VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Ce am învăţat... (iulie-august 2012)
August 2012, Nr. 99

Ce am învăţat... (iulie-august 2012)

Comentează   |   Cuprins

Viorica Nagacevschi
notar, textier

Recent, am revenit în Moldova de la un eveniment unde am întâlnit bucătari-şefi din cele aproximativ 93 de ţări membre ale organizaţiei internaţionale WACS. Ceea ce am învăţat nu e nici pe departe o noutate absolută pentru noi, nu e un know-how şi nici nu am redescoperit America. Este, mai bine zis, o avertizare dată cu sens: „fii atent ce bagi în tine” sau „mâncarea este o otravă, pentru care noi dăm un pumn de bani şi încă mai facem risipă din ei”.

Deşi suntem mereu tentaţi să trăim în paradisul mâncărurilor gustoase, cu gust de măsline, cu prăjeli la orice foc şi cu sosuri preparate din diferite alte fluidităţi ce nu au nici cea mai vagă valoare, a mânca sănătos este nu doar o prioritate astăzi, ci şi un scop de a ne schimba viaţa înspre bine. Demult am renunţat la diete, deoarece ele nu dau niciun efect şi doar din simplul motiv că ele nu-ţi schimbă viziunea asupra modului de viaţă, ci contează doar pe un efect de moment.

Acest „Congres al Bucătarilor” mi-a luminat mintea şi m-a învăţat că nu orice produs este neapărat de calitate, iar denumirea lui nu conţine adevăr. Că o reţetă nouă nu schimbă esenţa unui produs vechi şi că eticheta este pentru a fi citită, nu pentru a da culoare, iar publicitatea produsului are doar un efect bănesc, şi nu unul culinar.

Am asistat la multe master classuri de gastronomie, în care am învăţat să preparăm cele mai simple sosuri, ce pot fi gătite în câteva minute. Cunoscutul bucătar american Rick Moonin ne-a împărtăşit secrete privind pregătirea peştelui. Am învăţat că cei mai buni peşti nu se aleg după formă, culoare, locul de provenienţă sau alţi indici. Cei mai sănătoşi sunt peştii care au fost pescuiţi după o metodă corectă, iar dacă mai pui pe masă, lângă aburitul peşte scos de pe grătar, un sos din ceapă, usturoi, ulei, sare şi piper, la care adaugi un pic de frişcă, toate bătute în blender, poţi să spui că viaţa ta are sens.

Alexandru Maţaev
câştigătorul „Fabricii de staruri”
Cel mai important lucru pe care l-am învăţat este că întotdeauna trebuie să fii tu însuţi. Numai aşa poţi să obţii ceea ce îţi doreşti. Asta înseamnă să rămâi fidel propriilor păreri şi propriului stil, să crezi în forţele tale şi în ţelul propus. Iar atunci când oamenii îţi dau sfaturi, trebuie să alegi din ele ceea ce e important pentru tine. Cred că anume aşa am reuşit să câştig în proiectul „Fabrica de Staruri”, ediţia internaţională.

La capitolul muzică, în cadrul proiectului a trebuit să facem coveruri şi să încercăm să le interpretăm cât mai aproape de varianta originală. În afară de aceasta, cu fiecare piesă am încercat să înţeleg autorul, dar şi să dau interpretării o notă de individualitate. Desigur, acelaşi lucru îl pot spune şi despre îmbrăcăminte. M-am înţeles de minune încă de la începutul proiectului cu stilista Aurelia Neider, o persoană deosebită, şi am ales hainele întotdeauna împreună.

Tot în acest proiect am învăţat să lucrez în echipă. Şi nu mă refer la participanţii de la „Fabrică”, ci la producător, profesori, echipa tehnică, regizori şi operatori. În această perioadă mi-a revenit disciplina, de care uitasem după absolvirea şcolii (deşi nici la şcoală nu am fost prea disciplinat). După părerea mea, disciplina este una dintre cele mai importante calităţi ale unui artist.  

Făcând muzică şi de acum încolo, aş vrea să le ofer oamenilor o bucăţică din mine şi, poate, să împart experienţa mea cu cei care ar vrea să intre în acest domeniu. Un sfat pentru toţi şi pentru fiecare: iubiţi-vă, dar nu uitaţi că în jur aveţi oameni care au grijă de voi, şi desigur că rămâneţi voi înşivă! Peace!

Karizma
interpretă
În acest an am încercat să accept că primăvara poate veni şi cu o mică depresie nevinovată. Această depresie, care a venit pe neprins de veste în casa sufletului meu pentru prima oară, a încercat să-mi explice că ploile vin pentru că aşa se cade. Am încercat să învăţ că până şi zilele ploioase sunt tot frumoase. Am deschis geamul, am întins mâna, am atins ploaia, i-am zâmbit, am închis geamul, m-am întors şi am plecat în altă zi. Depresia fiind părăsită, am început a căuta motive de fericire. Şi… pipăind primul motiv al fericirii, căutând în interior curajul şi tupeul de a încerca ceva diferit, iată că a venit, sigur de sine, Scepticismul. Aici, a venit timpul să mai învăţ ceva. Întrebări: Da oare...? Poate? Merită? Am să reuşesc oare? Toate aceste întrebări — la gunoi. Sigur că am să pot! Un lucru învăţat, trecem la altul. Am învăţat că în geanta mea poate fi curat maximum trei zile. Sper că dezordinea din geantă nu are treabă cu dezordinea gândurilor unei femei pentru că, atâta timp cât în geanta mea predomina curăţenia, gândurile mele făceau treabă bună. Am învăţat că invidia totuşi se lecuieşte, cum… nu ţin minte. Am înţeles că ochii dragi ce nu se văd oricum NU se mai uită. Am învăţat cum să mă trezesc rapid atunci când somnul îţi inundă casa, perna şi ceaşca de cafea. Am învăţat că nu e nevoie să ascunzi minciunile prin buzunare, pentru că oricum cad din ele atunci când te aştepţi mai puţin. Am învăţat că rochia preferată care place tuturor cuiva tot nu îi pare reuşită. Am înţeles că oceanul e tot mai departe dacă îl alungi din gând. Între timp, mi-am confirmat încă o dată că frumuseţea vine din interior, sănătatea vine din iubirea faţă de sine, kilogramele scad după multe ore de trudă în sală + un frigider gol.

A învăţa pentru mine înseamnă a înţelege şi a ierta. Păi, iată la acest capitol ştiu că pot ierta uşor şi nu mi-o iert niciodată. Am înţeles că este loc şi de mai mult absolut în orice. Şi acum, când am realizat că am învăţat atâtea lucruri noi într-un timp atât de scurt, oare pot considera că ştiu multe sau este loc de mai mult şi aici? Eu cred că este… fug la învăţat!  

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

ginduri sincere si frumoase !
karisma   -  
06 Aprilie 2013, 09:05
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău