Bun

Comentează   |   Cuprins

În anul în care ţara noastră a numărat 20 de ani de independenţă, „VIP magazin” a dedicat cel de-al patrulea sezon al rubricii „Bal mascat”, devenită tradiţională deja în ediţia din decembrie, celor care au scris istoria acestei ţări pe parcursul secolelor.

Domnitorii Moldovei (Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare, Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir şi Alexandru Ioan Cuza) s-au întors peste veacuri, reprezentaţi de personalităţi din viaţa publică de astăzi: deputaţii Sergiu Sîrbu şi Nicolae Juravschi, prezentatorul Sergiu Bezniţchi, omul de afaceri Eduard Musteaţă şi interpretul Nicu Ţărnă, cei care au răspuns provocării de a se simţi, măcar pe durata şedinţei foto, în pielea şi hainele înaintaşilor noştri. Şi care vin cu gânduri înţelepte despre istorie, domnitori şi multe altele.

Sergiu Bezniţchi
Prezentator „Deşteptarea”, „JurnalTV”

>> Oare cât de bun era Alexandru încât a rămas în istorie Alexandru cel Bun? Vă daţi seama ce fericire era pe la palat? Trăiau liniştit, războaiele erau scurte şi se încheiau cu ieşiri la bere şi saună. Acuma, pe bune, eu nu am fost martor la ce s-a întâmplat atunci, dar numele i se datorează, probabil, şi perioadei în care a domnit, una fără războaie. Şi mai era şi un om bun, fără apucături de-ale lui Ţepeş sau Ioan cel Groaznic, rusul. Iar dacă aş fi fost contemporanul lui Alexandru cel Bun, aş fi preferat să fiu diriguitor al călătoriilor în străinătate – niciun gând la înalta funcţie în stat.

>> Dacă toţi domnitorii aveau câte un „cel”, iar eu ar fi să vreau un „cel”, atunci aş vrea să devin un „cel Răbdător”, care încă nu sunt, sau un „cel Ascultător”, pentru că învăţ să ascult. Aceste titluri vor veni mai târziu, odată cu barba albă (zâmbeşte).

>> Am trecut odată prin Soroca şi mi s-a spus că există un sat cu numele Alexandru cel Bun în acest raion. Am rămas plăcut surprins atunci să aflu că un sat de-al nostru poartă numele unui domnitor.

>> La şcoală n-am avut niciodată 10 pe linie, iar cunoştinţele mele de istorie erau între 8 şi 9. De Alexandru cel Bun nu-mi aduc aminte nimic din şcoală, dar niciodată nici n-am insistat să învăţ istoria pe de rost. Istoria trebuie înţeleasă şi trăită.

>> În politică n-am să intru niciodată (ştiu că se vor găsi mulţi care să-mi aducă aminte de acel „niciodată să nu spui niciodată”). Repet, niciodată. Eu văd ce se face acolo. Iar visele mele pot fi realizate şi fără politică. Iar domnitor nu vreau să fiu nici la 40, 50, 60 sau chiar 70 de ani. Nu voi fi nici preşedinte, nici premier. Altfel îmi place să conduc oamenii.

>> Eu nu sunt jurnalist. Nu ştiu dacă poate fi numită meserie, dar cel mai comod mă simt în calitatea de comunicator – zilnic comunic cu diferiţi oameni. Fac mai multe lucruri odată, pentru că, dacă aş sta doar în platoul „JurnalTV”, m-aş simţi ca într-o cutie. Am nevoie de comunicare cu oameni reali, cu ochi reali, cu vorbe reale şi cu vieţi reale, iar televiziunea îţi permite să îi/le găseşti mai uşor. Dacă ar fi să fiu catalogat drept jurnalist, atunci sunt unul serios de divertisment.

>> Oamenii au diferite calificative: lideri, organizatori, executanţi, muncitori, talentaţi, născuţi talent – morţi speranţă… Eu am o ţâră de talent, îmi reuşeşte să fiu şi  organizator. Am şi oameni care merg după mine, iar asta înseamnă că sunt şi lider (eng: to lead – a duce pe cineva undeva, a ghida pe cineva).

>> Nu ştiu dacă sunt tocmai ca Alexandru cel Bun, dar soţia mea spune că sunt un om bun. Eu nu-mi dau calificative. Dumnezeu este bun, şi dacă Dumnezeu e bun, atunci şi noi, în drumul nostru spre El, avem nevoie de bunătate, în raport cu cei din
jur, cu noi înşine şi cu Dumnezeu.

Alexandru cel Bun
(1400 - 1432)

Potrivit cronicarului Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a întreprins o importantă operă de organizare politică, administrativă şi ecleziastică a Moldovei. A încurajat comerţul, a obţinut recunoaşterea Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia de Constantinopol. Lunga sa domnie a corespuns, în general, unei perioade de pace, rezultat al politicii extrem de abile a voievodului moldovean, care a menţinut echilibrul între Ungaria şi Polonia. În calitate de vasal al lui Vladislav Jagello, i-a acordat regelui Poloniei sprijin militar în două bătălii purtate împotriva Cavalerilor Teutoni: la Grünwald, în 1410, şi la Marienburg, în 1422, ambele fiind câştigate de către polonezi. De asemenea, în timpul său, în 1420, au loc primele confruntări dintre Moldova şi Imperiul Otoman. Turcii au asediat Chilia şi Cetatea Albă, dar Alexandru a reuşit să le apere. Alexandru cel Bun a murit la 1 ianuarie 1432, lăsând în urma sa mai mulţi fii care s-au luptat ani de zile pentru a ocupa tronul.

Idee: Sergiu Gavriliţă.
Text:
Marcel Toma. Foto: www.fotoroom.md
Vestimentaţie: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.
Machiaj artistic
: Tatiana Socolova

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău