VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Cei mai buni şi cel mai bun - Vitalie Cazacu
 Descarcă
Februarie 2011, Nr. 81-82

Cei mai buni şi cel mai bun - Vitalie Cazacu

Comentează   |   Cuprins

director „Deca-press”, „hotnews.md”

>> Comod şi foarte util din toate punctele de vedere.
E despre iPhone4. Asta pot spune din prima oră când am început să-l explorez. Cei ce se tem de inovaţii să nu se sperie – te obişnuieşti foarte repede. Cu binele te obişnuieşti repede, se ştie. Navigatorii de Internet trebuie să fie cei mai fericiţi cu iPhone4, care e foarte comod şi oferă viteză maximă. Comparativ cu mijloacele precedente de comunicare, pentru mine, spun cu certitudine că e ceva deosebit.

>> Am traversat „drumul de la plug la cosmodrom”, vorba lui Andrei Lupan. Adică, drumul de la un telefon fix, care deservea toată redacţia, la iPhone-ul personal. 

>> Se prea poate ca telefonul meu să fi salvat viaţa unui om. Luna trecută, fiind martorul unui accident rutier, am sunat la Salvare şi, astfel, o persoană grav accidentată a fost transportată operativ la spital.

>> Reţelele sociale sunt deja parte componentă a activităţii de zi cu zi şi îmi servesc, în fond,  pentru informare, dar şi pentru expunere. În foarte multe cazuri, noutăţile „fierbinţi” le găsesc mai întâi pe Facebook, apoi în mediile de informare tradiţionale. Pe de altă parte, reţelele de socializare ne ajută să informăm operativ utilizatorii despre articolele postate pe platformele on-line, pe care le administrăm: „HotNews.md” şi „Comunicate.md”.

>> Mă străduiesc să respect decalogul - adică cele zece reguli religioase care au o semnificaţie de bază în creştinism.

>> Proverbul „lauda de sine nu miroase a bine” este întotdeauna actual pentru mine.
Că n-o să încep acuma să mă autocritic, ar fi o prostie din partea mea - nu am nici problema grandomaniei, dar nici cea a falsei modestii.

>> Un model, de om public, inclusiv, este, pentru mine, scriitorul, dramaturgul şi disidentul ceh Václav Havel, cel care a fost ultimul preşedinte al Cehoslovaciei şi primul preşedinte al Republicii Cehe. Îl respect pentru că a reuşit să demonstreze că şi oamenii talentaţi, inteligenţi şi incoruptibili pot face politică, pentru că a pus întotdeauna interesele poporului său de asupra intereselor de grup. Fapt care, din păcate, nu se prea observă în sfera politicului de la noi.

>> La noi se observă o tendinţă, mai recent, de a promova superficialitatea în jurnalism. Nu mai e atât de important cât de calitativ faci, important este să fii primul, să ai rating.

>> Nu mi-am făcut o icoană dintr-un anume jurnalist, pentru că nu sunt nici maximalist, nici marxist . Deşi avem oameni, în presa noastră, care au dat dovadă de adevărat profesionalism şi de la care întotdeauna ai ce învăţa.

>> Astăzi avem, practic, tot spectrul unei mass-media moderne. Totodată, schimbările majore de pe „piaţă” ne impun să învăţăm multe pentru a face faţă provocărilor. Pe la începutul lui 2009 „m-am îmbolnăvit” de jurnalismul on-line şi pentru a promova proiecte reuşite pe Internet, trebuie să învăţ încă foarte multe „şmecherii”.

>> Cel mai emoţionant moment al carierei a fost pentru mine atunci când am făcut un interviu cu regretatul disident politic, Gheorghe Briceag - omul care mi-a declarat în acel interviu că-şi dă foc, dacă autorităţile comuniste din Bălţi reinstalează monumentul lui Lenin în piaţa centrală a oraşului. Îl cunoşteam pe „moş Gheorghe” (aşa îl numeam cu dragoste pe domnul Briceag în redacţia Agenţiei „DECA-press”) şi eram sigur sută la sută că dacă a spus, va face acest lucru. În acel moment m-a apucat groaza şi, în loc să înregistrez interviul mai departe, căutam argumente ca să-l conving să nu facă aşa ceva. Era cel mai hotărât om pe care l-am întâlnit în viaţa mea. A trecut cu demnitate prin temniţele comuniste şi şi-a păstrat această demnitate până la ultima suflare.  

Ştiaţi că… camera iPhone4 este de 5megapixeli şi poate face peste 60 de cadre pe minut, iar primele aparate foto făceau doar 4 cadre?

Coordonatori proiect: Sergiu Gavriliţă, Simion Ciochină.
Concept foto: Zinaida Esepciuc.
Text: Marcel Toma.
Foto: Roman Rybaliov.
Locaţie: club FAMOUS.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Vreau şi io un iPhone4! Cât costă în MD?
Ghiţă   -  
25 Februarie 2011, 17:24
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău