VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Anul 1991. Modă
Septembrie 2011, Nr. 89

Anul 1991. Modă

Comentează   |   Cuprins

Valentina Vidraşcu, designer vestimentar

Imaginaţi-vă astăzi că, pentru o pereche de pantaloni sau o bluză, sau o pereche de cizme, sunteţi nevoiţi să staţi la coadă câteva ore sau să vă înscrieţi într-o listă cu apel regulat. Mai imaginaţi-vă că puteţi cumpăra unul dintre aceste bunuri cu o cartelă de consumator. Nici nu vă închipuiţi că nu puteţi cumpăra toate aceste bunuri pentru că ele… nu sunt, nu se găsesc sau au un preţ dublu sau triplu. Asta se întâmpla în 1991, anul în care mărfurile au dispărut pur şi simplu din magazine şi lumea se bătea după haine ca după ceva deficitar. Situaţie „benefică” pentru tot soiul de comercianţi, bişniţari, speculanţi şi afacerişti. Mulţi s-au aventurat şi aduceau marfă din Polonia sau Ungaria, mai târziu – din Turcia, şi nu de calitate.

Numai cei mai bogaţi îşi permiteau să facă cumpărături pe la Moscova sau Bucureşti, la „Steilmann”, de exemplu. În acei ani de cumpănă, când mărfurile nu se găseau pe rafturi, ci sub tejghele, era foarte greu să ai un stil mai deosebit. Erau anii în care toţi au început să se îmbrace de la piaţă, într-un singur fel. De fapt, nu exista niciun stil, erau ani de lipsă totală de gust şi tot ceea ce s-a purtat în anii ’90 nici nu poate fi numit modă. Era o modă urâtă, ţipătoare şi fără forme. Se purtau haine XXL, lungi până-n pământ, care ascundeau silueta, cu umeri enormi. Erau în vogă culorile violet, roz şi verde aprins, fetele concurau la făcut bretoane şi şuviţe decolorate („cimentate” din suflet cu fixativ „Prelesti”) şi se machiau cu mov strident… Lumea a început să îmbrace tot mai mult haine sintetice. Nu cred că designerii se vor inspira vreodată din stilul anilor ’90 – prea urâte şi banale erau hainele pe timpurile celea.

Glamourul de atunci însemna blugi „Mavin” sau altfel de „varionci” (blugi obişnuiţi, fierţi după o metodă specială), tricouri şi inscripţii de tot felul, preferabil „Montana” sau „Chanel” (sau cu Mickey Mouse), pulovere din angora, brodate cu mărgeluşe, scurte din piele, sacouri de culoare bordo, scurte largi cu sintepon, trenciuri din stofe boţite. Şi desigur, legginşii – cei mai în vogă „pantalonaşi”, purtaţi de la mic la mare, indiferent de constituţia picioarelor. Erau roz, albaştri aprinşi şi obligatoriu strălucitori. Cei care aveau „losine” mate, cu desen sau pietricele jos erau, în general, ultramoderni. Se purtau fuste plisate cu bretele, încălţăminte cu puf, pulovere bărbăteşti cu ornamente, broderii şi inscripţii în faţă, de genul „Boss”, şepci, scurte din fâş şi multe alte ciudăţenii. Cred că vă aduceţi aminte de şireturile ultracolorate care pe lângă încălţăminte, se purtau oriunde se putea, sau de pungile de polietilenă, cu imaginea lui Van Damme pe ele, pe care domnişoarele le purtau în loc de genţi…

Dacă e să vorbim de moda „înaltă”, în fiecare republică exista câte un Centru de modă, care a educat un pic gustul estetic al oamenilor. La Chişinău erau vreo 11 designeri care îşi prezentau periodic colecţiile şi de la care puteai să te inspiri. Nu erau reviste, informaţii, nu era nimic… Pentru că îmi plăcea să mă îmbrac frumos, aveam multe lucruri cumpărate de la Moscova, în anii în care am lucrat în calitate de ghid-translator. Erau magazine cu mărfuri din Cehia, Iugoslavia, Bulgaria, India… Şi acolo trebuia să stai la coadă, dar merita efortul. Toată lumea bună pe timpurile celea cosea. Cusătoresele erau la mare căutare. Îmi aduc aminte ce deficit era la stofe! Înnebuneai la cozi ca să-ţi iei o bucată de mătase. Unii stăteau la coadă după aur, alţii, alde mine – după un metru de mătase de la Combinatul din Bender. Eram cea mai fericită când reuşeam să-mi cumpăr doi metri de mătase naturală cu imprimeuri. Atunci încă nu ştiam că voi face modă…  

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Tanti Vali, super articolul. :)
Radu Munteanu   -  
16 Septembrie 2011, 10:41
Sus ↑
scurte? wtf
geaca se zice :))
Irina**   -  
16 Septembrie 2011, 15:33
Sus ↑
"cusatoresele" .....????? nu era vorba de "croitorese"? e bun articolul dar mari lacune la capitolul exprimare corecta
Annie   -  
05 Octombrie 2011, 16:22
Sus ↑
mergeam la centrul de moda sa cumparam croieli "la plic" din hartie special taiate pe marimea ce iti trebuia si ne coseam astfel ceva m modern si "nu ca la toti" :)
lili   -  
20 Octombrie 2011, 13:36
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău