VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Chişinăul alternativ
Octombrie 2008, Nr. 54

Chişinăul alternativ

Comentează   |   Cuprins

Istoria arhitecturală a Chişinăului ar fi putut fi rescrisă altfel, dacă proiectele de acum 30 de ani rămîneau în vigoare. „VIP Magazin” a cercetat, cu ajutorul arhitecţilor, arhivele şi vă prezintă planurile de cîndva pentru cel mai important oraş al Moldovei.  

[ PROIECTE NEFINISATE ]

Institutul viţei de vie şi a vinului

Construcţia nefinalizată a acestuia este amplasată la intrarea în Chişinău (din direcţia Ialoveni). Acesta urma să devină un important complex de administrare a domeniului viticulturii. Complexul a fost proiectat între 1977 şi 1978 de către arhitecţii Vladimir Şalaghinov şi Grigore Bosenco. Construcţia acestuia a fost stopată după 1980, din lipsă de mijloace financiare.

Tehnicumul viţei de vie şi a vinului

Un alt complex gigantic a rămas nefinalizat în Cojuşna. Acesta a fost proiectat în aceeaşi perioadă de către arhitecţii Simion Şoihed, Boris Vaisbein, Mihai Eremciuc. Proiectul nu a putut fi realizat pînă la capăt din lipsă de bani.

Institutul  Academiei de Ştiinţe

Clădirea nefinisată a acestuia este amplasată în raionul Botanica (în spatele magazinului Metro). A fost proiectat între 1977 şi 1980 de către arhitectul Valerian Şumişevschi.
 
Clădirea Ministerului Transportului

Sediul Ministerului Transportului urma să fie edificat între hotelul “Cosmos” şi Gara Feroviară. Construcţia nefinalizată a
acestuia este binecunoscută chişinăuienilor. Proiectată de către Vlad Modîrcă şi Ghenadie Şalaghinov, clădirea a stat 20 de ani nefinisată, din lipsă de bani. Ulterior aceasta a fost transmisă altor structuri şi, într-un final, vîndută unui om de afaceri din Chişinău.

[ PROIECTE NEREALIZATE ]

Complex specializat Comercial-Metodic

În locul „Leogrand Hotel & Convention Center”, acum 30 de ani arhitecţii V. Modîrcă, V. Kaplii, A. Viniţkii, V. Gandabulov au proiectat un Complex specializat Comercial-Metodic. În clădire, care urma să fie construită pe o suprafaţă de 6434,7 m2, urma să fie amplasat un bar, un magazin, o sală de demonstrare a produselor, o sală de degustare, o sală pentru comercializarea suvenirelor, dar şi o sală pentru conferinţe metodice.

Hotel Turistic

În martie 1978, arhitectul Ghenadie Solominov proiectează primul Hotel Turistic, pentru 924 de persoane, din Chişinău, în locul în care astăzi este construit complexul „Jumbo”. Din lipsă de bani, în 1981, arhitecţii Mihai Eremciuc, Boris Vaisbein şi V. Zaharov proiectează o variantă mai modestă şi mai economă a acestui hotel, care urma să aibă o capacitate de 700 de locuri.

Piaţă agricolă acoperită, cu 1200 de locuri comerciale

La sfîrşitul anilor 70 Piaţa Centrală din Chişinău urma să fie remodelată după proiectul arhitecţilor V. Modîrcă, V. Şalaghinov şi T. Telipiz. Proiectul, al cărui cost a fost estimat la 6,2 milioane de ruble, consta din construcţia unei Pieţe acoperite, a cărei suprafaţă comercială urma să fie de 7200 m2 şi 1200 de locuri comerciale. Acesta a rămas nerealizat, în schimb autorităţile actuale au readus în discuţie construcţia unei pieţe moderne.

Microraionul Budeşti

Microraionul Budeşti urma să devină unul dintre cele mai importante microraioane  ale Chişinăului şi trebuia să fie amenajat în perimetrul fostului bulevard Kutuzov, străzilor Paţaiev, Zadnipru şi Serdiuk, pe o suprafaţă de 39,87 hectare. Potrivit proiectului, acesta urma să fie amenajat cu blocuri de locuit de la 2 la 9 etaje, cu un număr total de 5 398 de apartamente, cu centre comerciale, cu combinate de deservire socială, grădiniţe, policlinici, şcoli. Tot aici urma să fie construit un cinematograf, un magazin de cărţi, un magazin universal etc. Costul construcţiei a fost estimat la 87400,0 mii ruble sovietice. Printre arhitecţii proiectului se numără V. Bessonov, M. Eremciuc, R. Ivanţova, B. Vaisbein etc.

Hotel

În 1986 arhitecţii Vladimir Besonov şi Andrei Neamţu proiectează un hotel pe bulevardul Ştefan cel Mare colţ cu str. Toma Ciorbă (actualmente sediul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău). Acesta urma să aibă 9 etaje şi o capacitate de 600 de locuri.
Text: Rodica Bileţchi

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău