VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Salvaţi soldatul Gonţa!
Aprilie 2006, Nr. 24

Salvaţi soldatul Gonţa!

Comentează   |   Cuprins

Mă întreb ce poate face femeia în unul dintre cele mai conservative locuri din lume – armata? Fără cafeaua de dimineaţă, fără machiaj, fără baie cu spumă, fără parfum „Very irresistible”, fără timp liber, fără „Lost” sau „Lacrimi de iubire”, fără magazine, fără de... Şi totuşi are ce face, din moment ce Angela Gonţa,  prezentatoarea “Ştirilor PRO TV” s-a “predat” pentru o zi şi pentru o noapte Armatei Naţionale. Alături de ea - alte 7 jurnaliste au decis să guste din pâinea de soldat.La curajosul proiect au participat: Angela Gonţa (PRO TV Chişinău), Victoria Filip (NIT), Irina Mazurean („Kişinevskie novosti”), Taia Volojanina (RIF TV),  Natalia Sineavskaia („Komsomoliskaia pravda”), Liuba Poiţan („Scutul Patriei”), Natalia Croitoru (Reporter.md), Ina Jeltova (Siesta Chişinău”).

În calitate de comandanţi ai grupelor au activat plutonier Marina Mancos şi Elena Crăciun, subofiţeri din Brigada Infanterie Moto „Ştefan cel Mare” din Chişinău.

Epopeea a început într-o seară de sâmbătă. Jurnalistele au predat bijuteriile şi telefoanele mobile (inclusiv dulciurile) şi au schimbat bluzele şi blugii stilaţi pe uniformă şi bocanci. Cititul regulamentului le-a provocat sentimente contradictorii. Noroc că au venit doar pentru o zi. Regulile sunt egale pentru toţi, indiferent dacă porţi fustă sau pantaloni. Printre reguli, una mai „de-acasă” – femeia-militar are voie să se machieze discret (tonuri naturale), nu poartă gene sau unghii false, are părul strâns.

Cazarma li s-a părut acceptabilă, iar soldaţii - foarte drăguţi. Noaptea a decurs fără nici o situaţie de forţă majoră.
A doua zi, deşteptarea a sunat la 5.30. Dra Gonţa tocmai aţipiseră: cu o jumătate de oră mai devreme predase postul Victoriei Filip. 2 minute la dispoziţie pentru a-şi face patul şi pentru a se îmbrăca „la patru ace”. Îmbrăcatul obielelor nu se compară cu nimic în lume -tehnică specială, care trebuie respectată cu stricteţe - orice mică abatere echivalează cu câteva bătături (şi multă durere). Acest accesoriu militar se poartă în fiecare zi, iar seara se aranjează frumos peste cizme. Chiar dacă au sărit ca arse din pat la apelul “Deşteptarea!”, jurnalistele erau tocmai bune de o cronică a cârcotaşilor - cineva era cu bocancii în mâini, cineva cu centura pe jos... Singurele secunde fericite ale dimineţii au fost acelea în care câţiva dintre soldaţi s-au oferit să “oblojească” picioruţele jurnalistelor în obiele albe şi moi...

(Amintim aici între paranteze de o tristă tentativă de evadare a soldatului Victoria Filip, care a fost oprită cu lacrimi în ochi de brava Natalia Croitoru, care nu a permis nici un act de laşitate jurnalistico-feminină).

După alergare şi flotări, şi toaleta de dimineaţă, a urmat micul dejun. Reprezentantele mass-media au trecut cu furculiţa prin meniul bogat al soldaţilor - pireu, carne de vită, o bucată de ceapă, murături, un ou, unt, ceai. Un moment în care mai să le apuce depresia din cauza lipsei de cafea şi a ciupicilor de casă.

Ora 8.00 - alinierea pe platou. Se cântă imnul, Angela Gonţa înalţă drapelul – „eram foarte mândră, mi-am amintit de anii când mergeam la tabără”. După care - instrucţiuni de armată. Cel mai interesant a fost montarea şi demontarea unui pistol-automat Kalashnikov în 13 secunde. S-au descurcat toate, chiar dacă manichiura a reprezentat un obstacol “viu”.  La poligonul de la Bulboaca, jurnalistele au aplicat mai întâi un machiaj în stil „army” şi cu 13 kg în spate (în rucsac - mască antigaz, veselă pentru prânz, cască), au de alergat prin câmp 3 km. După primele 500 de metri puteam deja citi pe feţele lor: „Nu mai putem! Vrem acasă!”. După o luptă dată împotriva “inamicului” pe zăpada de la poligon, jurnalistelor li s-a oferit ocazia să tragă dintr-un Kalashnikov veritabil. La prânz, s-a îmbucat în aer liber supă de mazăre, pui, terci, muraturi (foarte bune), compot. Plimbarea cu blindata a fost memorabilă (a şi dat bine la poze).

Desigur, în această relatare nu au încăput tentativele de râs şi zâmbetele cu subînţelesuri ale militarilor. Cu regret, nu mai avem spaţiu. La întoarcere, s-a simţit o oboseală generală. O febră musculară îngrozitoare ameninţă verticalitatea reporteriţelor. Dar le-au ajuns puteri pentru a primi din partea Ministerului Apărării insignele pentru curaj şi disciplină. Angela Gonţa a fost declarată cel mai bun ostaş. După ce au predat uniforma (pantalonii şi jacheta au rămas la ele), au primit hainele civile şi la şase fix au fost libere. Ura, libertate! O zi de armată nu a făcut cât un an de serviciu militar, în schimb jurnalistele s-au pătruns de greutăţile fizice şi morale cu care se ciocnesc soldaţii noştri.  

Valeriu Pleşca, ministrul Apărării

„Desfăşurarea unui training pentru jurnalişti figura de mult în agenda Ministerului Apărării. În acest caz, ziariştii, în special, reporterul PRO TV Chişinău, Angela Gonţa, au fost mai insistenţi şi au „forţat” derularea evenimentului. Scopul a fost unul nobil - de a familiariza jurnaliştii cu viaţa şi activitatea cotidiană a unui ostaş. Cred că ne-a reuşit. Noi, cei din armată, prin intermediul acestor opt fete curajoase, alt calificativ nu pot să aplic, am informat opinia publică despre viaţa noastră de toate zilele fără elemente de decor. Jurnalistele – aflându-se 24 de ore în rol de ostaş de rând - au înţeles că pâinea de militar nu este deloc uşoară, dar ea merită să fie gustată. Societatea civilă s-a convins că armata este o instituţie care-şi onorează misiunea, educând cetăţenii în spiritul patriotismului şi al demnităţii naţionale”.

Mariana Grama,maior, specialist în domeniul apărării Nucleare, Biologice şi Chimice, activează în secţia pregătire trupe, J7 Direcţie instruire, în Marele Stat Major al Armatei Naţionale a RM

Sunt în Armata Naţională din 1996. În cadrul Facultăţii de Chimie (USM), am absolvit catedra militară. După trei ani de pedagogie, am participat la concursul de selectare a şefului laboratorului chimic radiometric din cadrul Departamentului Situaţii Excepţionale şi Protecţie Civilă. Am fost încorporată din rezervă şi mi s-a acordat gradul militar locotenent. Femeile în AN sunt aceiaşi militari care apără interesele ţării, care pledează pentru linişte şi pace, care realizează politica militară externă. E adevărat, realizarea tuturor sarcinilor ce ne revin ne iau din timpul familiei şi a copiilor, dacă însă duc cu demnitate povara epoleţilor, aceasta înseamnă că îmi iubesc cu adevărat Patria.


 Rodica Trofimov

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău