VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Ion Berlinski. Delegata lui demiurg
Februarie 2006, Nr. 22

Ion Berlinski. Delegata lui demiurg

Comentează   |   Cuprins

Bărbatii despre Femei

Bărbaţii care se hazardează să afirme că anume ei reprezintă filozofia, arta, războaiele, sportul, forţa fizică şi că ar conduce lumea, totuşi nu pot concura cu Ea, care asigură perpetuarea Omului pe pământ de aproximativ 50 de mii de ani încoace.  Nici o sculptură, genială pentru secole înainte, nu poate egala pruncul născut viu şi perfect. Ea ne zămisleşte în pântec şi apoi ne scoate la lumina soarelui să creăm. Bărbaţii şi-au luat domeniul creaţiei pentru că Ea procreează maiestuos, fără complexe şi nu poate fi egalată. Nu poate fi depăşită. Antiteza e aici. Creaţia şi Procreaţia. Ea e mamă, chiar dacă e colegă de grădiniţă, apoi de clasă, apoi prietenă, apoi soţie sau amantă. Îi râvnim dragostea,  care e eminamente un sentiment matern, pentru că atunci când ne-a născut, ne-a repudiat. Ne-a alungat să trăim pe cont propriu. Dar noi facem multe prostii – războaie, arme nucleare, idei de fericire mondială – şi revenim ruşinaţi şi trişti ca să ne ierte, să ne mângâie, să ne ţină în poală. Aţi observat un amănunt? La maturitate, după ce părinţii trec în lumea umbrelor, cuplul face uz de apelativele Mamă şi Tată.

Dragostea masculină e egoistă şi posesivă, cea maternă e luminoasă, un pic chiar indiferentă, pentru că vine, coboară în mod misterios, în jos, pe Pământ, de la Creator. De aceea tot ce fac bărbaţii constituie un joc nesfârşit pentru a-i cuceri dragostea.  Şi totuşi, suntem un tot indivizibil. Constantin Brâncuşi, care a preluat un arhetip în sculptura „Sărutul” a vrut să spună că suntem două părţi egale, inseparabile, marele miracol alcătuit din masculin şi feminin. Suntem vârful din lanţul perfecţiunii, pe cale de a ne perpetua în univers, şi tot ce facem împreună e pentru a dobândi nemurirea. Animalicul moare.

Omul ştie că moare. Astfel încât, procrearea, chiar dacă e de origine divină, poate fi în pericol. Iată aici e misterul masculinităţii. Efortul teribil de a face artă, ştiinţă, literatură, de a construi maşini gigantice, roboţi, îl face sublim şi pe bărbat. Îi oferă dreptul de a fi egal cu Ea. Nu există nici superioritate, nici inferioritate între noi. Cu atât mai mult cu cât nici sexe în stare pură nu există. Poate doar mistere nedezlegate. Supărările dintre noi  - că noi suntem beţivi, iar ele infidele sunt doar un joc. Există o legătură tainică între noi, legătură care ne face inseparabili. E condiţia pusă de creator, trimisă pe pământ să asigure continuitatea speciei umane. Una dintre multele greşeli şi păcate de care mi-e ruşine este că am fost uneori neînţelegător, insensibil şi brutal  în raport  cu Ea, cu Mama. Bărbaţii sortiţi jocului mai au de recuperat din înţelepciunea comportamentului faţă de Femeie. Prin profunzime şi iubire. N-am vrut să fiu povăţuitor. Doar mai încerc să învăţ din mistere  - Iubirea şi Femeia. Şi să fiu generos – să împărtăşesc şi altora din umila mea experienţă.


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Ageste cuvinte sunt perfect asezate pe constiinta unui adevarat gentelmen, voi tine cont de parerea cinstita, si sincera a unui om cum este Ion Berlinschi.
Cu stima, Victor
Victor (Nepot cu spirit de invingator)   -  
27 Ianuarie 2011, 05:55
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău