VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Cum trăiesc vedetele de cîndva
Noiembrie 2008, Nr. 55

Cum trăiesc vedetele de cîndva

Comentează   |   Cuprins

ÎNTRE LUMINĂ ŞI ÎNTUNERIC

În luna aceasta, „VIP magazin” a decis să abordeze o temă mai puţin obişnuită pentru revista noastră. Nu mai şochează pe nimeni faptul că Moldova este o ţară a contrastelor, cu exces de lux şi, în acelaşi timp, de sărăcie. Şi nimeni, din păcate, nu a primit asigurare de la Dumnezeu că nu se  poate transforma peste noapte din prinţ în cerşetor şi viceversa. Prinşi între lumină şi întuneric s-au pomenit şi unele personaje despre care vă povestim în paginile următoare. Oameni importanţi, celebri, ajung şi ei în pragul sărăciei şi sînt uitaţi de toată lumea. Vă prezentăm în proiectul nostru viaţa aşa cum este ea, fără morală şi iz politic. Ne pare rău, doar, că nu am ajuns în toate localităţile Moldovei, acolo unde sărăcia este la ea acasă.  (Rodica Bileţchi)

Boris Buiucli
crainic de radio  


Boris Buiucli, numit şi “vocea de aur” a Radioului Naţional, a ajuns să trăiască la bătrîneţe în condiţii inuman de degradante. Bătrînul, acum în vîrstă de 93 de ani, suferă de scleroză, este orb, nu aude, iar locuinţa sa sărăcăcioasă a fost
mulţi ani invadată de guzgani şi gîndaci. Bătrînul locuieşte singur şi nu-şi poate număra nici cel puţin pensia, pentru a verifica banii. Este condamnat să stea în casă, pentru că nu are un însoţitor ce l-ar putea ajuta. Imaginile bătrînului, care a lucrat 40 de ani la Radio Moldova au zguduit recent o Moldovă întreagă. Vizitat de un oficial moldovean, Boris Buiucli a apărut în faţa camerelor de luat vederi mai degrabă ca o fantomă, decît un om viu, de transparent ce era. În plus, faţa bătrînului era acoperită de răni. Deşi se descurcă greu, acesta a refuzat oferta oficialului de a trece cu traiul într-un azil pentru bătrîni, pentru că îşi doreşte să moară în patul său.

Elena Rotaru
gobelenistă


Elena Rotaru este considerată una dintre cele mai talentate creatoare de gobelenuri din Moldova, a cărei tapiserii sînt apreciate şi peste hotarele ţării noastre. Lucrările ei o situează în fruntea şcolii naţionale de tapiserie, chiar din perioada constituirii acesteia. Elena Rotaru şi-a expus tapiseriile atît în Moldova, cît şi la Moscova. În 1990 a primit titlul de “Maestru Emerit al Artei din RSSM”. Printre lucrările ei se numără “Fata cu cicoare”, “Vara”, “Doina Bardului de la Mirceşti” etc. Atunci cînd a împlinit 65 de ani, Muzeul Naţional de Arte Plastice i-a organizat o expoziţie personală. Acum, la 70 de ani, Elena Rotaru este singură şi se descurcă foarte greu. Din pensia de circa 700 de lei trebuie să se întreţină pe ea, apartamentul, dar şi atelierul în care a creat mulţi ani din viaţa ei. A renunţat să mai comunice cu mulţi dintre cunoscuţii ei, iar puţinii colegi, care mai au norocul să o întîlnească, povestesc că parcă ar fi din altă lume.    

Ghteorghe Grîu
actor


Înger şi demon. Actorul moldovean, care a ajuns în cadru la o vîrstă fragedă, alături de mari vedete din Rusia, este deopotrivă apreciat şi condamnat de actorii şi cineaştii din Moldova. Nimeni nu pune astăzi la îndoială marele talent al lui Gheorghe Grîu, dar lumea din care „se trage” este supărată pe el din cauza viciului său. Întors de la Moscova, după ce a jucat într-un film cu Margareta Terehova, actorul nu s-a mai regăsit în rolurile propuse în Patrie (chiar dacă pe multe le-a acceptat), iar tristeţea şi-a înecat-o în vin, ceea ce i-a şi distrus marea carieră. De circa 10 ani nu-l mai solicită nimeni pentru nici un rol, iar foarte multă lume şi-l mai aduce aminte cum cerea de la fiecare om, care îl saluta, bani. Şase ani în urmă a editat o carte de versuri, iar doi ani în urmă Teatrul „Alexei Mateevici” l-a angajat pe Gheorghe Grîu în calitate de lucrător de scenă, doar din respect pentru ceea ce a făcut în domeniu. Cu puţin timp în urmă actorul, care a jucat pe timpuri la teatrul „Etnofolcoric”, Teatrul „Eugen Ionesco” şi a interpretat roluri în filmele „Ar fi avut o altă soartă”, „Un autobuz în ploaie”, „Deţinutul misterios”, „Adio, viaţă de holtei”, „Codrii”, a decis să se călugărească. Dar pînă şi-a luat rămas bun de la toţi prietenii şi cunoscuţii, actorul a ajuns pe masa de operaţie şi a rămas fără jumătate de stomac. Acum, Gheorghe Grîu, care este foarte bolnav şi mănîncă cu greu, este în îngrijirea unei familii din Chişinău.  

Igor Creţu
traducător, poet


60 de volume din literatura universală, cărţi pentru copii traduse în limba română, sînt doar o părticică din munca renumitului traducător Igor Creţu. Traducerea artistică a multor opere de ale lui Gorkii, Şolohov, Gogol, Puşkin, Esenin, Rustaveli, Saint Exupery, este semnată de Igor Creţu. Tot el a scris mai multe antologii, printre care „Din poeţii lumii” pentru care a primit Premiul de stat al R. Moldova. Numeroasele premii ca „Maestru emerit al artelor”, „Scriitor al poporului din R. Moldova”, „Cavaler al ordinului Republicii” sau medalia „Mihai Eminescu” nu i-au îndulcit deloc bătrîneţea. Ajuns la 86 de ani, Igor Creţu practic nu mai iese deloc din casa în care locuieşte cu soţia. Îi mai ajută cu cumpărăturile două nepoate ale soţiei, unicul sprijin al familiei. Sînt nevoiţi să se descurce doar cu pensia mizeră, care trebuie împărţită şi pe întreţinere şi pe medicamente. Îi vine greu să se mişte şi să reziste, în general, dar este printre puţinii care nu apelează niciodată după ajutor şi nu se plînge nimănui pe soartă.   
Constanţa Tîrţău
actriţă, crainic de televiziune


Primul crainic al televiziunii din Moldova şi renumita actriţă Constanţa Tîrţău a renunţat deja de mulţi ani să mai comunice cu lumea. În vîrstă de 78 de ani, ea s-a retras din circuitul social şi nu mai permite nimănui să-i păşească pragul. Casa din zona parcului „Valea Morilor”, rămasă încă de la părinţi, este într-o stare avariată şi se poate prăbuşi oricînd. Actriţa nu mai are de mulţi ani căldură, din cauza datoriilor. Nici măcar colegii de breaslă nu ştiu cum se descurcă Constanţa Tîrţău, care, de altfel, a şi orbit, dar refuză o operaţie la ochi. „Liga veteranilor scenei” a inclus-o într-un program de beneficiere a prînzurilor gratuite. Cîţiva ani feciorul ei venea şi lua prînzurile, dar în ultimul timp nu o mai ajută nimeni şi actriţa a rămas şi fără acestea.

Talentata şi frumoasa actriţă Constanţa Tîrţău a cucerit inimile moldovenilor cu numeroase prezenţe scenice şi cu emisiunile „Teatrul la microfon” de la Radio Moldova. Tot ea a fost invitată să deschidă emisia televiziunii din Moldova, apoi a bucurat telespectatorii din Moldova şi din spaţiul sovietic cu activitatea în cadrul teatrului televizat „Dialog”.

Ion Gorea
actor de teatru

         
La 22 iunie 1960 a fondat, alături de alţi colegi, Teatrul „Luceafărul”. Ion Gorea a muncit în acest teatru aproape 40 de ani. Mai mulţi ani a ocupat funcţia de director, iar nouă ani - de director adjunct. A jucat cîte 4 spectacole pe an şi a interpretat diferite roluri. De 20 de ani, actorul a renunţat la capitală şi s-a „refugiat” într-o suburbie a Chişinăului. Şi-a ridicat cu propriile mîini o cocioabă din lut şi paie, pe un lot de pe şoseaua Balcani, în care trăieşte singur, cum îi place lui să spună „într-o lume născocită de Dumnezeu”. În fiecare noapte revede scenele din spectacolele în care a jucat o viaţă şi aude aplauzele publicului mulţumit. Pînă şi cocioaba o numeşte „Luceafărul din deal”. Şi-a săpat o fîntînă, a sădit viţă de vie şi pomi, iar banii din pensia pe care o primeşte îi cheltuie doar pentru pîine, pe care o împarte cu iepurii săi. La cei 71 de ani, nu se plînge pe viaţă şi este foarte mulţumit că se poate hrăni cu tot ce-i oferă natura şi Dumnezeu. Mai vine cîteodată la premierele spectacolelor de la „Luceafărul”, dar zice că este dezamăgit. „Teatrul de astăzi  este foarte sărac ca suflet”, spune singurul actor al „Luceafărului din deal”.      

Marica Bălan
Actriţă, interpretă, prezentatoare TV


Renumita actriţă şi interpretă Marica Bălan nu s-a putut bucura nici cel puţin de un loc în unul din azilurile de bătrîni din Chişinău. A jucat mai mulţi ani pe scena teatrului „Romen” din Moscova, apoi la „Teatrul actorului de film” din Chişinău şi la Teatrul „Luceafărul”. În 1966 debutează la „Moldova-film”, în „Gustul pîinii”. Urmează alte opt filme, printre care „Nuntă la palat”, „Podurile”, „Ultimul haiduc” etc. În 1990 fondează Teatrul-studio „Mono”. Cu toate meritele sale, Ministerul Protecţiei Sociale nu a reuşit să o aranjeze la un azil de bătrîni din Chişinău, din lipsă de locuri. La 20 iunie 2001, marea actriţă este adusă de o nepoată de a sa la azilul de bătrîni din satul Cocieri. La 72 de ani, Marica Bălan stă ţintuită la pat şi uitată de toată lumea, în partea stîngă a Nistrului. Administraţia azilului ne-a povestit că actriţa are partea stîngă paralizată, iar mai bine de jumătate de an nu s-a ridicat din pat, în urma unei fracturi la picior. Abia nu demult, ea a început să se plimbe cîte un pic, într-un scaun cu rotile. Nepoata, care a adus-o aici, o vizitează foarte rar, iar colegii de breaslă nu au păşit niciodată pragul azilului din Cocieri.   

Notă:
Ne-am fi dorit să vorbim aici despre toţi oamenii celebri, care au impresionat generaţii întregi cu talentul, perseverenţa şi munca lor şi care au ajuns acum în dificultate. Cei prezentaţi de noi sînt doar un cap de listă, care ar putea continua cu pictorii Olga Orlova; Ion Stepanov; Marcela Benea; Ion Virschi - scriitorii Petru Cărare; Alexandru Gromov – actorii Ecaterina Cazemirov; Maria Sagaidac; Vasile Zubcu-Codreanu; Domnica Darienco – criticul literar Eliza Botezatu – poeta Ecaterina Negară – regizorul Vasile Brescanu – scenografi Teodor Lupaşcu; Aurelia Roman – redactorul Boris Movilă – operatorul Dumitru Motornîi, şi care din păcate, ar fi umplut spaţiul a mai multor reviste „VIP Magazin”. Mulţi dintre ei sînt singuri, bătrîni, bolnavi şi neajutoraţi, dar care merită să fie ajutaţi de către noi toţi.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

as dori sa stiu mai multe date despre Aurelia Roman pe care am avut placerea sa o cunosc in Romania daca se cumoaste adresa ei actuala sau aresa de e maill
silviu muntean   -  
04 Noiembrie 2011, 14:39
Sus ↑
Stimati Oligarhi de pretutindeni,grabiti-va. Mana intinsa a actorului este Mana Lui Hristos care Va cheama la ...BINEFACERE...
Vasile Butnaru   -  
13 Aprilie 2012, 16:04
Sus ↑
PRETUITI LA TIMP COMORILE SI VALORILE ACESTUI MELEAG!!!!!RUSINE CONDUCEII ACESTEI TARI!!!!!!!!
UN OM CU SUFLET   -  
31 August 2012, 01:50
Sus ↑
Regret nespus şi nu pot să înţeleg de ce chiar Ecaterina Negară, poeta fermecătoare care în studenţia noastră îi fermeca pe toţi şi nu ducea lipsă de nimic, a ajuns acum într-o situaţie neplăcută. Îmi vine să plâng.....
Profa de religie   -  
16 Noiembrie 2012, 22:06
Sus ↑
Mi-e trist sa citesc si sa aud asa ceva... Regret pentru Doamna Negara Ecaterina si pentru toata lumea buna ... ca au ajuns in aceasta stare deplorabila... Si acum imi aduc aminte cantecul scris pe versurile Ecaterinei Negara: ... doream sa fiu singur dar de departe - ploaia si toamna veneau!... Impresionant si rar asa talent! Oameni buni, trebuie sa facem ceva! Ce? Sa-i ajutam!!!! Dar cum? :( tare-mi plac poeziile Ecaterinei... E un rar talent prin Moldova! Ea nu scrie rahaturi ca alde Dabija!
Mihai   -  
26 Ianuarie 2013, 21:49
Sus ↑
sunt recunoscatoare pentru orice atitudine umana,este trist ca multi pretind elementul uman in fiinta lor dar predomina calitati ca ignoranta etc.e adevarat ca oamenii mi/au creat acest infern,multumesc vip magazin ca nu ma trece doar la trecut cind presa romaneasca stie sa ma uite si in pagini viiitoare.as trimite catre voi ceva carti ,,,si sa colaboram,,sunt saraca si mult nedreptatita,,ecaterinanega @mail.ru sau negaraecaterina@yahoo,com
ecaterina negara   -  
30 Ianuarie 2013, 16:32
Sus ↑
ecaterina negara am auzit ca a fost si maltratata fizic si psihic,i-au ucis fiica , nu are o sursa de existenta .....ce oameni suntem ? un cititor.
un cititor   -  
11 Februarie 2013, 16:01
Sus ↑
ea a fost si la razboi,ecaterina negara, noi suntem niste nimicuri daca nu dam dovada de respect si dreptate.cu ce sa traiasca ,nimeni nu se intereeaza de ea si colegii ei scriitori sunt falsi..daca n-o ajuta....
ion mihaila   -  
11 Februarie 2013, 16:05
Sus ↑
Buna ziua,
As vrea sa iau legatura cu Dl.Igor Cretu. Ma poate ajuta cineva? Multumesc
Oana   -  
26 Iunie 2015, 22:33
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău