VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Autobuzul puţea.
Noiembrie 2012, Nr. 102

Autobuzul puţea.

Comentează   |   Cuprins

Bacul cu scrânghiţă din fundul autobuzului se hâţâna agale. Ca apa Dunării, în vals. Bacul cu scrânghiţă din faţa autobuzului, instalat fix în uşă, se hâţâna şi el, agale. Şi Badea Vasea, oleacă turmentat şi în picioare, ţinându-se de rămăşiţa unei bare, se hâţâna, agale. Iconostasul de sub retrovizor, se hâţâna. Aha, agale. Autobuzul se hâţâna. Agale. Autobuzul puţea.

★ Viorel Posmotrel-Mardare

Pentru a alunga putoarea, şoferul îşi aprinse o ţigară şi porni magnetofonul. Din boxe, ţâşni numaidecât şlagărul despre Dirlidinga şi Şurub. Tolea şi Valera au apreciat asta. „Dă mai tare, Şefu’”, a comentat Tolea. Alţi trei cetăţeni turmentaţi din diferite colţuri ale autobuzului au apreciat intervenţia lui Tolea. Şoferul dădu muzica mai tare. „Daţi muzica mai încet!”, interveni consăteanul lor, domnul Zaharia, preşedintele Asoţiaţiei Obşteşti „Propăşire”. Versurile şmecher eufemizate, unde „dirlidinga” simboliza vaginul, iar prin „şurub” se subînţelegea un penis, îl deranjau. Câteva femei cu torbele în braţe l-au susţinut pe domnul Zaharia. „Chiar că!”, comentă cu mult curaj una din ele.

Şoferul schimbă caseta. De data asta, o voce răguşită povestea pasagerilor cât de căţea era miliţionerul de sector şi cum, din pricina lui, a ajuns la Magadan. Iar la Magadan era frig. Tolea şi Valera au apreciat asta. „Dă mai tare, şefu’”, a comentat Valera. „Jos!” izbucni atunci Traian, patriotul satului, născut în 1997. „Noi pentru ce am luptat în ‘89?” „JOS PORCII COTROPITORI SMIRNOVIŞTI ÎMPUŢIŢI!!!”, l-a susţinut un Anonim. El avea un tricolor în loc de faţă. Era Stepan Borisovici, directorul Casei de cultură, fost şef pe Komsomol şi care, de la o vreme, vorbea cu majuscule şi cu multe semne de exclamaţie.

Oamenii care au apreciat comentariul lui Traian, şi-au amintit că suka de şofer este rus împuţit şi au cerut să fie înlocuit şoferul. „Nu ne trebuie şofer aici, avem şoferul nostru la Bucureşti!” a strigat unul care avea în loc de faţă portretul lui Burebista. Situaţia fu calmată de doamna care a scos un pisicuţ drăgălaş din torbă. Lumea s-a emoţionat şi a apreciat asta, unanim.

Autobuzul opri în mijloc de câmp. Şoferul a propus ca toate femeile să meargă în stânga drumului, iar bărbaţii în dreapta. Toată lumea a apreciat asta şi a fugit la pişat.

Muzica nu mai conta. Autobuzul îşi lua viteză. Traian interveni pentru ultima dată cu un citat: „Vectorul european al Republicii Moldova este desenat de Dumnezeu cu sabia lui Ştefan cel Mare. Dimitrie Cantemir.” Baba Zina a apreciat asta, după care s-a întors către cumătra-sa, povestindu-i despre nunta nepotului ei, la Italia. „Fa cumătră, VEZI AICI cum s-au distrat nuntaşii”, spuse Baba Zina, arătând fotografii de nuntă cumătrei şi lumii din jur. Lumea aprecia asta. „Awwwww   ”, a comentat doamna Aliona albumul foto.

În autobuz se lăsă gălăgia. Tolea şi cu Valera cântau. Cântau muzici diferite, de asta răcneau, aproape, pentru a-şi face auzite cântările. Undeva în faţă, doamna Antonina, contabila Primăriei, îngâna „Have You Ever Really Loved a Woman?” by Bryan Adams. Doar refrenul. Îi era dor de soţul ei, plecat la Moscova. Câteva femei au apreciat tristeţea doamnei Antonina.

Printre deportările staliniste, printre adevărul din şapte aprilie, printre pisicuţe şi animăluţe drăgălaşe, printre videoclipuri şi filmuleţe de râs, printre poze în parc, şi poze la nuntă, şi poze alb-negru pe calea ferată, şi poze în oglinda din toaletă, printre muzici triste şi muzici vesele, printre adevăruri şocante, printre Filat, Plahotniuc, Voronin şi Ghimpu, fix lângă bacul cu scrânghiţă, o fată în roşu îşi făcea aer cu un caiet de 48 de foi. Şoptea ceva, dar nu o auzea nimeni. Şoptea şi ameţea.

„Mă înăduş”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău