VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Moştenitorii. Familia Tichman
 Descarcă
Noiembrie 2011, Nr. 91

Moştenitorii. Familia Tichman

Comentează   |   Cuprins

Sunt oameni realizaţi şi recunoscuţi, au scris pagini în cartea acestei ţări şi au semnat istorii de succes în domeniul lor, pe care mulţi doresc să le tragă la indigo.

Cine vine însă din urmă, cine le moşteneşte averile şi calităţile? Ce spun părinţii celebri despre realizările şi trăirile lor, despre copiii lor şi relaţiile dintre ei? Iar urmaşii lor, despre cei care i-au crescut şi educat, dacă „cei mici” vor neapărat să facă exact la fel ca „cei mari” sau vin cu propriile reţete.

Yaakov, Alexandr şi Saimon Tichman

Yaakov Tichman
Om de afaceri, pictor, regizor


» Nu am avut mari dileme în a-mi alege meseria. M-am născut şi am crescut într-un sat care a fost singurul din Uniunea Sovietică în care activa o fabrică de bere, iar tatăl prietenului meu lucra ca specialist principal, fapt ce mi-a determinat destinul, probabil. Soţia tot la o fabrică de bere am întâlnit-o. Am locuit pe teritoriul fabricii timp de şase ani, copiii s-au născut tot acolo… Apoi, 30 de ani aflaţi în postul de director general… Nici acum nu pot sta la o parte, sunt membru al Consiliului Director la „EFES Vitanta Moldova Brewery”…

» Străbunicul nostru făcea bere. Am avut de la cine învăţa asta şi are cine mă urma – ştiu că Alex vrea foarte mult să pornească o mini-fabrică de bere, aşa că tradiţia familiei nu se va termina…

» Familia educă şi uneşte. Noi toţi trei fraţi suntem absolut diferiţi, fiecare cu caracterul şi principiile sale, dar suntem uniţi în cadrul familiei noastre, în capul căreia este mama şi fără de care nu se întâmplă nimic, chiar dacă suntem independenţi şi realizaţi fiecare în parte.

» Singurul model în educaţia copiilor este propriul exemplu. Nu poţi bea şi să le spui să n-o facă – ei văd totul de la cea mai fragedă vârstă.

» Alexandr mi-a confirmat aşteptările, el va duce numele dinastiei Tichman. Dintre toţi fraţii mei, doar eu am un băiat, care mi-a dăruit, la rându-i, un urmaş – Saimon. Mai am o fiică, care are două fetiţe şi doi băieţi…

» Dragostea este un termen pe care nimeni încă nu l-a definit, dar care este principal în viaţa omului. Că e vorba de dragostea faţă de oameni, natură sau ocupaţia căreia îţi dedici viaţa.

» Dintre cei zece tehnologi îndreptaţi după studii la muncă în Moldova, toţi s-au întors în Ucraina în afară de mine. Sunt de 48 de ani aici şi nu am regretat niciodată.

» Moldoveanul are o calitate care nu depinde de sărăcie sau bogăţie – talentul. Moldova este locuită de oamenii talentaţi, buni la suflet şi muncitori.

» Cultura este fundamentul dezvoltării economice, care urmează consolidat. Dacă un solist de operă sau pictor are un salariu sub 2000 de lei, fundamentul e şubred şi nu va rezista indiferent ce vom construi mai departe.

» Nu există o diferenţă între Moldova şi SUA – suntem două state independente. Şi nu sunt categoric de acord că ţara noastră e cea mai săracă din Europa.

» Armonia în societate constă în atitudinea fiecăruia faţă de ce face: când sapi în grădină, nu e destul să iei hârleţul şi să arunci haotic brazdele pentru a justifica banii luaţi pentru asta, ci s-o faci cu gândul că acolo va nimeri un grăunte care va da roade.

» Ia-o de la tine şi apoi dă vina pe conducere. Conducerea suntem noi, este alegerea noastră, iar schimbul guvernării nu-ţi va aduce beneficii cât timp nu faci nimic pentru a trăi bine. Nu va veni nimeni din afară să ne facă viaţa mai bună.

Moştenitorii

Alexandr Tichman
38 de ani


În fiecare zi, cineva îmi spune că mi-a mers pentru că sunt fiul lui Yaakov Tichman. Pentru mine e o responsabilitate enormă – una e când eşti singur şi altceva când te afli în „atmosfera” lăsată de personalitatea tatălui meu, care şi-a format numele pe parcursul deceniilor, a adunat afecţiunea societăţii faţă de sine şi realizările sale, şi-a creat propriul brand.

Am avut norocul să fiu alături şi să învăţ de la el abilitatea de a asculta şi a înţelege omul, punctualitatea în respectarea angajamentelor, responsabilitatea, capacitatea de a munci şi a merge înainte, menţinerea unei atmosfere benefice în colectivul mare pe care îl conducea.

Astfel de oameni se nasc odată la o sută de ani – nu pot să mă compar cu el. Poate, fiului meu îi va reuşi să-l depăşească…

Business este un termen foarte larg. Cineva cumpără şi vinde vagoane cu marfă şi numeşte asta afacere. Altul produce mărfuri sau deserveşte clienţi la restaurant şi defineşte la fel. Este un cuvânt sec pe care nu-l agreez, încercăm să facem ceea ce ne place, să constituim un proces, iar rezultatul nu va întârzia să ne răsplătească efortul.

Arhitectura nu este desen liniar sau o chestie tehnică, implică multă gândire, creaţie - noi creăm spaţiu, atmosferă. Arhitectura e ceva măreţ, care poate fi utilizat în oricare altă specialitate. Sunt nişte abilităţi pe care le-am şi folosit în proiectele familiei noastre, legate de designul obiectelor: „Niagara”, „SkyLand”…


Proiect de
Sergiu Gavriliţă.
Text: Marcel Toma.
Foto: Florin Tăbârţă.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

1939
hitler   -  
23 Ianuarie 2012, 20:59
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău