VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Moştenitorii. Familia Şelin
 Descarcă
Noiembrie 2011, Nr. 91

Moştenitorii. Familia Şelin

Comentează   |   Cuprins

Victor Şelin
Preşedinte al concernului UNICON GRUP, preşedinte al Partidului Social Democrat din Moldova


» Familia mea înseamnă soţia, Angela, şi cei doi fii – Anton şi Bogdan. Angela face totul pentru ca noi să ne realizăm aptitudinile, proces manifestat prin interesul faţă de problemele noastre, transpus în viaţă prin întrebarea „cum vă merge?” pentru a participa la soluţionarea lor. Cum eu şi Anton suntem nativi în zodia Leului, răspunsul nostru tradiţional este „bine” – preferăm să o scutim de grijile noastre.

» Mezinul Bogdan îşi dezvoltă efectiv calităţile de unul singur – cântă la trei instrumente muzicale, reprezintă ţara la Jocurile Olimpice de juniori la biatlon… Mi se pare că este o personalitate organizată şi perseverentă, iar pe mama aceste calităţi o bucură şi, totodată, o neliniştesc – ce cale va alege el în viaţă? Pentru că drumuri sunt multe, inclusiv în direcţia „nicăieri”, iar pentru noi, părinţii, este important ca ambii băieţi să nu se piardă în masa cenuşie care aşteaptă să le ofere soarta ceva. Soarta trebuie să ne-o facem singuri.

» Iubeam foarte mult meseria după facultate,
în primii ani de activitate la televiziunea moldovenească – eram învăţaţi că jurnaliştii au misiunea de a influenţa puterea pentru a face viaţa mai bună, iar eu îmi fixasem sarcina clară şi romantică de a servi societatea în afara familiei. Iubita şi înţeleapta mea Angela mi-a zis odată: „Dacă îţi pui aşa scopuri nobile, însoară-te cu mine şi demonstrează-ţi că poţi să-i faci viaţa frumoasă măcar unui om”. Am ascultat-o, iar ea, se pare, s-a convins că mi-a reuşit.

» Celibatarii sunt oameni bolnavi şi periculoşi sub aspect social dacă singurătatea lor nici nu presupune crearea familiei. Nu-i includ aici pe cei care au divorţat, ei vor avea mereu dorinţa de a forma o nouă familie, deşi întâmpină greutăţi materiale şi psihologice în asta. Sub aspect social, este tot mai greu de realizat.

» Băieţii continuă să discute cu soţia eterna temă „ce e bine şi ce-i rău” cu referire mai mult la fete – se maturizează. Au de la cine învăţa. Or, ea este etalonul femeii, soţiei şi prietenului meu.

» Vreau ca fiii mei să înveţe
de la mine să nu aibă datorii şi duşmani.

» Un copil educat este omul care, înainte de a spune sau a face ceva, îşi aminteşte de valorice biblice şi general-umane. Alte standarde nu există, pentru că nivelul educării în medii sociale diferite este şi el diferit.

» În calitatea mea de politician, voi lupta pentru reforma sistemului învăţământului după model englezesc, voi opta pentru formarea instituţiilor moldo-engleze cu plată. Învăţământul din Republica Moldova va deveni o afacere în care să studieze tineri din toate ţările CSI, iar veniturile acumulate vor permite tinerilor noştri asigurarea cu studii gratuite la nivel internaţional.

Moştenitorii

Anton Şelin
23 de ani


Conduc proiectul „dostavka.md”, am făcut Business Electronic la Universitatea Liverpool, Marea Britanie, în timpul liber fac sport, ascult muzică, citesc despre business şi comunic pe Skype cu prietena mea, care învaţă în Germania.

Având aşa un tată, unele uşi se deschid mai uşor, dar cei de partea cealaltă a pragului au aşteptări foarte mari. Respectiv, demonstraţiile sunt mult mai grele.

Am un tată corect şi principial, responsabil şi disciplinat. Cândva spuneam că este sever. Acum, înţeleg altfel lucrurile.

Nu ştiu dacă exemplul tatălui m-a adus în business. Era ceva la ce eram predispus, ca să-l ajut (e o chestiune de familie). Şi nu cred ca aş putea face bani suficienţi pentru o viaţă bună lucrând doctor, cum vrea mama, sau în orice altă profesie care mi-a trecut prin cap.

Din păcate, tatăl meu a avut foarte puţin timp pentru educaţia mea. Şi toate lecţiile mi le dădea, printre altele, la micul dejun, cină sau în vacanţă. În educaţia copiilor mei, voi încerca să fiu mai dedicat educaţiei. În schimb, de la tata va trebui să împrumut din eficienţa predării – maximum lecţii în timp minim!

Tinerii pot aduce societăţii ambiţie şi speranţă, pentru că încă nu sunt „afectaţi” ca cei mai în vârstă. Pot fi un motor bun pentru ţară, dacă cei de la cârma ei o să-i îndrepte pe drumul corect. Astăzi însă direcţia este distructivă.


Proiect de
Sergiu Gavriliţă.
Text: Marcel Toma.
Foto: Florin Tăbârţă.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Stiti, nu sunt adeptul viziunilor politice ale Dlui Selin, dar principiile care guverneaza in familia Dinsului, chiar mi-ai placut. Sa aibanoroc mai departe de copii, care sunt atit de perseverenti.
Alexandru Rosioru   -  
14 Decembrie 2011, 11:02
Sus ↑
Daca ai Bani , ai si Norok !!!
Tanya   -  
01 Ianuarie 2012, 23:12
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău