VIP Magazin
11 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
PLANETA MOLDOVA. 90 la sută invenţie şi experiment artistic
Octombrie 2006, Nr. 30

PLANETA MOLDOVA. 90 la sută invenţie şi experiment artistic

Comentează   |   Cuprins

Dacă veţi ruga în România, primul trecător să vă spună trei nume care i se asociază cu Moldova, omul va zice de „O-Zone”, Pavel Stratan şi „Planeta Moldova”. Aceasta din urmă, adică autorii proiectului „Planeta Moldova”, au provocat numeroase discuţii pro sau contra şi care, prin voia sorţii şi, poate, contrar voinţei lor, ne reprezintă în România. Deşi mai puţin mediatizaţi faţă de alţi reprezentanţi ai „curentului”, şi-au creat o alură misterioasă pe care n-au dezvăluit-o sub nici o formă în puţinele apariţii publice. Echipa „VIP Magazin” nu şi-a propus acest scop: vom face o prezentare a proiectului într-o manieră originală.

Sunt doi. Adică, trei, toţi stabiliţi în România. Doi verişori şi o soţie: Florin Braghiş este soţul Dianei şi vărul lui Mitoş Micleuşeanu, cei doi petrecând împreună vacanţele în Micleuşeni.

Show-bizul nu este pâinea lor, au alte ocupaţii din care trăiesc: Florin, spre exemplu, se pricepe de minune în programare şi tot ce ţine de tehnologii, conduce un startup, care dezvoltă un software-serviciu de distribuţie video prin internet. „Planeta Moldova” a început cu o înregistrare a unui text mai vechi al lui Mitoş, „Fata şi Kamazul”, după care au urmat şi alte scenete, piese muzicale şi animaţii, toate puse on-line pe website. Acum, „Planeta Moldova” înseamnă şi emisiuni radiofonice (la „Radio Guerilla”) şi televizate  la „TVR 2” – nu au schimbat nimic, doar că rigorile domeniilor respective i-au impus să folosească beep-uri. Variantele audio şi tv le aduc venituri, chiar dacă cucerirea show-bizului în România nu îi interesează, pentru că nu înţeleg ce e de cucerit peste Prut şi, în general, ce înseamnă‚ a cuceri. Autorii proiectului nu acordă mare atenţie impactului produsului lor, preferând să se afle în underground. Atunci când ies în public, o fac stingher, cu o doză de ruşine „moldovenească”. Adică, au obraz băieţii. Cei care s-au simţit lezaţi şi s-au regăsit în bucăţile „Planeta Moldova”, să stea liniştiţi – autorii proiectului susţin că 90  la sută este invenţie şi experiment artistic, nu o fotografie fidelă a vieţii din Moldova. Asemănările cu viaţa reală sunt pe cât de intenţionate, pe atât de accidentale. Nici nu ştiu cât, din ceea ce fac, este satiră şi cât protest: cert e că Florin Braghiş este original – „sută la sută una şi alta”. Produsul lor oferă mai mult „soluţii” audio – fiecare dintre ascultători îşi formează propria închipuire despre Deadea Kolea din Drăsliceni sau despre ministrul Lindină. Noi mergem mai departe şi, cu ajutorul pictorului Alex Dimitrov, „dăm formă şi viaţă” celor mai îndrăgite nouă personaje semnate „Planeta Moldova”, însoţite de portretele lor psihologice. (M.T.)

9 personaje ale „Planetei”

Deadea Kolea din Drăsliceni.
„Porku”
Gospodar extrem. Acum „şede”, conform condamnării obţinute în urma evenimentului din scenetă. Când va ieşi “la soare”, vrea să se angajeze la ferma de porci, unde are în plan să se răzbune în fiecare zi pe câte un porc.

Lindină Profir
ministru de Externe („Legământ”)
Mama i-a dat un nume foarte sugestiv, care i-a determinat şi cursul vieţii. Recent, şi-a cumpărat un nou Mărsădăs. Începe orice propoziţie cu „Da la noi în Moldova...” atunci când se află în Monte Carlo la shopping.

Potop Vladimir
istoricianul („Legământ”)
Potop Vladimir Potapovici poartă mereu un miros insuportabil de siliodcă, ceapă şi usturoi din gură şi nu poate înţelege de ce oamenii întorc capul şi se îndepărtează de el atunci când vorbeşte. Explicaţia pe care şi-o dă este: „Nimănui nu-i place adevărul în ochi”. Din acest motiv, încearcă sa se apropie, să vorbească mai tare şi să se uite în ochi, ceea ce-l determină pe interlocutor să se simtă atacat şi abuzat. Aşa a primit câţiva genunchi în...  de la studenţii săi.

Serjant Motor
„Vama”
Vameş trecut de vârsta a doua.  Nu poate câştiga la fel de mult ca şi colegii săi şi din cauza asta este complexat şi se simte un ratat. Mai ales că viaţa a trecut de jumătate şi viitorul nu arată deloc roz. De atâtea ori s-a înjurat că i s-a făcut milă de nu ştiu ce pasager-speculant care trafica ciupici şi şi-a promis că următoarea dată o să-i juchească până la carne. Însă, de fiecare dată, i se face milă de speculanţi şi cercul vicios continuă. Din cauza lipsei scânteii de lup-bătrân-şi-nesimţit din ochi, criminalii serioşi îl tratează cu lipsă de respect şi Motor se simte şi mai disperat.

Purcelul Prikoke
„Prikoke”
Toată viaţa a mâncat ca o vită şi a murit ca un porc din cauza asta.

Stepan Pavlovici
chirurgul de la Bălţi („Colonia”)

Primul pahar de vin îl bea în primele trei minute după ce se trezeşte. Trei minute în care se gândeşte dacă ar trebui de băut azi sau nu. Întotdeauna concluzia este că da, trebuie, măcar un pahar, altfel ziua este pierdută.

Vasili Pavlovici
chirurg („Chirurgii”)

A publicat de curând cărţile – „De la incizie la Iaht” şi „De la copcă la Corvette”.Şi-a cumpărat un frigider industrial, unde are stocate 26 jumătăţi de porc, 12 de găini cu gâtul sucit şi patru curcani morţi. Toate donate, mai mult sau mai puţin de bună voie, de către pacienţii săi.

Vasile Mocanu  
doctor psiholog („La redacţie”)

A bătut o pacientă cu picioarele în burtă, după care a fost bătut cu picioarele în cap de către cei nouă fraţi ai pacientei. Peste şase luni de reanimare, s-a pornit la vânătoarea celor nouă fraţi, însă chiar primul frate i-a tras un cap în gură şi i-a dezbătut patru dinţi. A renunţat la vendetă şi a revenit la practica de psiholog.

Valera Gopniku
„Valera”
„L-au pus” pe şapte ani pentru jaf armat. Oarecum, i-a convenit, deoarece înăuntru este şi Kolea Kinjal, care stă 12 ani strogovo pentru makruhă, căruia Valera vroia să-i taie gâtul demult. Iubita lui Valera este în Italia, are grijă de o babă de 99 de ani. Copilul (Grişunea, fiul lui Valera), creşte cu bunicii. Când este întrebat ce vrea să devină în viaţă, Grişunea răspunde – „gofnik, ca tata”.


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


hgkghfghfgrwyadzfgdfxyhgffjkjhbghdfgjery
n bkhjt   -  
17 Mai 2015, 18:23
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+3°