VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Iordania, minunea din deșert
Octombrie 2014, Nr. 124

Iordania, minunea din deșert

Comentează   |   Cuprins

Dacă visezi cu ochii deschiși la destinații exotice, culturi îndepărtate și aventuri departe de casă, poți lua calea spre una dintre țările Orientului Mijlociu. Iordania este o destinaţie potrivită pentru cei care doresc să meargă la mare, să experimenteze deşertul, dar şi să viziteze locuri istorice. În doar cinci ore, compania aeriană „Turkish Airlines” te poate duce pe târâmul iordanez prin intermediul cursei Chișinău – Istanbul – Aqaba. Aceasta vine să completeze nevoia oamenilor de a fi mai aproape de unul dintre cele mai frumoase locuri din lume într-un timp scurt, în condiții confortabile, ei beneficiind de servicii impecabile, iar zborurile fiind operate de cele mai moderne nave.

În primul rând, vei rămâne, esențialmente, uimit de frumusețea acestei țări. Aici, natura este impunătoare, sălbatică, pitorească: de la lanțuri muntoase care pot atinge 3000 de metri înălțime, la deșertul cu dune de nisip, și până la întinderi enorme de apă cristalină. Și dacă tot ajungi pe aici, ți-am pregătit o listă pentru inspirație. 

Orașul trandafiriu Petra, numit și orașul din piatră roz al Iordaniei, este un loc pe care nu-l poți ocoli dacă ajungi în această țară arabă. Orașul construit în stâncă se află la o distanță de două ore de mers cu mașina față de Aqaba și este așezat pe o terasă din apropierea Văii lui Moise (WadiMosa). 

Inclus în lista celor șapte noi minuni ale lumii, orașul Petra este faimos prin templele săpate direct în stâncă, mulțimea beduinilor gălăgioși, care se târguiesc cu turiștii în căutare de suvenire, prin numărul mare de cămile pe care le poți vedea aici și prin trăsurile conduse de localnici. Pe lângă toate templele de aici, la capătul acestui minunat defileu ai ocazia să descoperi cea mai cunoscută și impresionantă ruină din orașul antic Petra, Al Khazneh (Trezoreria), care este săpată în întregime în peretele de piatră auriu-roșiatică. Cei de la Hollywood au făcut o alegere perfectă atunci când au filmat aici „Indiana Jones” și „Ultima Cruciadă”, filme care descriu cel mai bine atmosfera de aventură a acestui loc. 

Întregul canion are o lungime de aproape doi kilometri, pe de o parte și cealaltă se disting adevărate minuni din piatră, șlefuite de-a lungul timpului de vânt și apă. Este vorba despre monumentele și mormintele săpate în stâncă, amfiteatrul, culorile incredibil de frumoase ale defileului și un cadru natural de excepție. De la poarta de intrare în complex, spre Valea Babas-Siq, se pot închiria măgari, cămile sau căruțe pe două roți, trase de cai. O astfel de călătorie costă în jur de 10 euro, iar senzația este una de neuitat. De fapt, în Petra, totul îți taie răsuflarea și te face să îți dorești să te întorci cu 2500 de ani în urmă.

În Iordania, o altă zi trebuie să o rezervi pentru deșertul Wadi Rum. Acest deşert din sudul ţării se întinde pe o suprafață de 510 km pătrați de peisaje în care îmbinarea dintre nisip și piatră te lasă fără cuvinte. Intrarea în această rezervație se face doar cu ghid, pentru că ei știu să organizeze turul astfel încât să prinzi apusul de soare din cel mai bun loc. De asemenea, în Wadi Rum a fost filmată o bună bucată din filmul „Transformers II” și „Misiune imposibilă” cu Tome Cruise. După scurta călătorie în deșert, iei cina în stil tradițional, cu mâncare bună, ceremonia ceaiului, muzică și dansuri beduine, iar noaptea te poți caza la tabăra de beduini. Cazarea este și ea în stil tradițional, cu un foc aprins în mijlocul ogrăzii, acesta fiind un mod de a experimenta frumusețea simplă a respectivei regiuni.

Un alt punct de atracție din Iordania este Aqaba, unicul oraș din lume care se învecinează cu trei țări, Israel, Egipt și Arabia Saudită. Profită de vizita în Aqaba pentru a lua niște lecții de snorkeling și diving în Marea Roșie și pentru a te relaxa la maxim în hoteluri de cinci stele. Hotelul „Oryx” este locul unde oamenii te întâmpină cu bunătate neprefăcută și cu bunătăți nefabricate. Hotelul „Oryx” vine cu oferte generoase pentru clienții săi: zone de wellness, de dimensiuni generoase, o bucătărie distinsă și mâncare arăbească delicioasă, deservire la cel mai înalt nivel și camere decorate întrun stil care te vor face să te simți ca într-un basm contemporan.

Neobișnuitul acestei țări îl găsești în fiecare lucru de aici: străzile înguste, magazinele de antichități și obiecte tradiționale, precum ar fi suvenirele cu cămile sau cele create din nisip. Iar dacă îmbraci o abaya (rochia lungă până în pământ, care are și mâneci lungi) și un hijab (voalul care acoperă capul), pe care le poți cumpăra din târgurile din oraș, devii una cu spiritul acestui ținut misterios.


La întoarcere, nu poți rata nici frumoasa călătorie prin Istanbul, care îți este asigurată de către compania aeriană „Turkish Airlines”. Vei vizita frumoasa capodoperă arhitecturală a Imperiului Otoman – Moscheea Albastră, dar și alte monumente și muzee. Merită să guști și deliciile bucătăriei turcești, cum ar fi baclavaua, și să nu cumva să uiți de shopping!

Text și fotografii: Daniela Caraiman 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău