VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Cei mai buni şi cel mai bun - Anatol Golea
 Descarcă
Februarie 2011, Nr. 81-82

Cei mai buni şi cel mai bun - Anatol Golea

Comentează   |   Cuprins

director general „TV7”, cofondator al agenţiei de ştiri „Infotag”

>> Comunic mult. Am avut un telefon mobil cu care, pe parcursul a cinci ani, am vorbit circa 1000 de ore, conform statisticii din aparat. Şi asta, având două telefoane mobile, mai vorbind şi pe fix. Cineva zicea că nu e atât de mult. Eu zic că e prea mult – o lună şi jumătate de discuţii necontenite. Repet – numai la unul din câteva aparate de telefon.

>> Există situaţii când sunt nostalgic după timpurile când nu era telefonie mobilă. Se referă la cadrul privat. Era un alt ritm al vieţii, te mai puteai „ascunde” undeva, de cineva. Acum – nu.

>> Noul iPhone este o adevărată găselniţă pentru cei care utilizează Internetul 24/24. Netul e la el acasă, altfel spus. Este deosebit de comod în utilizare în acest sens, iar dacă plecaţi undeva şi doriţi să nu pierdeţi contactul cu cei de acasă, dar şi cu lumea întreagă, nu e necesar deloc să luaţi și laptop-ul. E comod, în general, în utilizare, oferind posibilităţi nebănuite ce depăşesc, de departe, domeniul comunicării.

>> Dincolo de soluţiile practice, apare necesitatea ca un telefon mobil să-mi acorde şi posibilitatea de a accesa internetul, de a recepţiona poşta electronică, de a utiliza Skype. Trebuie să recunosc că încă nu am simţit gustul serviciilor din generaţia a 3-ea, dar acum, cu iPhone4, voi merge mai departe şi sunt sigur că nu există limite cât priveşte posibilităţile acestui telefon.

>> Este de neînchipuit ce aş fi făcut cu un iPhone la început de cale. Alături de maşina de dactilografiat sau linotipul din tipografie… Dacă aş fi avut eu o imaginaţie atât de bogată, aş fi scris romane fantastice... Deşi, întotdeauna am avut norocul să fiu printre primii în utilizarea tehnologiilor - în 1987, primele computere din vreo redacţie erau la Agenţia ATEM, sau în 1993, la INFOTAG, am fost printre primii utilizatori de e-mail în Chişinău.

>> Om public... Încerc să nu fiu. Adică, cu cât mai modest şi mai puţin afişat – cu atât mai bine. Uneori, sunt abordat în stradă de oamenii care mă recunosc şi vor sau să se salute, sau să mi se plângă, sau se adresează cu vreo rugăminte. Încerc să fiu înţelegător cu ei, deşi nu întotdeauna este plăcut să explici de ce politicianul X a procedat astfel sau politicianul Y nu este corect în raport cu Z. Unicul profit din „personalitate publică” îl constituie relaţiile cu poliţia rutieră. Dat fiind faptul că sunt mereu grăbit, adeseori încalc regulile circulaţiei rutiere. Agenţii mă mai iartă şi eu sunt conştient de asta... Încerc să fiu mai disciplinat...  

>> Nu ştiu cum deosebesc oamenii pe principiul „bun” sau „nu prea”, dar prima impresie contează mult. Rareori se întâmplă să greşesc. Am avut noroc de oameni buni. Sunt sigur, voi mai avea şi înainte parte de ei. Am avut şi altă experienţă, de cei „răi”, însă nu vreau să-mi amintesc, că nu se merită.  

>> Adevăr absolut nu există, trebuie să poţi să ţii cont şi de adevărul altuia, lucru mai rar întâlnit pe la noi. Mie îmi place expresia lui Voltaire: „Eu nu împărtăşesc opinia Dvs., dar sunt gata să-mi dau viaţa, pentru ca să o puteţi exprima liber”. Este una din convingerile de care încerc să mă conduc în cadrul emisiunii „Открытая студия”, moderatorul căreia sunt la TV7.

>> Mai demult am dedus că „merit ceva”. Prin 1992, probabil, când, împreună cu colegul meu Alexandru Tanas am creat agenţia de presă INFOTAG... Cred că n-am greşit.

>> Deocamdată, reuşesc pe mai multe „fronturi”.
De aproape 10 ani sunt director de televiziune. Pot spune că, deja, cunosc această bucătărie complicată, moderez şi o emisiune. Dar, dacă e să fiu sincer, în jurnalismul de agenţie mă simt mai în apele mele. Poate e din cauza că în acest domeniu am fost printre pionieri în Republica Moldova, am contribuit la stabilirea unor reguli fundamentale în jurnalismul de agenţie. 

>> Am fost printre cei care am pus „temelia” actualei agenţii „Moldpres”, am creat „Infotagul”, am început de la zero la TV7. Şi am realizat multe, am mai mulţi discipoli cu care mă pot mândri. Poate, un moment mai deosebit este activitatea mea în calitate de purtător de cuvânt al Preşedinţiei RM, în 1998-2001. Cel puţin, nu mi-e ruşine pentru ce am realizat atunci. Au trecut 10 ani, dar până în prezent nu prea au fost exemple de o asemenea deschidere şi informare obiectivă (nu propagandă) din partea unei instituţii de stat.   

Ştiaţi că… iPhone4 dispune de cel mai avansat web browser, pe care puteţi citi cele mai recente ştiri on-line, iar la începutul secolului ‘20 ziarele puteu fi citite şi procurate numai în oraşele mari.


Coordonatori proiect: Sergiu Gavriliţă, Simion Ciochină.
Concept foto: Zinaida Esepciuc.
Text: Marcel Toma.
Foto: Roman Rybaliov.
Locaţie: club FAMOUS.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău