VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Noi pariem pe ei! GENERATIA NEXT
Iunie 2008, Nr. 50

Noi pariem pe ei! GENERATIA NEXT

Comentează   |   Cuprins

Fiind preocupaţi în mod deosebit luna aceasta de generaţia care ne suflă în ceafă, ne-am tot întrebat în mîinile cui va rămîne mica noastră Moldovă şi cui o lăsăm moştenire.  “Vip Magazin” şi-a asumat rolul de “profet” şi vine cu o listă argumentată de “minţi strălucite”. Vă propunem să cunoaşteţi viitorul moldovenesc prin cîţiva tineri, care fac primii paşi în domeniile lor de activitate. Candidaţii noştri au pînă la 30 de ani, unii dintre ei nu sînt încă populari şi nu au dat interviuri la stînga şi la dreapta. S-ar putea ca tocmai ei să joace roluri importante, să schimbe destine, să fie “ambasadorii” noştri în lume. Nu uitaţi să puneţi  deoparte acest număr de revistă, ca să vă convingeţi peste ani că EI VOR REPREZENTA MOLDOVA.  

POLITICĂ

Grigore Petrenco
28 de ani


S-a născut la timpul şi locul potrivit şi a făcut miza pe partidul care a tras biletul norocos. La 25 de ani devine deputat pe listele Partidului Comuniştilor şi este ales preşedinte al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană. Reforma anunţată în anul curent de comunişti şi anume cea de a promova tinerii, i s-a potrivit ca o mănuşă tînărului deputat, care primeşte „dreptul” şefilor de a deveni cel mai înverşunat duşman al opoziţiei, dar şi al presei de dreapta. Petrenco a scos „vocea comuniştilor” la microfon şi vine cu temele bine pregătite de acasă (replici dure pentru proiectele şi discursurile opoziţiei). Cariera fulminantă a acestuia este acum în mîna electoratului. Dacă PC reuşeşte să obţină încă un mandat, acesta va deveni o piesă deloc de neglijat în politica moldovenească.    

Oleg Ţulea
28 de ani


La polul opus, alt tînăr deputat cu viziuni proeuropene. Ocupă un fotoliu în Parlament la vîrsta de 25 de ani şi face parte din Partidul Democrat. Mai mulţi ani conduce organizaţia „Tineretul Democrat”, iar în 2008 este ales secretar general al Partidului Democrat din Moldova. A intrat în politică ca un mare militant pentru drepturile tinerilor, după ce mai mulţi ani a fost secretar internaţional al Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova. Chiar dacă a intrat în umbră şi în tăcere din cauza neputinţei în faţa majorităţii parlamentare, masteratul în management politic, urmat la o universitate din România, gîndirea modernă şi interesul sporit pentru marketing politic şi geopolitică, l-ar putea ajuta să ajungă la cîrmă, atunci cînd Moldova va “prinde” direcţia europeană.    

Sectorul asociativ

Mircea Eşanu
24 de ani


S-a implicat activ într-un domeniu pe care mulţi tineri îl evită. Capacitatea şi profesionalimul cu care îşi face meseria, sinceritatea şi consecvenţa sînt doar cîteva calităţi care îl ajută să reuşească şi să obţină succese pe segmentul neguvernamental. Participă activ în 2004 la realizarea proiectului „Fenomenul corupţiei în instituţiile de învăţămînt din Republica Moldova”, care a scos la iveală cifre impresionante privind corupţia în şcoli şi universităţi, dar care s-a remarcat şi printr-o campanie inedită. În 2006 devine vicepreşedinte al Alianţei Anticorupţie, iar în 2007 este ales secretar al Alianţei „Anticorupţie pentru o guvernare mai bună”, proiect al Fundaţiei Eurasia în Moldova. Deşi va merge peste hotare să-şi facă doctoratul, Mircea este sigur că se va întoarce în Moldova. Chiar dacă nu şi-a ales direcţia exactă pentru viitor (politică, sectorul neguvernamental sau un fotoliu de funcţionar public), noi credem că el este capabil să facă faţă oricărei încercări şi îşi va realiza visurile de a „aduce Moldova în rînd cu lumea”.  

Teatru/Film

Ina Surdu
22 ani


Atenţie!!! O blondă pe scenă. Cu chip de copil adorabil, ochi romantici şi privire ce dezarmează la minut, ea a reuşit să convingă că este talentată şi că dispune de toate „armele” pentru a cuceri Hollywood-ul. Şi-a găsit un pic mai dificil vocaţia, după ce a încercat limbi străine, acordeon, specialitatea de frizer, într-un final destinul aducînd-o în cel mai potrivit loc – pe scenă. A reuşit să se facă remarcată prin spectacolul „Avant de mourir” de Val Butnaru. Primeşte primele aprecieri prin obţinerea Premiului Naţional al Tineretului în domeniul Literaturii şi Artelor, acordat de Ministerul Educaţiei. Pe lîngă rolurile ce i se acordă la Chişinău, Ina a intrat şi în vizorul americanilor. În toamnă, o vom putea vedea în muzicalul „Steaua fără nume” montat de  David Bishop. Iar de aici - doi paşi pînă la Los Angeles şi noi o vedem deja pe Ina cu scenariul lui Steven Spielberg în mînă, învăţînd insistent noul rol.

Muzică Populară

Tămărica Costriţchi
16 an
i

upranumită copilul minune al muzicii populare moldoveneşti, Tămărica i-a lăsat pe mulţi cu „mandibula jos”, datorită vocii ei impresionante. Mulţi dintre cei care au descoperit-o încă la o vîrstă fragedă, au scăpat mîndri cîte o lacrimă de fericire că istoria muzicii populare merge mai departe. Fără studii muzicale, ea s-a ambiţionat, nu fără ajutorul mamei, să-şi facă drum „spre stele” cu un gen de muzică care prinde mai greu şi doar la consumatorii de o anumită vîrstă. La 13 ani înregistrează primul CD cu surorile Stoianov şi cu Galina Ursu. Acum visează să scoată propriul ei album, pentru care a adunat deja 6 piese. Le admiră pe Ileana Sărăroiu, Ioana Radu, Nina Ermurache, iar noi o admirăm pe ea şi sîntem siguri că la Chişinău creşte o a doua Tamara Ciobanu.

Muzică rock

Formaţia „Scroom”


Scroom înseamnă Iulian Munteanu, chitară bass, Nicu Stropşa, chitară, Radu Zariciuc, voce, şi Sandu Stici, tobe, formaţia ce a captat atenţia jurnaliştilor şi a camerelor de filmat la selecţia naţională a „Eurovision 2008”. Nonconformişti, adepţi ai stilului alternative-rock, au intrat cu mult curaj pe scena muzicii moldoveneşti. Şi au toate şansele să devină „mari”, pentru că au ce să spună publicului şi vor să facă muzică de bună calitate. Deocamdată sînt la început de drum. Formaţia a fost creată în 2006, iar denumirea a fost aleasă în urma unui sondaj petrecut în rîndul tuturor celor care au asistat la repetiţiile formaţiei. Băieţii au participat la Festivalul „Vadul lui Woodstock”, au fost suporteri la un concert „Gândul mîţei” şi au evoluat de cîteva ori în clubul „Booztime”. După ce a ajuns la o componenţă reuşită, „Scroom” lucrează în prezent la primul lor album.

Business

Ilie Toma
23 de ani


O idee aventurieră, care i-a venit la 18 ani, l-a transformat într-un businessman cu o afacere ce se dezvoltă cu paşi rapizi. Tehnologiile informaţionale, nici mai mult, nici mai puţin, au stat la baza afacerii. Site-ul PiataAuto.md a fost „piatra de temelie” a companiei care astăzi se numeşte AUTO NET AD SRL. De la anunţuri privind vînzarea şi cumpărarea maşinilor de mîna a doua, acesta a ajuns în topul primelor cinci site-uri din Moldova şi propune o gamă largă de informaţii, analize, ştiri etc. Nişa s-a dovedit a fi liberă şi de perspectivă, iar afacerea a devenit mai profitabilă în 2007. Portalurile Case.md şi VreauCredit.md au completat bisinessul, iar deja la sfîrşitul lui iunie patru noi site-uri (Bebe.md, Moldsport.md, VreauDepozit.md şi VreauAsigurare.md) vor apropia afacerea de un nou succes. „VIP magazin” îl vede pe Ilie Toma ca pe un viitor magnat, care ştie cum să „scoată bani” din Internet şi sîntem siguri că peste cîţiva ani numele lui va fi unul extrem de cunoscut.  

Ştiinţă

Iurie Boreico
19 ani


Acum trei ani, în oraşul mexican Merida, era aplaudat în picioare de peste 700 de persoane din 93 de ţări, după ce a găsit pentru „problema de aur” o soluţie de o jumătate de pagină în locul celei oficiale, de patru ori mai mare. Peste un an, a repetat performanţa şi în Slovenia, aducînd acasă a treia medalie de aur de la olimpiada internaţională la matematică (prima, din Atena, în 2004). Astfel, Iurie Boreico, pasionat de cifre încă din clasele primare, a devenit „băiatul de aur” al matematicii moldoveneşti. A înţeles că la noi, ca să ai succes, trebuie să fii cel mai bun în ceea ce faci, aşa că şi-a făcut un scop din asta. Anul trecut a absolvit Liceul Moldo-Turc, iar acum este student la Harvard, pentru că şi profesorii americani i-au recunoscut talentul şi munca.

Compoziţie

Sandu Gorgos
26 de ani


Unul dintre membrii de bază ai celebrei formaţii „Millenium”, Sandu Gorgos, este astăzi compozitorul cu nume promiţător pentru muzica din Moldova şi nu numai.

Absolvent al Liceului „C. Porumbescu” şi al Colegiului republican de muzică „Şt. Neaga”, şi-a făcut studiile timp de doi ani la Academia de muzică „G. Muzicescu”, continuîndu-le la o instituţie privată din Germania, unde a învăţat impresariat şi show-management. În calitate de compozitor a debutat în 2003, în cadrul Festivalului „Două inimi gemene”. În 2006, piesa lui Sandu Gorgos, interpretată de Natalia Gordienco la Concursul „Slaveanski bazar” a fost apreciată cu Premiul I. Colaborează cu foarte mulţi interpreţi de la Chişinău şi nu numai. A scris melodii pentru Benone Sinulescu, „Heaven”, Adrian Enache, Dan Măciucă. În prezent, are cîteva proiecte muzicale în Rusia şi Europa şi, după cum spune el, „atîta timp cît va exista internul, nu voi pleca din ţară – pentru colaborări externe nu e nevoie să pleci din patrie...”.

Mass-Media

Sanda Bălan
23 ani


Chiar dacă în copilărie îşi dorea să devină diplomat, ca tata, se pare că genele materne au fost mai puternice şi au ghidat-o pe Sanda tot spre lumea jurnalismului. De cîţiva ani, este vocea unui post de radio popular la Chişinău. Visul ei neîmplinit încă e să prezinte ştirile la radio. În acest an a prezentat o emisiune la TV şi s-a îndrăgostit de televiziune. Acum a luat o pauză pentru a susţine examenele şi a-şi lua licenţa în jurnalism, după care, spune ea, cu siguranţă îşi va continua activitatea, atît la radio, cît şi la TV, implicîndu-se în cîteva proiecte televizate. Unul dintre marile ei visuri este să prezinte un show de divertisment împreună cu mama sa. Se pare că legendara Ludmila Bălan, prietena tuturor copiilor, şi-a crescut o descendentă pe potrivă, pentru că Sanda îi urmează exemplul cu tot atît de mult succes.

Sprot

Radu Albot
18 ani


Deşi e extrem de dificil să cochetezi cu sportul alb, iar „uşa” către elita tenisului mondial e încuiată cu mai multe zăvoare, Radu a avut curajul să spere la „îngenuncherea” bătrînului continent. Provenit dintr-o ţară în care sportul aristocraţilor nu se bucură de prea mare popularitate şi tradiţie, tînărul tenisman a muncit mult pentru a obţine succese în tenisul mare. Se antrenează de la şase ani, îşi consolidează măestria la Şcoala specializată de tenis din sectorul Buiucani al capitalei, iar mai tîrziu acceptă să se antreneze pe corturile germane. Urmează primele victorii la campionatele din Moldova, iar din 2004 participă la turneele „Masters” europene. După locul trei, pe care l-a ocupat în primul an de participare la „Masters”, acesta reuşeşte performanţa în 2005, cînd, pentru prima dată în istoria sportului moldovenesc, tenismanul moldovean cîştigă turneul “Masters” din Italia, rezervat celor mai puternici jucători din Europa, în vîrstă pînă la 16 ani.  Talentul, antrenamentele, dar şi puţin noroc, îl pot trasforma pe Radu într-o vedetă, de rînd cu marii  Federer, Agassi, Safin...    

Literatură

Andrei Gamarţ
27 de ani


Despre el criticii de artă spun că este o întruchipare a unui artistism rar întîlnit, că este un om unic al sentimentului, al imaginii şi al cuvîntului. Pictor şi poet, poet şi pictor, (nonconformistul) Andrei Gamarţ continuă (cu nonşalanţă) să spargă tiparele în literatură şi pictură. Nu ştim dacă putem să-l „alipim” unui curent anume, însă cu siguranţă despre el se va vorbi cu mult mai multe de azi înainte. A debutat în literatură cu volumul de poezii „Măsura aproapelui” acum trei ani şi este pasionat în egală măsură de proză scurtă, dramaturgie, eseu şi pian. Pe lîngă toate acestea, mai face fotografie, video şi acţiuni în spaţii neconvenţionale. În calitate de pictor, a fost nume de referinţă la taberele de creaţie din România, Polonia, Ucraina şi Franţa. De opt ani este angajat în calitate de pictor şi redactor artistic la Editura „Museum” din Chişinău. Am aflat în ultimul moment, pînă la apariţia revistei, că Andrei Gamarţ s-a stabilit cu traiul la Bucureşti, însă continuă să fie implicat activ în toate proiectele începute la Chişinău. Îi dorim succes oriunde s-ar afla.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău