VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Oameni mari pe biciclete
Mai 2007, Nr. 37

Oameni mari pe biciclete

Comentează   |   Cuprins

Conduc afaceri, adună mii de spectatori în sălile de concerte, de opinia lor ţin cont cele mai importante persoane în stat. Indiferent dacă vorbim despre oameni de afaceri, regizori, vedete rock sau jurnalişti, protagoniştii acestei teme au destine diferite, dar îi leagă o cauză comună: pasiunea pentru bicicletă. Deşi sunt la ghidonul unor  „bolizi” sofisticaţi şi costisitori, care nu seamănă câtuşi de puţin cu primele lor biciclete, iar programul încărcat le oferă tot mai puţine ocazii de a încăleca şaua atât de familiară în copilărie, oricum, prima dragoste nu se uită… Mai mult, devine un veritabil stil de viaţă. Unul trendy şi sănătos. (Marcel TOMA)

Roman Iagupov
solist al trupei „Zdob şi Zdub”


A început cu o tricicletă de forma unui pui de leu, căreia i-a luat locul un „Şkolnik” – cadou preţios din partea unui unchi. A urmat o „Ukraina” luxoasă. Ca orice copil, a avut de îndurat şi necazuri de pe urma bicicletei. Dacă recuperarea „Şkolnik”-ului l-a costat două monede a câte o rublă, furtul „Ukrainei” a rămas neelucidat. Oricum, plăcerea mersului pe bicicletă s-a transformat în deprindere. Acum e la ghidonul unui „Giant” montan. Percepe ciclismul ca un mod sănătos şi plăcut de a petrece timpul. Când apare vreo „breşă” în programul încărcat al trupei, Roman, împreuna cu Igor Dînga şi alţi „zdubi”, merge în Crimeea pentru a escalada munţii cu bicicletele. Regretă că în Chişinău nu există trasee amenajate expres pentru ciclişti.

Vasile Botnaru
director „Radio Europa Liberă”, biroul Chişinău


Pentru el, bicicleta este un mod sănătos de viaţă, chiar dacă i-a adus şi neplăceri. După un recent „contact” cu un taxi, posesorul bicicletei a stat imobilizat la pat câteva zile, iar vehiculul său a ajuns în reparaţie, fiind înlocuit pentru şedinţa foto cu o piesă elegantă de la salonul „Giant”.

Este ciclist amator de prin 1983, atunci când şi-a procurat o bicicletă „Turist”, pentru care a dat o leafă întreagă de la „Tinerimea Moldovei”. Acea bicicletă i-a asigurat zece ani de plimbări zilnice matinale, când mergea împreună cu un vecin de bloc după apă la „Izvorul Tamarei”. Acum are o bicicletă de producţie sovietică, la bază, dar asamblată cu piese la comandă. Practică ciclismul de unul singur şi merge la serviciu când e uscat carosabilul. Şi nu este obligat să-şi pună costumul şi cravata pentru întrevederi oficiale.

Luc Engelen
Preşedinte al Federaţiei de Ciclism a RM


În Belgia, ţara sa de origine, copiii ştiu de două ocupaţii: fotbalul şi bicicleta, aşa că n-a mai fost nevoie să întrebăm de unde are pasiunea pentru acest sport. Vine din ţara care a dat mulţi ciclişti renumiţi şi care organizează Turul Flandrei – unul din prestigioasele circuite europene de profil. Luc a ales o altă cale în a-şi câştiga bucăţica de pâine: afacerile, care l-au şi adus pe meleagurile noastre acum nouă ani - în calitate de Manager General a Grupului Invesţitional Belgian G.L.. S-a căsătorit cu o moldoveancă, iar oferta de a candida la postul de preşedinte al Federaţiei de Ciclism a Republicii Moldova a fost acceptată cu mult entuziasm acum doi ani.

Mihai Fusu
regizor


A redescoperit bicicleta (pe care a adorat-o în copilărie şi în adolescenţă) datorită şederii la Geneva. Relaţia elveţienilor cu bicicleta e una deosebită - poţi vedea zilnic bancheri, directori de magazine, politicieni venind la serviciu pe două roţi, ca să nu mai vorbim de miile de tineri.

Întorcându-se acasă, şi-a zis că ar fi bine să revină la vechea sa pasiune. Se deprinsese atât de mult cu bicicleta, încât aceasta îi devenise indispensabilă. Din păcate, Chişinăul nu este un oraş în care acest mijloc de locomoţie se simte bine. Ciclistul riscă să fie călcat de vitezomani, este înjurat şi considerat dus cu pluta de către proprietarii autoturismelor, înghite tone de gaze toxice ca, până la urmă, să i se fure bicicleta, aşa cum i s-a întâmplat în două rânduri lui Mihai Fusu.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău