VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Când doispun „Da”, şi la bine, şi la rău
Septembrie 2007, Nr. 41

Când doispun „Da”, şi la bine, şi la rău

Comentează   |   Cuprins

Sunteţi împreună de ceva timp, toată lumea spune că vă potriviţi de minune şi, în sfârşit, aţi decis să vă căsătoriţi. Vă doriţi o nuntă ca-n filme, dar fără spărgători de nunţi de teapa celor din „The wedding crashers” sau o pacoste ca în „My best friend’s wedding”. Încă nu ştiţi cu siguranţă – vă veţi ocupa chiar voi de organizarea evenimentului sau veţi angaja o companie. Tema acestui număr vă ajută să luaţi deciziile corecte, economisind eforturi şi timp, pentru a vă bucura de o nuntă de vis. (Irina Tribusean)

> Stilul nunţii
Prima opţiune – tocmai cea care îşi va lăsa amprenta asupra întregului eveniment – este stilul nunţii. În funcţie de acesta veţi alege localul şi muzica, vestimentaţia voastră, iar uneori chiar şi pe cea a invitaţilor, se va decora sala şi se va scrie scenariul.
Soluţia cea mai simplă şi mai la îndemână o constituie stilul naţional – o nuntă după modelul transmis din generaţie în generaţie, cu aproximativ aceleaşi elemente şi tradiţii. Nunţile moderne, în stil european, nu sunt atât de sofisticate. Pentru persoanele nonconformiste, care îşi doresc ceva cu totul neobişnuit, se pot organiza nunţi care reconstituie o epocă, un eveniment, un spectacol. La dorinţa mirilor şi cu ajutorul specialiştilor, nunta se poate transforma într-un bal mascat din secolul XVIII sau într-o discotecă modernă, într-o decernare a premiilor Oscar sau într-un concert rock. Totul depinde de dorinţa şi de gusturile protagoniştilor acestui eveniment.  

>Localul
Dacă nunta nu se va încheia până pe la zece seara, e mai bine ca localul să fie situat într-o zonă retrasă – nu v-ar plăcea să fiţi şicanaţi de vecinii care vor să doarmă sau chiar de un dom’ poliţist, care să vă amendeze pentru că tulburaţi liniştea publică. Iar pentru focurile de artificii e nevoie de mai mult spaţiu liber. Unele localuri au odăi speciale pentru miri, plasate în apropierea sălii principale. E un detaliu la care puţini se gândesc, dar care vă asigură un minim de confort – veţi avea unde să vă lăsaţi lucrurile personale şi darurile primite.  Nunta poate avea loc chiar şi în aer liber. Pentru aceasta e nevoie de eforturi mai mari – se aduc corturi în caz că plouă, generatoare de energie electrică pentru a ilumina spaţiul în timpul nopţii, se instalează mese şi scaune, toalete ecologice, se transportă vesela, chelnerii vin la locul ales, se aduc frigidere pentru a păstra bucatele şi băuturile. O groază de griji, dar se merită, pentru că veţi avea o nuntă mirifică! Atenţie însă – organizarea unui astfel de eveniment cere mai mult timp şi destulă umblătură.

> Escorta
Aceasta poate fi asigurată de limuzine, maşini de epocă şi trăsuri cu cai. Pentru nunţile extravagante, se propun şi elicoptere, vapoare şi dirijabile („baloane” zburătoare), toate existente şi la noi, dar mai puţin solicitate, pentru că sunt costisitoare şi, probabil, mai puţin practice. Limuzinele şi maşinile de epocă sunt cele mai potrivite, deoarece sunt elegante, stilate şi comode. Faetonul e deosebit, frumos şi romantic, dar nu puteţi parcurge distanţe mari cu el –  praful şi vântul vor ruina coafura şi machiajul miresei, iar o dată cu ele, şi buna ei dispoziţie.
Buget: 1600-2400 lei/oră („Happy Day”)

> Vestimentaţia miresei

De câteva luni, cele mai scumpe şi apreciate rochii de mireasă, creaţii ale designerilor de top la nivel internaţional, sunt disponibile la Chişinău, în salonul „Pronovias”. Colecţiile de rochii se înnoiesc o dată pe an şi se prezintă publicului la 1 iunie. Anual, „Pronovias” le propune mireselor câte 800 de modele noi, unice, moderne, din stofe de cea mai înaltă calitate.
 
Deşi multe tinere închiriază rochiile, cei de la „Pronovias” consideră că fiecare mireasă trebuie să poarte o rochie nouă, pentru a nu prelua energia negativă de la altă mireasă.

Tradiţia de a îmbrăca o rochie albă în ziua nunţii îşi are originea în perioada în care fetele erau obligate să-şi păstreze virginitatea până la căsătorie, pentru a nu păta onoarea familiei. Astăzi, culoarea rochiei o alege mireasa. Sunt foarte populare rochiile de culoarea şampaniei şi ivoriu. În China, rochiile de mireasă sunt de culoare roşie, despre care se consideră că aduce noroc. În India, unele mirese aleg rochii de culoare verde – simbol al fertilităţii.

Mănuşile nu se mai poartă în acest sezon, iar accesoriile nu sunt obligatorii. Pantofii sunt fie albi, fie de culoarea rochiei. Pentru că evenimentul durează ore în şir, timp în care va trebui să te deplasezi şi să zâmbeşti la toată lumea, tocurile înalte te pot da gata. O soluţie ar fi să-ţi alegi pantofi cu toc mic sau fără toc, ori să-ţi pregăteşti una sau două perechi de încălţăminte de schimb.
Buget: rochie – de la 19200 lei în sus („Pronovias”), încălţăminte – 2500 – 7000 lei („Jumbo”, „Sun City”, „Premier”)

> Voalul
Mulţi consideră acest obiect un simbol al dominaţiei masculine. Obiceiul de a purta voal datează de pe când se practicau căsătoriile „aranjate”. Faţa miresei era acoperită până după ceremonie, când ar fi fost prea târziu pentru mire să se răzgândească, în cazul în care nu i-ar fi plăcut aleasa. Dacă rochia poate fi închiriată sau împrumutată, voalul trebuie să fie neapărat nou – altminteri căsnicia nu va dura, nu va fi una fericită. La dorinţa miresei, voalul poate fi înlocuit cu o coroniţă, cu flori vii sau cu panglici. În ultimul timp, devin din ce în ce mai populare voalurile duble, pentru cununie.

> Buchetul miresei
În vremurile străvechi, aproape orice putea fi considerat ca fiind prevestitor de rele. Pentru a se proteja împotriva răului, miresele foloseau plante. Anumite soiuri de ierburi ocrotitoare erau prinse pe îmbrăcămintea miresei, din cap până la picioare. Mai târziu, plantele au fost înlocuite cu flori, din raţiuni estetice, care, cu timpul, au fost înmănuncheate într-un buchet.
Buchetul miresei se confecţionează abia după ce a fost aleasă rochia, pentru că acesta trebuie să-i corespundă întru totul. Forma buchetului poate fi oricare –  rotund sau nu, ca un evantai, ca o brăţară pe mână sau ca un glob. Florile utilizate pot fi la fel de diferite, însă cei mai doriţi sunt totuşi trandafirii, pentru că rezistă cel mai mult. Culorile, formele şi florile se aleg de către mireasă, dar se asortează de specialişti după regulile floristicii. Dacă ştii cum vrei sa fie buchetul şi acesta nu se potriveşte cu rochia, adăugă nişte elemente care să creeze impresia de unitate.
Buget: 400-1000 lei („Dolce Fiore”)

> Vestimentaţia mirelui
Întrucât bărbaţii sunt mai puţin pretenţioşi, costumul mirelui se alege mai uşor. Potrivit tradiţiei, mirele poartă un costum negru sau alb. Dar cum astăzi există o puternică tendinţă de liberalizare, mirii îşi aleg şi costume de altă culoare – crem, maro sau în dungi. Puteţi înlocui cravata cu un papion sau o lavalieră a cărei culoare să corespundă cu cea predominantă a nunţii. Asortaţi costumul cu rochia miresei, astfel încât să aibă şi alte elemente comune, în afară de buchetele de la piept.

Un costum zis de ocazie poate deveni costum de mire prin câteva mici modificări, care îl vor face deosebit şi care ulterior pot fi înlăturate. Nasturii mari, în culori contrastante (aurii sau argintii, albi sau negri), o cusătură vizibilă pe rever sau îmbrăcarea reverului în mătase sunt doar câteva soluţii.
Buget: de la 6000 lei în sus („Calina”,   „Hugo Boss”)

> Cununia civilă
Căsătoria în sine este o procedură simplă – mergeţi cu buletinele de identitate la oficiul de stare civilă (la primărie, dacă locuiţi într-o localitate rurală), completaţi formularul de cerere şi achitaţi taxa de stat. Peste o lună, mergeţi şi semnaţi în registrul de stat, împreună cu doi martori, şi primiţi certificatul de căsătorie.

Cununia civilă se oficiază în mod festiv, la oficiul stării civile. Nu chemaţi prea multă lume, pentru că sălile de acolo sunt cam mici şi mai vin şi alte cupluri care îşi vor oficia căsătoria în aceeaşi zi.

Vă puteţi căsători şi în aer liber. Deocamdată, astfel de ceremonii nu sunt permise în parcurile publice, aşa că va trebui să închiriaţi un spaţiu privat şi să-l amenajaţi corespunzător. Cel mai bine e să angajaţi o companie care să se ocupe de acest lucru: o arcă ornată cu flori, scaune cu huse pentru invitaţi, un cvartet sau o orchestră cu viori care să asigure muzica live. Şi tot cei din partea companiei vor aranja ca ofiţerul de stare civilă să vină cu registrul, pentru ca totul să fie legal. Chiar la faţa locului se poate organiza o mică petrecere.
Buget: 536-1500 lei (în oficiul de stare civilă şi în afara acestuia)

> Cununia religioasă
Cununia se face la alegerea şi la dorinţa mirilor, iar pentru că este un ritual bisericesc, nu pot fi introduse prea multe schimbări de scenariu. Există câteva reguli obligatorii de care e bine să vă interesaţi din timp (se cuvine să fiţi de aceeaşi religie, ambii botezaţi, naşii trebuie să fie cununaţi în biserică ş.  a.). Canoanele bisericeşti nu permit cununiile în afara spaţiului bisericii, prin urmare, cununia religioasă în aer liber nu este posibilă. De dragul unei cununii originale, puteţi decora puţin spaţiul – cu stofe, cu flori, cu lumânări şi puteţi organiza oficierea căsătoriei civile înaintea cununiei, chiar pe teritoriul de lângă biserică.

Pentru cununia religioasă este nevoie de certificatul de căsătorie, verighete, o sticlă de vin (alb sau roşu), nişte pişcoturi, lumânări şi bomboane pentru invitaţi. Luaţi acasă ce mai rămâne din lumânări – se spune că e bine să le aprindeţi din când în când, în special de sărbători.
Buget: 500-1000 lei (Catedrala „Naşterea Domnului”)

> Meniul
Regula numărul unu – nici un oaspete să nu rămână flămând, indiferent dacă este vegetarian sau nu, dacă ţine sau nu dietă, dacă aparţine vreunei culturi care-i interzice să consume anumite produse. Un meniu tradiţional de nuntă conţine aperitive reci şi calde, friptură, sarmale, cafea, desert, băuturi alcoolice tari şi moderate, băuturi răcoritoare. Mai nou, dulciurile se înlocuiesc cu fructe. La capitolul băuturi, lucrurile stau la fel – diversitate, pentru a satisface gusturile tuturor invitaţilor. Important este să întrebaţi din capul locului dacă băuturile şi dulciurile fac parte din meniu, se plătesc suplimentar sau pot fi aduse de către voi.
La stabilirea meniului ţineţi cont de durata petrecerii şi de vremea de afară. Dacă e luna iulie, nu vom pune pe masă tărie în cantităţi mari, spre deosebire de băuturile răcoritoare, iar mâncarea e bine să fie mai uşoară, fără multe condimente şi sosuri grele.
Buget: 600-1200 lei/persoană („Leogrand Convention Center”, „Casa Vinului”)

> Verighetele
Inelele de căsătorie se poartă pe inelar  – al patrulea deget al mâinii stângi. Tradiţia îşi are rădăcinile în Egiptul antic. Egiptenii credeau că acest deget are o venă care duce direct la inimă. Inelele se confecţionau din cânepă şi simbolizau unirea inimilor. Romanii au adoptat obiceiul, dar foloseau fier în loc de cânepă, pentru a sugera forţa legăturii dintre soţi. În Evul Mediu britanicii au înlocuit fierul cu aur, accentuând ideea de durabilitate şi puritate.
Astăzi, verighetele se confecţionează din aur alb sau galben, argint, platină sau titan, cu sau fără pietre preţioase. Tradiţional, verigheta este doar o fâşie netedă din aur, fără alte elemente. Preţurile variază în funcţie de model, de material şi de greutatea inelului.
Buget: de la 1500 lei în sus („Aureola”, „Paradis”)

> Decorul
Specialiştii Companiei „Feerie” sunt de părerea că de la nici o nuntă nu trebuie să lipsească florile vii. Lumânările, utilizate cu iscusinţă, pot crea atmosfera unei nunţi ca în poveşti. Jocurile de lumini, pe lângă efectul decorativ, au şi rolul de a atrage atenţia invitaţilor asupra unor persoane sau a unor momente-cheie. Pentru un decor mai sofisticat se confecţionează şi se instalează construcţii speciale, din metal, plastic sau alte materiale, la care se lucrează de la câteva ore până la câteva zile. Sălile simple, fără prea multe elemente, fără draperii grele şi desene pe pereţi sunt mai uşor de decorat şi oferă o gamă mai largă de posibilităţi pentru design. Orice încăpere poate fi transformată într-o sală pentru nuntă: totul depinde de gusturile şi posibilităţile financiare ale mirilor, de timpul care a rămas până la ziua evenimentului. Astfel, poţi să o pui de o nuntă chiar şi într-un garaj, într-un subsol sau pe acoperişul unui bloc dacă nu eşti în criză de imaginaţie.  

> Conocarul, scenariul şi muzica
Conocarul (maestrul de ceremonii) trebuie să asigure stilul ales şi buna desfăşurare a petrecerii. Dacă veţi avea invitaţi care nu înţeleg limba română, alegeţi un conocar care cunoaşte mai multe limbi, pentru ca toată lumea să înţeleagă ce se întâmplă.  De scenariu se ocupă acesta, cu participarea voastră desigur, sau compania care organizează nunta, dacă aţi angajat una.

La o nuntă tradiţională, în stil naţional, se cântă preponderent muzică populară, la o nuntă în stil european modern va predomina jazul, muzica de cameră, clasică (la început) şi modernă (mai târziu). Pentru aceasta invitaţi un taraf, un cvartet, o orchestră de cameră sau un DJ. La nevoie, poate cânta la început cvartetul sau orchestra, apoi DJ-ul se ocupă de petrecere până la sfârşit. În ultimul timp, la nunţi se invită interpreţi autohtoni sau de peste hotare. Pentru „a face chef” puteţi invita o formaţie de dansuri populare, de salon sau moderne.
Buget: de la 5000 lei în sus

> Tortul de nuntă
Un tort mare e frumos, dar dă şi multă bătaie de cap: e mai greu de preparat, de păstrat, de transportat, de tăiat şi de împărţit. Dacă tortul e imens – are câteva „etaje” – creşte riscul unei prăbuşiri, de aceea straturile de bază trebuie să fie solide, rezistente. Tortul poate fi de orice tip, restricţiile fiind doar de ordin culinar (de exemplu, să nu se utilizeze unt pentru cremă, fiindcă se topeşte şi îşi pierde forma). Acesta poate fi adus la sfârşitul nunţii, pentru a fi tăiat de miri, sau poate fi plasat încă de la început într-un loc „strategic”, ca să fie admirat de oaspeţi pe tot parcursul serii (cu excepţia cazului în care tortul este din îngheţată).

Tradiţional, mirele şi mireasa taie tortul împreună şi se servesc unul pe altul din prima felie, apoi împart şi nuntaşilor. Din păcate, această operaţie nu este tocmai simplă, din cauza îmbulzelii, iar miezul tortului rămâne şi se aruncă.  

Pentru prima oară în Moldova, soluţia a fost propusă de Compania „Feerie” – un tort de dimensiuni medii pentru miri şi torturi de acelaşi fel, dar în miniatură, pentru fiecare invitat. Miniaturile pot fi împărţite la tăierea tortului sau la începutul nunţii, în eventualitatea în care cineva trebuie să părăsească petrecerea mai devreme. În acest fel, vă veţi asigura că fiecare invitat va servi din „tortul miresei”.
Buget: 120-200 lei/kg („Diacon”, „Lumea dulciurilor”)

De-ale moldovenilor

Ala Menşicov şi Petru Vutcărău. 1987
Nunta a avut loc la binecunoscuta locaţie din perioada sovietică, „Dubovaia Roşia”. Oaspeţii au fost nevoiţi să-i aştepte pe miri câteva ore, pentru că rochia şi coafura miresei nu erau gata la ora stabilită.

Constantin şi Valentina Moscovici. 1988
Fotografie de la cununie. Poze de la nuntă nu sunt, pentru că nunta cu 100 de dansatori de la „Joc” era foarte veselă, iar fotograful, cherchelit, a uitat să pună pelicula în aparatul de fotografiat.

Nicolae Botgros şi Lidia Bejenaru. 1972
Nunta a avut loc în satul Lidiei, Ţipliţeşti. Pentru că nu erau suficiente paturi pentru toată lumea, au dormit patru nuntaşi lângă mireasă. Astăzi îşi aduc aminte că a fost foarte vesel.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

o descriere desfasurata si plina de creativitate
spinu tamara   -  
13 Octombrie 2010, 12:57
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău