VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Nicu Ţărnă vs Vasile  Lupu
 Descarcă
Decembrie 2011, Nr. 92

Nicu Ţărnă vs Vasile Lupu

Comentează   |   Cuprins

Nicu Ţărnă
Actor, solist al trupei „Gândul Mâţei”


>> A juca rolul unui împărat este o responsabilitate, o chestie mai complicată, dar şi interesantă. Intri în rol şi te simţi unul de care toţi ascultă şi pe care toţi îl privesc. Îi înţeleg perfect pe cei care au fost sau au vrut să fie împăraţi, deşi e şi foarte periculos. Am trăit aceste emoţii în scenă. Nu a fost rolul lui Vasile Lupu, dar pentru mine a fost o onoare să-l joc pe Petru I, chiar dacă am mari rezerve vizavi de unele episoade din politica dusă de el. Oricum, are respectul meu pentru că a fost reformator.

>> Spre ruşinea mea,
toată informaţia pe care o cunosc despre personajul istoric Vasile Lupu se rezumă la monumentul său din Orhei. Promit solemn că voi citi mai mult despre ce a fost şi ce a făcut. La şcoală, tot ce mi s-a întipărit în memorie despre Vasile Lupu a fost ca despre unul din lista domnitorilor mediocri eclipsaţi de Ştefan cel Mare. Mai nou, de Mihai Viteazul. Mai nou, de Alexandru Ioan Cuza…

>> Nu văd nicio diferenţă între împăraţii de acum câteva sute de ani şi împăraţii din prezent. Au aceeaşi sete de putere, dorinţă de a fi atotputernici. S-au schimbat veşmintele, esenţa e aceeaşi.

>> Insist să cred că arta e o armă mult mai mare şi frumoasă de a „manipula” sufletul oamenilor decât a le impune impozite. Poate, mă voi gândi la politică, după 40 de ani, să ne dea Dumnezeu sănătate tuturor. Deocamdată, nu. Particip activ la viaţa politică din calitatea de spectator, mai arunc câte un vot la alegeri… Îmi pasă şi mie de soarta acestui mic stat controversat care nu mai ştie încotro s-o ia şi încotro o să ajungă. Istoria le va aşeza pe toate, până la urmă. Până atunci însă, îi doresc acestui popor sănătate şi multă minte.

>> Mă străduiesc să nu delimitez arta de mediul social. Nu poţi merge în artă izolat de ce se întâmplă în afara ei – prin muzică sau prin altceva ce fac, mă voi strădui să descriu viaţa aşa cum este, nu-mi pun ochelari prin care să văd doar roz. Dacă a fost un „7 aprilie”, voi vorbi şi despre „7 aprilie”. Iar dacă văd oameni trişti, voi încerca, prin piese de dragoste, să-i aduc la o stare mult mai frumoasă.

>> Artistul trebuie să meargă în rând cu publicul, să-l înţeleagă. Totuşi, eu fac muzica pe care vreau să o aud eu, şi nu pe care vrea să o audă mulţimea. Alţii nu se sinchisesc şi cântă despre bere, vin şi altele. Noi am cântat despre „cotlete cu garoh”, dar a fost o parodie înţeleasă corect de publicul corect.

>> Problema noastră nr.1 este problema identităţii: nu ştim ce limbă vorbim, încotro mergem, nu ne ştim istoria. Proiectul vostru ar fi o mână de ajutor în a ne aduce aminte că am avut nişte oameni mari, de care trebuie să fim mândri, nişte domnitori notorii, să le urmăm exemplul pe cât este posibil.

>> Spiritul rebel „La Ciocana” nu a murit, a suferit o transformare, pentru că şi noi ne-am maturizat. Nu trebuie neapărat să strigi în gura mare când te doare ceva – poţi s-o zici şi în şoaptă.

Vasile Lupu
(1595 – 1661)

Domnitor al Moldovei în două rânduri (aprilie 1634 - 13 aprilie 1653 şi 8 mai - 16 iulie 1653). Bogat, ambiţios, mândru, o fire împărătească, chiar şi numele de Vasile şi l-a dat după împăraţii din Bizanţ. Cu ambiţii mari, s-a gândit şi la stăpânirea Munteniei şi chiar a Transilvaniei - există un document emis de Vasile Lupu care are ca sigiliu stema comună a Moldovei şi Ţării Româneşti.

Prin prestigiul său personal pe plan intern şi prin legăturile întinse în afară, Vasile Lupu a dat o nouă strălucire Principatului Moldovei. A fost cel care a mutat capitala Moldovei la Iaşi, a zidit mai multe biserici, printre care „Trei Ierarhi” de la Iaşi, pe lângă care a înfiinţat o şcoală şi o tipografie. Domnia lui relativ lungă a dat Moldovei un nou avânt culturii bisericeşti şi culturii, în general.

În 1661 moare la Constantinopol.

Idee: Sergiu Gavriliţă.
Text:
Marcel Toma. Foto: www.fotoroom.md
Vestimentaţie: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.
Machiaj artistic
: Tatiana Socolova

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău