VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Dumitru Crudu. 46 offorisme
Mai 2014, Nr. 120

Dumitru Crudu. 46 offorisme

Comentează   |   Cuprins

46 de ani, poet, dramaturg

1. Cordar, un bun întinzător de... capcane pentru corturari, dar  foarte utile pentru cărturari, căci cine nu sare coarda nu-şi cunoaşte limitele.
2. Străzile pavate cunosc... gândurile Eugeniei Vasilache, cunosc că Eugenia a pierdut un concurs la dans sportiv, păstrează gândurile ei printre pietre şi o să le transmită peste decenii lui Andrei Nistor, care va merge obosit, dar şi fericit prin Chişinău, după ce a fost la Berlin.
3. Superior e... tot ce e inferior, încât tot ce e superior pare depăşit de mult.
4. Manieră, substantiv feminin şi... stare general umană, când vrei să te depăşeşti pe tine însuţi, dacă nu te depăşesc cei care trec pe stradă într-o manieră bizară. Te depăşesc ca să-ţi demonstreze că eşti un biet manierist... în literatură.
5. Manierat, un adjectiv sigur..., dar şi nesigur totodată, că toţi manieraţii nu au personalitate, au în loc de şapcă şăpcuţă, în loc de blugi, blugeţei, în loc de ghete, ghetuţe, şi în loc de maniere, nişte mânuţe fine, că ai zice că au coborât dintr-o maşinuţă.
6. Şapte etaje şi un departe... de orice manierat. La etajul şapte nu trăiesc manieraţi, şi nici la opt sau la şase, manieraţii încetează să mai fie manieraţi cam de la etajul cinci în sus. Manieraţii ştiu că depărtarea e ucigătoare. Manieraţii pot fi manieraţi doar foarte aproape, doar în apropiere.


7. Florile obţin liniştea doar... când îşi scutură petalele.
8. Temperamentul unor culori... este dat de cel care o contemplă.
9. Ora patru dimineaţa... este ora când manieraţii se trezesc pentru două-trei minute, se uită în oglindă, îşi fac unghiile şi iar se culcă.
10. Zile pierdute au urmat după... alte zile pierdute. Poţi să pierzi nu mai ceea ce nu ai avut niciodată. Niciodată nu poţi pierde ceea ce ai.
11. Tbilisi, oraşul care a contat... cel mai mult pentru un om ca mine, care pierduse ceea ce nu avea şi câştigase ceea ce a avut dintotdeauna. E un oraş pe care-l visez o dată la două luni. De când am plecat din Tbilisi. De fapt, oare am plecat, dacă îl visez o dată la două luni? E un  oraş în care dacă ai intrat vreodată, nu mai poţi pleca din el. Vreau să plec, şi nu pot.
12. „Falsul Dimtrie”, mai ieri... tânăr, acum cu fire cărunte în mustaţă. Dacă nu aş fi fost fals, cum aş fi putut tinde să devin adevărat?
13. „Şase cânturi pentru cei care vor să închirieze apartamente” şi... visuri, şi speranţe, şi dragoste, şi un tren numai al tău, lung, lung, cu care să călătoreşti numai tu prin lume. Şase cânturi pentru cei care au încercat să descopere că poţi să te îmbeţi şi fără să bei alcool.
14. „Salvaţi bastonul”, îmi amintesc... de Dana, care mi-a trimis o ilustrată, din Boston, înainte de atentate, şi îmi spunea că mi-a citit cartea şi că ea nu are ce să salveze. Peste o zi sau două, au avut loc atentatele şi Dana nu mi-a mai scris de atunci niciodată. De câte ori iau cartea în mână, mă gândesc la Dana.
15. Flutura are un orizont... de insulă. E un sat în care, când ajungi, ajungi pe o insulă. Insula Flutura.
16. Peste faţa mea au trecut... îngândurările mele. E timpul să ne asumăm aşa cum suntem. Cel mai tare preţuiesc renunţarea. Şi puterea de a-ţi înfrânge, înăbuşi pornirile. Eu nu vreau să fiu liber, eu vreau să fiu un om care poate renunţa la libertate. Adevăratul om e cel care poate renunţa. Adevărata libertate e renunţarea la libertate.
17. Gulerele albe, un bun venit... în lumea moldovenească. Toţi oamenii pe care i-am preţuit în tinereţe purtau gulere albe.  Şi aveau ceva de spus. Pentru că aveau biciclete.


18. Cafea, cacao, îmboldim dimineţile cu... aroma electrizantă a încercării de-a fi fermecători. Nu poţi fi fermecător fără ca cineva să-ţi observe farmecul. Nu există farmec în singurătate. Farmecul e în raport cu cineva, mai ales, când ţine în mână o cafea.
19. Chimie, trup cu suflet care durează... cât durează dragostea.
20. „20”, planurile acestei cifre au fost... legate de trecut. La 20 de ani toţi oamenii îşi aminteau de trecut. La 20 de ani toţi oamenii devin prizonierii trecutului lor.
21. „21”, un gest al vârstei... rebele. La 21 de ani cu siguranţă că eşti departe de prieteni. Eşti foarte departe de cei pe care-i preţuieşti. La 21 de ani ai mai mulţi prieteni decât are locuitori oraşul Ungheni. Dar toţi sunt departe.
22. „A zăvorî”, un defileu al cheii şi al... încercării de-a fi om.
23. Primăvara, se curăţă greul de pe umeri şi... oamenii încep să mănânce foarte multă ridiche din poveşti.
24. Mătură, substantiv feminin şi... ideal masculin.
25. Umbra ei aduce soarele şi... soarele îi aduce umbra ei pe pământ.
26. Clovnul aproape jignit... e un consilier roşu.
27. Circul şi-a strâns cortul şi... a rămas în urma lui doar mizerie. După ce frumosul trece, rămâne foarte multă mizerie. Soluţia e ca ceea ce e frumos să nu treacă niciodată.
28. Stâlpii, susţinătorii părinţilor... sunt nepoţii lor.
29. Unii părinţi îşi suflecă aşteptările pe bârne şi... aşteaptă ca odraslele lor să le facă nepoţi.
30. Confuz e meleagul care... e doar meleag, şi nu Patrie.
31. Mătase, o legătură de fire care... te face să vrei să călătoreşti la Viena.
32. Pânza găurită nu e un motiv pentru... a o găuri şi mai departe.
33. Femeia-dirijor simte... când bărbatul pianist cântă fals. De vină poate fi şi pianul. Ar trebui schimbat urgent pianul.
34. Muzica paharului de cristal mat... e falsă.
35. Serpentinele unor stări sunt... aducătoare de surprize. Nu există stare fără serpentină. Dacă e o stare adevărată.
36. Parantezele rotunde au făcut multe relaţii... în societate.  Preferabile totuşi sunt mingile rotunde.  Măcar ştii că, dându-le un picior, scapi de ele pentru o vreme. Nu ca parantezele rotunde. De ele nu scapi niciodată.
37. Iar cele drepte întotdeauna au... tentaţia de-a deveni rotunde.
38. Femeia care ştie că... bărbatul e îndrăgostit de ea e ca marea care nu îngheaţă niciodată.
39. Îmi place să-i reamintesc femeii de lângă mine... că mă simt bine alături de ea, vorba unui mare scriitor.
40. Destinul trăit în linişte este unul... trăit în linişte.
41. De obicei, arbitrii acestor destine... sunt femeile.
42. Am preluat doar o singură dată... ideea că femeile sunt artizanii destinului şi m-am simţit tare bine.
43. Dumnezeu, dimensiune... pe care tind s-o cunosc.
44. Când voi fi bătrân, mă voi revolta pe... faptul că la tinereţe nu ştiam ce fain e să fii bătrân.
45. Astăzi, rămân în picioare şi... cred că cea mai mare fericire a omului e să fie bătrân.
46. Nu am reuşit să schimb... redacţia în care am lucrat, fiindcă toată lumea care lucra acolo voia s-o schimbe pe o... maşină.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău