VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Liberalizarea vizelor, asocierea cu UE şi consecinţele acestora văzute de un om de afaceri
Martie 2014, Nr. 118

Liberalizarea vizelor, asocierea cu UE şi consecinţele acestora văzute de un om de afaceri

Comentează   |   Cuprins

În linii mari, abolirea de către Parlamentul European a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova este un eveniment pozitiv pentru noi. Dar, ce a jertfit ţara noastră pentru a atinge acest obiectiv şi este oare această jertfă una proporţională beneficiului acordat de ţările membre UE? În primul rând, autorităţile moldave au realizat reforme substanţiale în administrarea hotarelor şi procesului migraţional, ceea ce este, indubitabil, în beneficiul nostru. În acelaşi timp, procesul migraţional este, astăzi, administrat şi pe Nistru, prin instaurarea poliţiei de frontieră şi verificarea paşapoartelor, ceea ce este interpretat de către unele forţe, inclusiv transnistrene, ca o primă etapă a instalării hotarului pe Nistru. Discuţiile în jurul acestui subiect vor lua amploare după ce controlul regimului de paşapoarte va fi înăsprit.

Un alt efect care, foarte probabil, va interveni curând este introducerea vizei de către Federaţia Rusă. Aceasta va fi necesară, în viziunea unor autorităţi ruse, pentru administrarea procesului migraţional. Deci, avem pe o parte a cântarului acutizarea problemei transnistrene, o lege cu care o bună parte a populaţiei nu este de acord şi vize pentru Federaţia Rusă, iar pe cealaltă parte a cântarului –  turism şi afaceri în UE fără vize. Vă las pe voi să decideţi ce este mai important... După mine, jertfele au meritat, deşi cred ca au putut fi minimalizate.

Încă o temă de mare rezonanţă – parafarea Acordului de asociere RM-UE. Cu discuţii politice aprinse în societate, suntem proeuropeni sau proruşi. O abordare absolut defectuoasă. Acordul de asociere RM-UE conţine, pe lângă preambul şi alte chestii tehnice (10%), un Acord de liber schimb, care are un caracter comercial sută la sută. Conform acestuia, va fi instituită circulaţia liberă a mărfurilor (adică fără taxe vamale) în anumite cote şi de anumite standarde. După mine, acordurile de liber schimb sunt benefice economiilor ambelor părţi în cazul în care acestea sunt negociate bine şi sunt semnate la timp. Or, economia RM încă nu este gata pentru un asemenea acord, iar exportatorii naţionali nu vor putea beneficia în plină măsură de acesta din cel puţin trei motive: lipsa de standarde necesare, lipsa resurselor suficiente pentru promovarea produselor pe piaţa europeană, lipsa subsidiilor din partea statului pentru unele categorii de mărfuri. În marea lor majoritate, mărfurile produse în RM nu corespund standardelor europene şi deci, indiferent de acorduri, nu vor putea fi exportate în UE. În al doilea rând, pentru a comercializa, de exemplu, vinul nostru în UE, este nevoie de investiţii  într-o strategie de marketing şi în cunoaşterea brandurilor noastre. Din câte înţelegem, producătorii locali nu au asemenea resurse, iar autorităţile centrale nu au programe de promovare pentru fiecare categorie de produse. În al treilea rând, UE subvenţionează enorm multe ramuri ale economiei, iar costurile nu sunt concurenţiale. Un exemplu elocvent în acest sens este agricultura. Astfel, în lipsa unei strategii clare şi a fondurilor pentru depăşirea acestei probleme, exportul RM în UE va creşte cu maxim  10%. La rândul său, UE dispune de toate cele enumerate mai sus, astfel exportul UE în RM va creşte substanţial, ceea ce va distruge producătorii autohtoni. În viziunea autorităţilor RM, toate investiţiile necesare vor fi realizate de către investitorii străini odată cu deschiderea pieţei. Sunt de acord, în mod normal aşa ar trebui să se întâmple, numai că primordial pentru un investitor nu este atractivitatea pieţei, ci garanţia pentru banii investiţi. În situaţia în care corupţia atinge niveluri maxime, iar încrederea în justiţie niveluri minime, am dubii că investiţiile vor veni. Concluzionând, cred ca Acordul de liber schimb RM-UE, ca şi alte acorduri similare, este benefic ţării noastre, doar că este prematur.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău