VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
De la lume adunate
Aprilie 2010, Nr. 72

De la lume adunate

Comentează   |   Cuprins

Frumoşi, vestiţi, recunoscuţi în stradă, politicieni, artişti, conducători de ţară şi de scenă, oameni publici prezenţi în buletine de ştiri şi în pagini de ziare. Li se întâmplă şi lor, la fel ca tuturor muritorilor de rând,  să nimerească şi în situaţii mai haioase, anecdotice, bancuri reale, pe care le-am tot adunat de prin lume şi vi le prezentăm acum, înveşmântate în „haina grafică” a caricaturistului Alex Dimitrov. Lumea ne-a asigurat că sunt veridice, noi, însă, nu băgăm mâna în foc. O fost? N-o fost? Cine ştie? Important e că s-a ajuns să se facă bancuri pe seama acestor cazuri…

Mai mult, cei care au fost şi ei martori la situaţii hazlii cu oamenii cunoscuţi de la noi, implicaţi într-un fel sau altul, sunt rugaţi să le „raporteze” la adresa electronică tomamar05@gmail.com pentru ca numărul celor care vor zâmbi în urma lecturării lor să fie cât mai mare.

Snegur şi strada prostituatelor belgiene
În primii ani de independenţă, preşedintele Mircea Snegur şi guvernatorul BNM, Leonid Talmaci, se aflau într-o vizită de lucru la Bruxelles. Fiecare cu programul său... S-au înţeles să se întâlnească spre seară la o anumită stradă, una „specializată”, doldora de case de toleranţă, iar ei, fireşte, nu aveau de unde şti asta. Ca preşedintele să nu aştepte, primul la destinaţie a venit Talmaci, îmbrăcat „trendy”, într-un trenci de piele şi pălărie. Ajuns acolo, se plimba încolo-ncoace. „Deplasările” şi vestimentaţia lui au trezit suspiciuni şi au atras atenţia forţelor de ordine, rămase în suspans preţ de câteva momente, după ce acesta s-a legitimat. Şi mai mare le-a fost uimirea când au aflat că acesta îl aşteaptă preşedintele ţării sale (şi a noastre), pe o stradă atât de „specială”… În scurt timp, a venit şi el la locul întâlnirii, s-a legitimat, după care a plecat împreună cu Talmaci. Ce-o fi fost în capul bieţilor poliţişti belgieni?

Moţpan în leasing
Dumitru Moţpan, în anii lui de preşedinţie a Parlamentului, în timp ce punea la vot Legea cu privire la leasing, se adresă deputaţilor: „Sunt întrebări?”, la care, regretata Lidia Istrati îi zice: „Băi, Mitică, ce-i întrebi pe ăştia de leasing? Uite ce-s de proşti…” Speakerul îşi dă seama că deputaţii săi n-au habar ce e asta şi le explică: „Nu ştiţi ce înseamnă? E un cuvânt englezesc care se scrie într-un fel, dar se citeşte altfel!” Nu ştim cum au înţeles deputaţii agrarieni explicaţia, dar Legea cu privire la leasing a fost votată mult mai târziu…

Economiile lui Diacov şi nemţoaica de la Baden-Baden
O delegaţie parlamentară de la noi se deplasa la Strasbourg. Cu avionul până la Frankfurt şi de acolo cu trenul până la punctul destinaţiei. Dumitru Diacov, pe atunci preşedinte al Comisiei parlamentare pentru relaţii externe, condus de eterna grijă de a economisi fonduri la bugetul ţării, a comandat bilete fără locuri indicate, acestea fiind semnificativ mai ieftine. Toate bune şi frumoase până la Baden-Baden, unde trenul fusese asaltat de pasageri. O nemţoaică ma-a-a-a-re, cu un rucsac în spate, îl îndemnă pe Petru Lucinschi, preşedinte de Parlament, şef de delegaţie parlamentară, să elibereze locul. Piotr Chirilovici îi zice lui Diacov să rezolve problema cum îl duce capul, da el nu se ridică. Diacov – după ajutorul translatoarei…Toată delegaţia s-a ferit cuminte de pe scaune şi s-a dat la o parte, în centrul scenei rămânând doar Petru Lucinschi, imensa nemţoaică şi micuţa interpretă care, timp de cinci minute, tot gesticula cu mâinile în sus, după care, pasagera a dat din mână şi a plecat. Toţi – curioşi ce argument a folosit interpreta: „Stimată doamnă, acest om este un pic dus… Dacă nu mă credeţi, întrebaţi-l şi o să vă zică că e preşedintele Parlamentului!”

După Vladâca
Anii ’90. Petru Lucinschi – preşedintele Parlamentului. Sergiu Vlădică – în primele zile de aflare în funcţie la serviciul de presă al Legislativului. Lucinschi sună un consilier şi-i zice: „Ia-l pe Vladâca şi veniţi la mine!” Consilierul pleacă la Mitropolie şi-i transmite mesajul speaker-ului lui ÎPS Vladimir, care a lăsat serviciul divin, plecând în grabă spre Parlament. Cum treaba s-a întins, Lucinschi îşi sună consilierul şi-l întreabă de ce se reţin atâta, acesta îi răspunde că-s pe drum. În biroul şefului – nedumerire… Ajung, într-un final, la Parlament – Petru Lucinschi a rămas tablou de oaspetele neaşteptat dar, om înţelept, a iniţiat o discuţie fără ca ÎPS Vladimir să-şi dea seama de confuzie. Ce i-o fi zis speakerul de atunci consilierului său după plecarea Mitropolitului?

Ghimpu şi manechinul
Anii ’90, o delegaţie parlamentară moldovenească la Roma printre care şi actualul „dublu” preşedinte, Mihai Ghimpu. Arşiţă toridă. Drumul până la destinaţie – necunoscut. Soluţia – Mihai Ghimpu, furnizor de soluţii în orice situaţie. Când s-au dezmeticit ceilalţi, l-au văzut pe Ghimpu vorbind cu cineva, amplasat pe banda de mijloc a şoselei. După vreo cinci minute de „dialog”, când s-au uitat mai atent, au constatat că Ghimpu vorbea cu un manechin, îmbrăcat în poliţist…

Prietenul lui Ţopa
Gheorghe Ţopa – „victimă colaterală”. „Vinovatul”, un oarecare Vasile, dintr-un oarecare sat din Moldova, care se tot lăuda peste tot că e prieten la cataramă cu Gheorghe Ţopa şi se văd la un pahar de fiecare dată când merge la Chişinău. Toate frumoase, până când în sat se anunţă că urmează să sosească cu un concert… Gheorghe Ţopa. Emoţii mari pentru Vasile. El decide să se apropie de Ţopa înainte de începerea spectacolului, rugându-l frumos ca, atunci când se va apropia de el, să-i zică: „Noroc, Vasile!” Aldămaşul şi mulţumirile de rigoare erau garantate. Bun, a zis artistul, care a găsit un moment şi i-a zis: “Noroc, Vasile!” După care, Vasile al nostru se întoarce către prieteni, zicându-le vajnic: „Băi, nu mai pot de Ţopa ista!”

Cepraga, haiducii şi munţii Codri
Nadejda Cepraga, în timpul spectacolelor prezentate în spaţiul ex-sovietic, nu uita niciodată să prezinte în limba rusă melodiile pe care le cânta în română. Una dintre aceste prezentări, la piesa „Haiducii”, ar fi sunat în felul următor: „Спасиб, спасиб болшое, болшое спасибо, вот, следущая песня, вот, хотела бы спеть для вас… Песня „Хайдуки”. А, вы знаете, хайдуки это такие мужики, которые грабят от богатых и отдают бедным, как рэкет, вот. Они живут в Кодрах, а Кодры, это такие горы в Молдавии…”

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

mor de ris....si de rusine
x   -  
11 Mai 2010, 16:07
Sus ↑
....pe semne ca plouase tare cindva....a tunat, si (...)! :)
eu   -  
01 Iulie 2010, 21:43
Sus ↑
AMUZANT...HHH...
Y   -  
18 Iulie 2010, 23:22
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău