VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Anul 1991. Economie şi finanţe
Septembrie 2011, Nr. 89

Anul 1991. Economie şi finanţe

Comentează   |   Cuprins

Vasile Şoimaru,
conferenţiar universitar, doctor în ştiinţe economice, ASEM

Imperiul Sovietic a reuşit, dacă e să compari cu zilele noastre, cu toate că astfel de comparaţii nici nu pot fi făcute, să asigure întreaga populaţie cu minimul necesar. Nu era vorba ca cineva să moară de foame sau să stea pe sub garduri, dar şi atunci stăteau mai puţini. Era o dictatură care vroia să arate că în URSS nu existau şomeri, oameni fără ocupaţie, bolnavi etc. Toate acestea nu puteau să dureze la infinit. În 1982 s-a produs prima crăpătură uriaşă în URSS, când ritmurile de creştere economică au atins cote foarte joase, 1-3%, în comparaţie cu anii precedenţi de 5-15%. Toată conducerea de vârf s-a înspăimântat foarte tare, a început să facă fel de fel de reforme, să declare cincinal al accelerării dezvoltării social-economice. Numai câte nu s-au făcut pentru ameliorarea situaţiei – zeci de plenare şi reforme-şoc de toate felurile. Dar niciodată nu a fost atinsă rădăcina problemei – proprietatea. Nu se dorea nici în ruptul capului ca măcar 1/3 din avuţia statului să fie împroprietărită de către populaţie. Mai dura acel imperiu, dacă se rezolva cumva această problemă. Dar era prea mare teama ca nu cumva să apară pătura de mijloc, care să nu mai vrea să lucreze sub conducerea Partidului Comunist.

Din 1982 până 1985, până când a venit Gorbaciov la putere, s-a tot încercat să se schimbe ceva în economia unională. El a încercat să schimbe faţa comunismului şi s-o facă mai umană… Când a venit perestroika, toată lumea, de bine de rău, era încălţată şi îmbrăcată. După care au început mişcările de eliberare naţională din anii 1987-1988, dar mai ales anul 1989. Ca în 1991 să se spună „noapte bună!” pentru totdeauna Imperiului Sovietic...

Preţurile la tot au crescut brusc, cozile erau interminabile, salariile rămâneau depăşite de realitate. Oamenii nu aveau nicio siguranţă şi le era teamă că n-o să poată cumpăra nimic din salariile mizere. De aici cozile enorme la mobilă, televizoare, frigidere şi alte bunuri. Reforma bănească a lui Pavlov, de la începutul anului 1991, care prevedea schimbarea bancnotelor de 50 şi de 100 de ruble vechi pe cele noi, a bulversat şi mai mult societatea. Era o încercare de a mai salva ceva din sistem, creşterea economică se apropia de cota zero. Era una dintre reformele-şoc de atunci, care, de altfel, a scos din circuit mulţi bani iliciţi.

Anul 1991 a fost un an „roditor” pentru bişniţari, având în vedere că s-au deschis hotarele cu România şi, în acelaşi timp, te puteai deplasa liber în fostele republici-surori după marfă. Lumea făcea comerţ cu tot ce se putea – unii au ajuns atunci şi în Iugoslavia. A fost un an şi mai propice pentru toţi cei care au fost mai informaţi şi au ştiut ce se va întâmpla în continuare. Poate au şi făcut bani oamenii cu bişniţa, dar business-urile serioase au fost făcute de cei care au reuşit să pună mâna pe banii şi bunurile partidului şi să se împartă între ei, întemeind primele cooperative şi afaceri din Moldova.

Dar transformările făcute cu oamenii care chipurile au construit comunismul nu puteau fi realizate. Omul care a făurit comunismul nu poate construi şi capitalismul şi să creeze o economie liberă (putea doar să gestioneze pe o perioadă banii Comitetului Central al partidului). Această incapacitate a dus la o mare sărăcire a oamenilor. PIB-ul din Moldova a scăzut de la nivelul de 100% în 1990 până la 32% în timpul guvernării agro-comuniste. Ce a mai rămas în buzunarele oamenilor? Li s-au furat şi banii de pe carnetele de economii, nu au ştiut ce să facă… Majoritatea a rămas şi fără galoşi, şi fără pâine şi a murit de foame.

Şi astăzi încă nu s-a terminat acumularea primitivă a capitalului, au mai rămas averi ale statului care nu pot fi împărţite. În toate aceste lupte „intestinale” populaţia suferă în continuare. Politicienii noştri sunt fără de obraz, dar ei nu ştiu că nu există două vieţi şi vine timpul să răspundă pentru toate.  

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău