VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
GUVERNUL: PORTRET DE „FAMILIE”
Decembrie 2006, Nr. 32

GUVERNUL: PORTRET DE „FAMILIE”

Comentează   |   Cuprins

Orice popor vrea să-şi cunoască puterea care îl conduce. Aşa că venim noi în ajutor pentru a lămuri puţin situaţia, cu o radiografie a actualului Guvern: cine sunt demnitarii din fruntea ţării, de unde vin, cum au ajuns în fotoliile confortabile şi care le sunt perspectivele – aşa se cuvine la sfârşit de an. Ştiind că, până nu demult, toţi conducătorii falnicului popor sovietic moldovenesc îşi trăgeau originile din nordul republicii, ne-am interesat dacă mai este la modă această „tradiţie”. NU! raspundem noi categoric. Acuma, „centriştii” sunt la mare căutare (şase plus trei “chişinăuieni”). Patru miniştri sunt născuţi în nordul republicii, doi sunt de baştină din sudul ţării (inclusiv premierul), iar trei dintre membrii Executivului au văzut lumina zilei în afara graniţelor actuale ale Republicii Moldova, noi, categorisindu-i convenţional drept „străini”.

„NORDIŞTII”


> Valeriu Pleşca

De unde vine. Dumitreni (Floreşti).
A activat în structurile procuraturii şi în business, până când a fost „descoperit” de ex-preşedintele Petru Lucinschi. Acestuia îi datorează cele două mandate de deputat. „Prietenia” cu actualii colegi o leagă într-un mod destul de straniu – noua putere începe să-i controleze riguros afacerile şi el cere azil politic în Belgia (ulterior, Valeriu Pleşca a negat acest lucru). După acest incident, se stabileşte o „armonie” absolută între Valeriu Pleşca şi putere, „armonie” care, în 2004, culminează cu numirea în funcţia de ministru.

De ce este apreciat. Se presupune că la baza pactului de pace au stat trei scopuri: înlăturarea bănuielilor precum că un deputat din opoziţie a fost impus să ceară azil politic în Occident; distrugerea blocului lui Dumitru Braghiş şi mimarea colaborării (în Parlamentul precedent) dintre putere şi opoziţie; numirea în funcţie a unui ministru necomunist, care urma să-şi asume toate responsabilităţile pe care le implică colaborarea Republicii Moldova cu NATO.

> Anatolie Gorodenco

De unde vine. Viişoara (Glodeni).
Are un bogat trecut „comunist şi comsomolist”, ceea ce, se pare, a jucat un rol decisiv în cariera sa, inclusiv la numirea în funcţia de ministru. În perioada 1990-1991, a deţinut funcţii de conducere în Comitetul raional al PCM, Glodeni. Revenirea sa în funcţii publice se produce în 2003, când este ales preşedinte al raionului Glodeni.
De ce este apreciat. Pentru activitatea sa fecundă pentru partidul de guvernământ în campania electorală. Vechile cunoştinţe îi aduc funcţia de ministru în 2005.  

> Vladimir Molojen

De unde vine. Bălţi.
Ministrul Dezvoltării Informaţionale este cunoscut neoficial ca unul din generalii din trioul – Vladimir Voronin, Vadim Mişin şi Vladimir Molojen.

De ce este apreciat. Vladimir Molojen deţine funcţia de ministru graţie prieteniei sale cu preşedintele Vladimir Voronin, alături de care a activat toată viaţa în aceleaşi domenii – de partid şi poliţienesc. Nu este un om apropiat lui Vasile Tarlev. Din contra, se bănuieşte că premierul îl tratează cu o anumită doză de teamă, dată fiind influenţa pe care i-o oferă acestuia prietenia cu şeful statului şi cu unii deputaţi din fracţiunea majoritară.  

> Ion Ababii

De unde vine. Ochiul Alb (Drochia).
Decanul de vârstă al miniştrilor moldoveni este o personalitate cu o autoritate incontestabilă în domeniul pe care îl gestionează la ora actuală. Anterior, a deţinut postul de rector al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

De ce este apreciat. Numirea sa în funcţie a vizat mai multe ţinte: „înnobilarea” Guvernului prin atragerea în componenţa lui a unor personalităţi marcante; coalizarea specialiştilor din domeniu în jurul acestei personalităţi, în sarcina căreia se puneau la acel moment mai multe reforme importante în domeniu. Este un bun specialist, respectat şi apreciat deopotrivă de conducerea ţării, dar şi de opoziţie.

“SUDIŞTII”

> Vvasile Tarlev

De unde vine. Başcalia (Basarabeasca).
Vasile Tarlev era un potenţial candidat la funcţia de premier încă înainte de   2001. Cel puţin, de fiecare dată când în Moldova intervenea criză guvernamentală, una dintre posibilele candidaturi la funcţia de premier era cea a lui Vasile Tarlev.

De ce este apreciat. S-a mizat pe el pentru că este „un premier comod” – nu are mari ambiţii politice; se face luntre şi punte pentru a executa sarcinile ce îi revin. Este atât de „comod”, încât a reuşit să-şi păstreze fotoliul de prim-ministru mai mult ca oricine (peste „un cincinal”) şi nu este exclus că va mai reuşi acest lucru încă mult timp înainte.    

> Constantin Mihăilescu

De unde vine. Cârpeşti (Cantemir).
Se presupune că a fost remarcat de comunişti la prima lor venire în Parlament, în 1998. Pe atunci, viitorul ministru deţinea funcţia de consultant principal al Comisiei pentru cultură, ştiinţă, învăţământ şi mijloace de informare în masă a Parlamentului. Acea scurtă familiarizare cu viitoarea putere ce a durat un singur an a fost suficientă pentru ca în 2004 guvernanţii să-şi amintească de el şi să-i ofere funcţia de ministru.

De ce este apreciat. Se presupune că nu are un protector concret în persoana vreunuia dintre demnitarii de prim rang, dar, în virtutea funcţiei deţinute, „se ţine mai aproape” de premierul Vasile Tarlev.

„CENTRIŞTII”

> Vladimir Antosii

De unde vine. Gura Bâcului (Anenii Noi).
Nimeni nu ştie pentru ce merite a fost promovat în funcţia de ministru. Se presupune că la bază au stat bunele relaţii pe care le are cu unele persoane din conducerea republicii. Cea mai mare parte a carierei sale (din 1987 până în 2005) a fost director al fabricii de conserve din Floreşti.

De ce este apreciat. În funcţia de ministru nu s-a remarcat prin nimic deosebit (cel puţin, publicul nu a aflat despre oarecare succese). Viitorul său  este incert şi depinde de acei care l-au promovat în funcţie pentru merite numai de ei ştiute.         

> Igor Dodon

De unde vine. Sadova (Străşeni).
Este cel mai tânăr membru al Guvernului (născut în 1975). Cariera de succes o datorează în mare parte capacităţilor sale profesionale. Ajunge ministru graţie unui fericit concurs de împrejurări, din raţiuni deopotrivă de ordin politic şi economic. Predecesorul său, Valeriu Lazăr, a fost demis pentru „ineficienţă”.

De ce este apreciat. Igor Dodon a fost „împrumutat” premierului Vasile Tarlev pentru a-i întări echipa cu persoane „apropiate şi de încredere” (inclusiv în perspectiva eventualei veniri a premierului în funcţia de  preşedinte de ţară după 2009). Astfel, cariera acestui înalt funcţionar depinde de „ soarta politică” a lui Vasile Tarlev.   

> Vitalie Vrabie

De unde vine. Costuleni (Ungheni).
Este unul dintre cei mai puţin cunoscuţi membri ai Cabinetului Tarlev. Cariera politică şi-o începe în 1995, când devine consilier municipal în oraşul Ungheni, şi o continuă în 1999, când este ales primar.
De ce este apreciat. Noua putere, criticată de cea veche pentru reformele în administraţia publică şi în domeniul administrativ-teritorial, avea nevoie de „avocaţi” care ar fi ajutat-o să-şi refacă imaginea. Vitalie Vrabie a ştiut să facă acest lucru şi a fost promovat în funcţia de ministru, iar apoi în postul de vicepremier. Analiştii politici consideră că acesta este „everestul” carierei sale.

> Gheorghe Papuc

De unde vine. Frăsineşti (Ungheni).
Este unul dintre cei mai controversaţi miniştri din Guvern, dar de fiecare dată, reuşeşte să-şi păstreze fotoliul.
De ce este apreciat. Se spune că are o sustinere dublă – preşedintele Vladimir Voronin şi ex-preşedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc. Preşedintele ţării îl agreează din două motive: vine din mediul poliţienesc (unde a activat toată viaţa şi şeful statului); lucrează bine în campaniile electorale.

Eugenia Ostapciuc îl apreciază pentru zelul de care a dat dovadă în anchetarea cazului fiului său. Ministrul de Interne va rămâne în funcţie atât timp cât puterea va avea nevoie de el. Şi se pare că, cel puţin în viitorul apropiat, el va fi necesar.

> Vitalie Pârlog

De unde vine. Nisporeni.
Îşi începe activitatea în funcţii publice în aparatul ex-preşedintelui Petru Lucinschi. În vizorul puterii actuale intră datorită activităţii în calitate de reprezentant al Guvernului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (2001-2006).

De ce este apreciat. A fost numit ministru din aceleaşi motive ca şi Igor Dodon – pentru a aduce un „aflux de sânge tânăr” în echipa premierului Vasile Tarlev.    

> Casile Şova

De unde vine. Crasnoarmeiscoe (Hânceşti).
Se zice că Vasile Şova a fost „descoperit” în 2002 de ex-preşedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, pe când exercita funcţia de ambasador al Republicii Moldova în China (a deţinut acest post între anii 1998-2002).

De ce este apreciat. Candidatura lui Vasile Şova este agreată şi de deputaţii comunişti care se ”perpetuează” în forul suprem al ţării încă din primul Parlament din care a făcut parte şi actualul ministru (1990-1994). Se mai zice că Vasile Şova îşi coordonează activitatea mai mult cu consilierii preşedintelui Vladimir Voronin decât cu premierul Vasile Tarlev. După toate probabilităţile, va dăinui în funcţie mult timp, deoarece înlocuirea lui cu alt ministru ar însemna că guvernarea recunoaşte indirect eşecurile sale în soluţionarea crizei transnistrene.    

„CHIŞINĂUIENII”

> Artur Cozma

De unde vine. Chişinău.
Ca şi actualul ministru al Educaţiei şi Tineretului, este un om care vine din mediul diplomatic. S-a apropiat puţin de ex-preşedintele Petru Lucinschi – din 1999 până în 2000, a activat în funcţia de consultant al acestuia în probleme speciale şi de protocol. Comuniştii l-au remarcat pe când era ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Israel (2001 – 2005).

De ce este apreciat. La fel ca şi Victor Ţvircun, în 2005 este nevoit să accepte funcţia de ministru într-un domeniu care era o „terra incognita” pentru el, deoarece… nu avea o alternativă acceptabilă. Este unul dintre cei mai tineri membri ai Guvernului, a cărui carieră depinde în mod direct de cea a premierului.   

> Victor Ţvircun

De unde vine. Chişinău.
Este un diplomat de carieră şi, înainte de a fi desemnat ministru, a ocupat doar posturi diplomatice. Gurile rele spun că nu a prea fost încântat atunci când, după ce a deţinut funcţia de ambasador în Turcia, i s-a propus să fie ministru într-un domeniu în care nu mai activase.
De ce este apreciat. Analiştii politici cred că, după mai multe experimente (eşuate) cu diferiţi miniştri ai Educaţiei, puterea de guvernământ a decis să încredinţeze branşa unui diplomat, care ar putea aplana tensiunile din societate la mai multe capitole de maximă sensibilitate. Este omul care le convine într-o măsură mai mare sau mai mică, tuturor celor care au putere de decizie la nivel de ţară. Deocamdată…   

> Andrei Stratan

De unde vine. Chişinău.
Îşi începe activitatea profesională în 1991 la Departamentul general de control vamal al Consiliului de Miniştri al URSS. În 1992, se încadrează în structurile Departamentului vamal al Republicii Moldova, unde, până în 2002, urcă toată scările ierarhice – de la funcţiile cele mai mici până la postul de director general. Este cunoscut ca un om promovat de echipa ex-preşedintelui Petru Lucinschi.

De ce este apreciat. Noua putere descoperă cea de-a doua vocaţie a lui Andrei Stratan – diplomaţia. La un moment dat, era creditat de analiştii politici drept candidatul cu cele mai mari şanse de a fi succesorul lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte. Acum se află într-un relativ con de umbră, din care ar putea ieşi în orice clipă.

„STRĂINII”

> Zinaida Greceanâi

De unde vine. Regiunea Tomsk (Federaţia Rusă).
A fost remarcată de actuala guvernare imediat după venirea la putere, în 2001. Atunci, în calitatea sa de viceministru al Finanţelor, a demonstrat că este un profesionist desăvârşit, iar noua putere avea nevoie de asemenea oameni.

De ce este apreciată. Cunoaşte „bucătăria bugetară” la perfecţie. A activat în acest domeniu atât în teritoriu (până în 1994, la Briceni), cât la nivel central. Este una dintre „piesele grele” ale actualei guvernări şi una dintre persoanele care se bucură de încrederea preşedintelui Vladimir Voronin. Analiştii politici cred că Zinaida Greceanâi încă nu şi-a atins piscul cel mai înalt în cariera sa.  

> Miron Gagauz

De unde vine. Tabaki (Ucraina).
Toată viaţa a activat în domeniul căilor ferate. Ca specialist, a parcurs o cale lungă, urmând ierarhia funcţiilor „de la A la Z”.
De ce este apreciat. Câştigă încrederea şi simpatia guvernării în special după 2004, când, în funcţia de director general al Căilor Ferate ale Moldovei, are de făcut faţă unei situaţii destul de delicate – conflictul permanent cu autorităţile trasnistrene, care are la bază aşa-numita blocadă economică a regiunii şi înstrăinarea ilegală a proprietăţilor CFM din stânga Nistrului.

Se bucură de sprijinul şi aprecierea personală a lui Vladimir Voronin.

> Mihai Pop

De unde vine. Apşa de Mijloc (Ucraina).
Este remarcat încă de cel de-al doilea Guvern ADR, care, în martie 1999, îi încredinţează funcţia de şef al Inspectoratului fiscal principal de stat. Se dovedeşte a fi un specialist de clasă, de aceea este păstrat în funcţie şi de Cabinetul Braghiş. La rândul său, cabinetul Tarlev îl promovează, în mai 2005, în funcţia de viceministru al Finanţelor, iar ulterior, în cea de ministru.

De ce este apreciat.  Este omul căruia guvernarea i-a încredinţat destinul său. De modul în care el „adună şi împarte” bugetul depinde soluţionarea problemelor din societate şi imaginea puterii. Un eşec al lui Mihai Pop, în mare parte, ar putea fi egal cu un eşec al întregii guvernări.         

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău