VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Cei mai buni şi cel mai bun - Oxana Iuteş
 Descarcă
Februarie 2011, Nr. 81-82

Cei mai buni şi cel mai bun - Oxana Iuteş

Comentează   |   Cuprins

reporter-prezentator „PRO TV Chişinău”

>> IPhone4 este foarte util mai ales pentru cei care „iubesc” Internetul. Dar şi pentru un jurnalist, deoarece pot fotografia sau filma atunci când nu am un operator alături, având o cameră HD şi un autofocus extraordinar pentru cea mai înaltă calitate de filmare şi fotografiere. Camera de 5 Megapixels contează mai ales când trebuie să inserez imaginile în ştiri la TV, unde perfecţiunea imaginii e cuvântul de ordine. Când am testat pentru prima dată iPhone4, chiar am rămas fascinată de noul ecran, dar şi de viteza cu care se mişcă, datorită procesorului său de ultimă generaţie. Este cel mai rapid telefon pe care l-am testat vreodată… M-am bucurat să găsesc la iPhone4 şi o aplicaţie pentru Facebook, despre care, trebuie să mărturisesc, încep să devin dependentă.

>> Mi s-a întâmplat de multe ori să fiu martor la diverse întâmplări, dar, din păcate, telefonul pe care-l aveam pe-atunci nu-mi permitea să înregistrez mai mult de câteva minute. În plus, calitatea imaginilor era proastă. În schimb, de multe ori telespectatorii PRO TV au fost martorii unor evenimente şi după ce filmau cele întâmplate, le trimiteau redacţiei noastre. Iată un exemplu elocvent de raport dintre tehnologie şi comunicare.

>> Utilizez doar două reţele de socializare: „Twitter” şi „Facebook”. Ambele îmi oferă posibilitatea să mă informez şi să interacţionez cu cei care s-au obişnuit să mă vadă doar pe „sticlă”. Este o experienţă inedită. Mi-am făcut şi mulţi prieteni în lumea virtuală, cu care sistematic ne vedem deja şi în lumea reală. Asta este cel mai important.

>> Omul care nu face rău este bun - logic ar suna definiţia. Cred, totuşi, că în fiecare dintre noi stă un omulean bun şi unul rău. De aceea, niciodată nu i-am categorisit pe oameni astfel. Doar în cazul în care cineva îmi punea beţe-n roate, spuneam că este lipsit de tactică, scrupule şi respect. Deci, îl tratam ca atare sau îl evitam. Aşa că, în viaţa mea, am întâlnit mulţi, foarte mulţi oameni…

>> Fiecare îşi merită adevărul, aşa cum poporul îşi merită conducerea, pământul – soarele şi luna.

>> Pot să spun că „Am cu Ce!” – lăsând modestia la o parte. O las, doar pentru oamenii care mă opresc în stradă să-mi mulţumească pentru că sunt sau să-mi comunice că mă asemăn cu fiicele lor, pentru copilaşii pe care-i întâlnesc în licee şi care îmi strigă din urmă „domnişoara Oxana” ori „PRO TV”, pentru spectatorii din cinematograf care şuşotesc în spatele meu, încercând să ghicească dacă sunt eu sau nu, pentru cumpărătorii care îmi cer autograf în timp ce stau în rând la casa supermarketului. Pentru telespectatorii care îmi trimit scrisori şi care îmi cer ajutorul, deşi ştiu că forţele mele sunt minime pe lângă cele ale autorităţilor, pentru prietenii mei care mă acceptă mai întâi pentru faptul că sunt Oxana Iuteş din satul Goteşti şi nu pentru că apar la tv - pentru ei, dar şi pentru alţii, voi recunoaşte că merită să fac în continuare ceea de ce m-am apucat acum 8 ani.

>> Mereu am de învăţat. Am o meserie în care mereu înveţi, de la reportaje treci la alte genuri de subiecte jurnalistice. În viaţă e la fel. Mi-a rămas să învăţ să fiu soţie şi mamă.

>> Venisem în familia PRO fără măcar să visez să fac televiziune. Eram dedicată în totalitate radioului. Când mi s-a oferit şansa să învăţ şi altceva, n-am ezitat. Recunosc, primii paşi au fost mai mult în brânci, dar într-o perioadă foarte scurtă de timp am găsit puteri să mă ridic. PRO TV mi-a oferit tot ce puteam lua de la viaţă pe plan profesional – am învăţat, am crescut, am călătorit, am muncit. Şi dacă voi lăsa într-o bună zi televiziunea, PRO TV va fi ultima la care voi munci în Moldova.

>> Exemple de jurnalist model pentru mine ar fi mai multe. Apreciez mult ce face în mass-media şi pentru ea, Vasile Botnaru, director „Radio Europa Liberă” în Chişinău. Iertată să-mi fie „modestia”, dar nu pot să nu o menţionez pe Lorena Bogza, care m-a ajutat mult să mă „cizelez” profesional. Ar mai fi încă jurnalişti în Moldova, cu care merită să ne mândrim: colegii mei de la PRO TV, Alina Radu şi întreaga echipă de la „Ziarul de Gardă”, Constantin Tănase, Pavel Păduraru, Sorina Ştefârţă, cei care clădesc „VIP Magazin” etc. Sunt mulţi pentru care aş scoate pălăria, inclusiv şi pentru unii care sunt înscrişi în listele electorale, dar nu le voi pronunţa numele ca să  nu fac agitaţie. Din afară, îi admir pe titanii de la CNN, Richard Quest şi Larry King.  

Ştiaţi că… ecranul iPhone4 poate să redea 16 milioane de culori, iar televizorul alb-negru din anii ‘60 (sec. XX), putea reda doar câteva mii de nuanţe?

Coordonatori proiect: Sergiu Gavriliţă, Simion Ciochină.
Concept foto: Zinaida Esepciuc.
Text: Marcel Toma.
Foto: Roman Rybaliov.
Locaţie: club FAMOUS.
*Mulţumim pentru televizor companiei IMAGO

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău