VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Eduard Musteaţă vs Alexandru Ioan Cuza
 Descarcă
Decembrie 2011, Nr. 92

Eduard Musteaţă vs Alexandru Ioan Cuza

Comentează   |   Cuprins

Eduard Musteaţă
Manager „Oriflame Moldova”


>> Recunosc, nu ştiu prea multe despre Cuza. Că a realizat Unirea Principatelor Româneşti, firesc, ştiu. Cred că a făcut bine ce a făcut, iar de aş fi fost eu în aceleaşi circumstanţe, aş fi procedat la fel. Din punct de vedere logic şi filozofic.

>> El a reuşit să unească ţara. Din păcate, noi nu avem acum persoana care ar putea uni ţara. Măcar ambele maluri ale Nistrului.

>> Cuza Vodă merită mai mult decât o stradă în Chişinău – pentru cei care vor să o numească din nou Belski. Merită chiar una mai în centrul capitalei. Mai importantă.

>> Nu am avut şansa unor fapte măreţe de importanţă statală ca şi Cuza, dar, prin munca mea de zi cu zi, le ajut foarte mult pe femeile noastre să se descopere şi să se aprecieze, să se simtă mai sigure şi să nu-şi dorească să plece din ţara asta.

>> Lucrurile care se întâmplă la noi în ultimii 20 de ani se dezvoltă foarte lent, fără a avea o direcţie bine definită – nu vedem punctul final spre care trebuie să mergem. Dacă aş şti ce e de făcut ca să fie bine, aş face.

>> Nu cred că o zi sau un act anume ar putea schimba prea multe. Lumea nu vrea să înţeleagă că este nevoie de trei-cinci ani ca să pregăteşti un lucru. În Transnistria, timp de 20 de ani, ar fi trebuit crescut un băieţel care acum ar fi devenit deputat al poporului, şi el ar fi ieşit cu iniţiativa de reîntregire a ţării.

>> Personalitatea omului decide foarte mult realizarea unui act istoric. Care să se jertfească spre binele ţării. Or, nimeni dintre personalităţile politice actuale nu vrea să se jertfească. Măcar ca de Gaulle sau Saakaşvili…

>> Sunt un om autoritar. Soţia zice că prin toate, deşi mie mi se pare totul ok (zâmbeşte). Autoritatea se manifestă atunci când cineva promite, şi nu face. Vin şi intervenţiile.

>> Cea mai importantă decizie luată în viaţă… a fost, poate, de a mă naşte. Mi-a aparţinut în momentul în care am fost unul dintre acei sute de mii de alţi doritori care şi-au spus: „Anume eu voi fi”. Orice decizie poate fi determinantă. Se spune că omul ia câte 17 decizii importante pe zi…

>> Nu mă simt domnitor peste femeile de la „Oriflame”. Este o mare iluzie dacă un bărbat crede că poate domni sau domina o femeie sau un colectiv, cu atât mai puţin. Încerc să găsesc un compromis între autoritarismul meu şi puterea lor reală (zâmbeşte).

>> În Moldova va fi bine atunci când oamenii îşi vor dori asta. Când se vor gândi şi la binele celor din jur, şi nu doar la binele lor personal. Când vor trăi şi îi vor lăsa şi pe alţii s-o facă, după cum învaţă Biblia. La noi e valabilă doar prima parte, fără a se gândi că fură de la cineva ultimii bani avuţi la suflet.

Alexandru Ioan Cuza
(20 martie 1820 - 15 mai 1873)
Alexandru Ioan I a fost ultimul domnitor al Moldovei şi primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România. A participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 – şi al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel unirea celor două ţări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterile garante şi înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti. Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor.

Idee: Sergiu Gavriliţă.
Text:
Marcel Toma. Foto: www.fotoroom.md
Vestimentaţie: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.
Machiaj artistic
: Tatiana Socolova

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău