VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Ileana Rusu. Ei cred că, dacă au făcut sex cu noi, ne-au cucerit
Februarie 2006, Nr. 22

Ileana Rusu. Ei cred că, dacă au făcut sex cu noi, ne-au cucerit

Comentează   |   Cuprins

Femeile despre bărbaţi

Scriu această pastilă fiind în postura femeii proaspăt divorţată. Ar fi meschin să afirm că nu mă simt bine acum când am atâta libertate. Anume libertatea este valoarea supremă a omenirii, pentru care merită să luptăm. Gânduri… Frânturi de idei, de amintiri şi de iluzii… Atâtea ar putea încăpea într-o singură filă despre bărbaţi…

Ei cred că, dacă au făcut sex cu noi, ne-au cucerit, fără să ştie sau uitând cu bună ştiinţă că acest corp al nostru este doar un ambalaj pentru suflet. De milioane de ani, bărbaţii încearcă să ne schimbe şi de milioane de ani, noi, femeile, încercăm să îi schimbăm pe ei, în esenţă, fiecare rămânând la fel. Ei vânează şi noi ne lăsăm pradă... Un senator român, Mădălin Voicu, spunea odată că scăpările unei femei sunt mai profunde decât scăpările unui bărbat. O femeie, zicea el, merge la pat cu un bărbat, fără să aibă sentimente, doar în trei cazuri: când e proastă, când e bolnavă mintal şi când e prostituată. Unde greşim noi? Când greşim noi?

Atunci când ne dezgolim sufletul din cauza unor emoţii, puternice de moment, dar atât de seci mai târziu. Încercăm apoi să compensăm golul şi regretele prin acuzaţii la adresa bărbaţilor. Poartă ei oare vreo vină faţă de acele momente de slăbiciune ale noastre? Poate aş fi crezut că nu, dacă nu citeam “Micul Prinţ” al lui Exupery. “Suntem de-a pururi responsabili pentru cei pe care-i îmblânzim”, îl învăţa Vulpea pe Micul Prinţ. Am greşit oare şi atunci când am fost îmblânzite?.. Suferim atunci când nu ne putem impune propriile reguli, atunci când posesivitatea noastră depăşeşte raţiunea. Atunci, când gelozia se transformă în criză totală de demnitate. Osho, un filozof chinez, scria în “Cartea despre bărbaţi”, că un om nu poate să aparţină altui om. Sintagma “al meu”sau “a mea”, atunci când e vorba de cineva, fie bărbat, fie femeie, este eronată din start. Un om este născut pentru a fi liber. Dragostea, m-a învăţat Osho, înseamnă libertate, eliberare. Când iubeşti un om, nu clădeşti un zid între tine şi el prin posesivitate ieftină şi gelozie perimată. Atunci, când iubeşti, îi dăruieşti libertate omului de lângă tine…

Confucius a fost întrebat odată de un discipol ce să facă, ca să devină fericit. “Stranie întrebare îmi pui, i-a răspuns învăţătorul. Răspunsul este în tine. Un trandafir nu întreabă niciodată ce să facă, ca să devină trandafir”. El, pur şi simplu, este…Acest este, cred eu, îi şi deosebeşte pe fericiţi de nefericiţi. Stau şi mă întreb: poate prea mult ne complacem în rol de victime? Poate nu ştim să fim? Poate nu am învăţat suficient să iubim şi să dăruim? Poate că numai prin dragoste vom putea învăţa să acceptăm bărbaţii aşa cum sunt?

Suferim chiar şi atunci când ni se pare că dăruim mai mult decât primim… Iar acum, în faţa propriei conştiinţe, haideţi să recunoaştem că cine iubeşte şi aşteaptă ceva în schimb, îşi pierde timpul degeaba. Odată pentru totdeauna, haideţi să învăţăm că dragostea nu este târg – te iubesc pentru că mă iubeşti; dragostea este certitudine – te iubesc pentru că te iubesc…. Bărbaţii care au trecut prin viaţa mea (au fost, oare, mulţi?!) m-au învăţat multe. De fapt, cele mai importante lucruri le-am “furat” de la ei. Unul m-a învăţat să tac, altul - să urăsc, cel de-al treilea – să mă sfâşii, alţii - să simt, cei mai mulţi – să plâng în tăcere. Şi doar unul singur m-a învăţat că cel mai frumos dar este iertarea. Şi acest bărbat a fost tatăl meu. Caut acum pe acel care “este” şi de dragul căruia aş putea să mă iert şi pe mine. Dacă nu există, va trebui să-l inventez. Am libertate destulă, cine mi-ar încurca?

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

frustrare...
gogu   -  
30 Ianuarie 2010, 01:26
Sus ↑
pare a fi o ...mie mi se pare ca nu toti sunt la fel,unii mai nalti altii mai scunzi...o persoana care iubeste nu ar fi de acord,eu nu sunt indragostit da am totusi o alta parere.
defapt,asta poate s-o zica cineva care a avut parte de un partener nu prea potrivit.si nu va agatati de aea ca cineva a zis asa si cineva a zis altceva.filozofii zic multe da caractere-citi oameni,asa ca...nu ai avut parteneri pe potriva,inseamna ca esti prea posesiva si nu prea vreai sa fii dominata.
mesajul tau poate stimula rata divorturilor.inainte de a intra in cuplaj cu cineva trebuie de pus mintea in miscare da nu...altceva.
si,daca esti libera si faci ce vreii nu trebuie sa dai imbolduri din astea si altora,inca la asa revista.
???
teai gindit mult inainte de a filosofa alaturi de...
libertate au toti doar ca nu toti stiu a pretui.partenerii ti-ia ales cineva???u???
nu inteleg cine e vinovatul in relatiile tale proaste.ai ales un subiect nu tocmai potrivit.
tu esti responsabila de libertatea ta-in dragoste,in exprimare,in pat,in...viata de toate zilele.
da viata merge inainte,tu nu stai pe loc si asa ca se va gasi cineva sa ti-o traga...
nicu   -  
10 Iulie 2010, 23:26
Sus ↑
nu prea mare stralucire in filosofiia libertatii
nicu   -  
10 Iulie 2010, 23:32
Sus ↑
Intimplator am privit o emisiune prezentata de Ileana Rusu, sincer sa fiu am ramas socat si am ris la intrebarile de prost gust care le adresa dumneaei invitatei.
CRITICII   -  
18 Iulie 2010, 19:40
Sus ↑
asdfgh
adu   -  
21 August 2010, 23:48
Sus ↑
Dezamagirea ta vis-a-vis de barbati poate fi inteleasa. Tocmai ai divortat, iar emotiile negative , de cele mai multe ori, vin in avalansa in aceasta situatie. Totusi, ar fi gresit sa-i punem pe toti barbatii in aceeasi oala. Iti vei da seama de acest lucru dupa ce suferinta provocata de recentul divort se va stinge. Un lucru insa e cazul sa stim, barbatii fac sex, iar femeile fac dragoste. Diferenta dintre primul si al doilea lucru e ca dragostea implica sentimente, iar sexul doar miscare.
elli   -  
01 Martie 2011, 11:05
Sus ↑
E foarte frumos ce ai scris,Ileana, mai ales ca l-ai amintit pe minunatul osho, doar ca doresc, cu respect, sa corectez- osho este filosof indian, nu chinez-. Toate cele bune.
ananda   -  
13 Septembrie 2011, 12:48
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău